Feature
Læsetid: 10 min.

Det er Netflix’ verden – vi bor bare i den

Netflix giver os frihed til at se, hvad vi har lyst til, hvor og hvornår vi har lyst til det. Men er det en reel frihed, eller bestemmer streamingtjenestens intelligente algoritmer meget mere, end vi tror? Det er et relevant spørgsmål at stille i en tid, hvor verden er lukket, og Netflix nu har mere end 160 millioner abonnenter
Netflix giver os frihed til at se, hvad vi har lyst til, hvor og hvornår vi har lyst til det. Men er det en reel frihed, eller bestemmer streamingtjenestens intelligente algoritmer meget mere, end vi tror? Det er et relevant spørgsmål at stille i en tid, hvor verden er lukket, og Netflix nu har mere end 160 millioner abonnenter

Illustration: Sara Houmann Mortensen

Kultur
29. april 2020

Midt i april kunne The Guardian fortælle, at streamingtjenesten Netflix nu var mere værd end den amerikanske oliegigant ExxonMobil. Værdien af Netflix steg til 196 milliarder dollar, mens ExxonMobils værdi faldt til 166 milliarder. Meget symbolsk kunne man altså konstatere, at den nye, datadrevne økonomi på sin vis havde overhalet den gamle, benzindrevne økonomi.

Det er en udvikling, som har været i gang længe, men som kun er begyndt at gå stærkere i de seneste måneder, hvor store dele af verden har været lukket ned, og folk ser streaming som aldrig før.

Coronakrisen har nemlig spyttet godt i kassen hos Netflix og de øvrige streamingtjenester, ikke mindst Amazon Prime med 118 millioner brugere og Disney+, der endnu ikke er nået til Danmark, men alligevel har fået 50 millioner abonnenter på verdensplan siden lanceringen i november sidste år.

Det tog Netflix syv år at nå samme milepæl. Men tjenesten banede vejen for alle de andre og har nu mere end 160 millioner abonnenter. Det er i sig selv en bedrift for en tjeneste, der begyndte med dvd-udlejning i 1997 og gik online i 2007.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Morten Reippuert Knudsen

Jeg har lige sagt mit Netflix op :-) En tidsrøver med ringere og ringere indhold.

Kurt Bay, Jane Doe, Klaus Lundahl Engelholt og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar

Gad vide om det er streaming tjenesterne der opfandt COVID 19? Det er da en god konspirations teori.

Jan Weber Fritsbøger

Klaus Ipsen, svaret er nej det er det ikke, og så vil jeg tillade mig at mene at der ikke findes nogle gode konspirationsteorier, selvfølgelig med undtagelse af dem som faktisk beskriver noget som foregår, de bliver så desværre ikke markedsført på youtube men kvalt og ignoreret.
dit forslag har dog den fordel at det er ligetil at gennemskue at den ikke holder vand, problemet er så bare at selv indlysende "langt ude teorier" alligevel får prædikanter, disciple, og troende tilhængere, endda selv blandt ellers rimeligt fornuftige mennesker ( kender en som ellers plejede at være velorienteret, men nu er faldet for adskillige teorier, og er aldeles immun overfor enhver argumentation som kunne give grund til tvivl )
er i øvrigt enig i at Netflix indhold er ringe, og det er desuden gennemsyret af propaganda for våben som den rette løsning på ALLE problemer, i endnu højere grad !!! end Hollywood/ filmbranchen i øvrigt,
der bruges tydeligvis adskillige mia. på at sælge den syge ide til hele verden, og stort set det hele kommer fra USA, er da vist ikke tilfældigt,
så her er der da vist en sand konspiration bag, eller måske er det bare den "naturlige" følge af magthaveres sygelige behov for endnu mere magt, og så skal vi måske finde en måde at afskaffe magthavere for at få afskaffet krig,
for selvfølgelig er krig ikke nødvendig og kan faktisk afskaffes sammen med militæret, for det kan da ikke passe at vi ikke har råd til at forhindre klimakatastrofen, men har råd til alt det militær og alle de krige,
en vej til afskaffelse af magten er at nægte at adlyde, når magten tager dumme beslutninger, det der kaldes civil ulydighed og blev brugt af feks Gandhi, man kan jo ikke afskaffe magten med magt.

Søren Kristensen

Facebook og Netflix. Different but same same.

Det her er vist kun et problem hvis man bruger størstedelen af sin tid på at se Netflix og aldrig opsøger et nyhedsmedie. Men hvis det er tilfældet har man vist større problemer i sit liv end at Netflix har nogle smarte algoritmer...
Jeg kan dog godt lide, at hvis man ellers gider opsøge det, så giver Netflix adgang til serier og film fra andre lande og på andre sprog end engelsk. Det kræver bare at man gider gå ind i menuen og finde det frem. De kunne måske godt bruge en algoritme til at foreslå serier og film i en helt anden genre end man normalt ser, men helt ærligt så er Netflix et firma som sælger et produkt og selvfølgelig går de efter at optimere produktet så flest muligt har lyst til at bruge penge på det. Det burde vel heller ikke være Netflix' ansvar om vi opsøger troværdige nyhedsmedier og udvider vores horisont eller ej. Jeg synes man skal passe på med at fralægge folk for meget personligt ansvar og mene at Netflix er skyld i at man kan komme til at leve i en "boble". Det er da kun en selv som kan have ansvaret for at lukke sig inde i sådan en.

Malene Wiinblad

Jeg er enig i bekymringerne om algoritmer og styrende indhold. Ikke desto mindre er vi meget glade Netflix. Ja masser af amerikanske film og serier (Pt ser jeg homeland) men også engelske (The crown) og spanske (La casa de papel) Derudover har jeg de seneste 6 måneder set film fra Norge, Sverige, Argentina, Frankrig, Tjekkiet, Malawi (amerikansk produceret tror jeg) og med min datter ser jeg K drama fra Sydkorea men Netflix har også Bong Joon Ho film (Okja). Det er rigtigt man skal søge efter det.