Baggrund
Læsetid: 6 min.

Den røde podcastguide: Der er ikke forsamlingsfrihed 1. maj, men der er lyttefrihed

1. maj plejer at være et tilbagevendende lyspunkt i et ellers markedsdomineret årshjul, men bare fordi alle årets arrangementer er afblæst, behøver revolutionen jo ikke blive det
1. maj plejer at være et tilbagevendende lyspunkt i et ellers markedsdomineret årshjul, men bare fordi alle årets arrangementer er afblæst, behøver revolutionen jo ikke blive det

Illustration: Sara Houmann Mortensen

Kultur
1. maj 2020

Her er hjælp at hente i venstreorienterede podcasts fra Danmark og udlandet til alle typer. Det er bare om at finde ud af, hvilken slags 1. maj du gerne vil have ind i stuen.

Illustration: Sara Houmann Mortensen
Aktivisten: En tjekliste til revolutionen

Til dig, der ville have tilbragt dagen med et banner i hænderne eller oppe forrest på højttalervognen, giver podcasten Rebel Steps dig en mulighed for at planlægge fremtidens aktioner i stedet. Rebel Steps er amerikansk og produceret af to aktivister fra en anarkistisk gruppe i Brooklyn i New York, men indholdet er relevant for nærmest alle, der skal organisere en demonstration eller sågar et helt almindeligt event.

Podcasten er opbygget som en tjekliste til, hvordan du bliver en god aktivist. Hver episode handler om en bestemt aktivist-kompetence eller opgave og minder dig om alt, fra at du skal huske at bestille vegansk pizza til dit debatarrangement, så du tager hensyn til alle, til at der skal være en balance mellem effektivitet og inklusion i beslutningsprocesserne.

I alle episoder hører vi erfarne aktivister fortælle om deres erfaringer med for eksempel fysisk selvforsvar, med at yde støtte til medaktivister, der er blevet arresteret i en demonstration, eller med hvordan man får sit budskab ud i medierne. Hvis du hører programmet kronologisk, som var det en håndbog, får du i alt knap fem timers kompensation for fraværet af aktivisme 1. maj, og så er du klar til at ændre verden, så snart forsamlingsforbuddet ophæves.

Find Rebel Steps på rebelsteps.com

Illustration: Sara Houmann Mortensen
Partisoldaten: Historisk kammerat-radio

Måske er du mere typen, der savner historiens vingesus og de røde faners smælden over en skyfri maj-himmel? I så fald kan podcasten Vand under Broen, som udgives af venstrefløjsmediet Solidaritet, bringe dig tættere på en tid, hvor socialisme ikke var skjult bag forkortelser som SF og VS, og hvor partiprogrammer var noget, man læste.

Vand under Broen er en programserie på 17 afsnit, hvor historikerne Janus Rønbach, Jeppe Lykke Rohde og Jonas Neivelt interviewer prominente gæster, der har været øjenvidner til dramatiske begivenheder og fraktionsdannelser på den danske venstrefløj i 1960-80’erne.

Samtidig hører vi hver gang gæstens personlige fortælling om sin opvækst, og om hvordan de endte med at dedikere deres liv til partipolitik. Det er historisk nørderi i særklasse, hvor fokus er på forskellen mellem leninisme og maoisme, og hvilke fraktioner og alliancer der udgjorde en magtfaktor hvornår og hvorfor. Vi hører for eksempel tidligere folketingsmedlem Hanne Reintoft fortælle om sin tid i Socialistisk Folkeparti under formand Aksel Larsen:

»Man blev jo kaldt op til formanden til skideballe. Og der startede han jo altid med at sige, at jeg skulle gøre, som han sagde. Men nu havde jeg fået lov at stille det forslag om fri abort, som han i øvrigt var meget imod, og så havde jeg intet andet at skulle have sagt, jeg måtte koncentrere mig om dét, og så havde jeg at stemme, som han sagde. Og så kom den sædvanlige: Hvis ikke du gør det, så bliver du ikke genopstillet.«

Vand Under Broen har en hjemmelavet charme over sig, med menneskeligt mumlende stemmer, øh’er og halslyde, der ikke er klippet væk blot for at tækkes den moderne podcastlytter. Samtalerne kan blive en smule indforståede, men det er til gengæld en type radio, hvor det føles, som om der sidder nogle gode kammerater og snakker i ens stue.

Podcasten er kronologisk opbygget, men fordi det er en ny gæst hver gang, kan man i princippet springe ind, hvor man ønsker. Har man aldrig hørt om den legendariske partikongres i SF i 1967, og hvad dyrtidsportioner er, kan det dog være en fordel at starte forfra.

Find ’Vand under broen’ og andre podcast fra Solidaritets Radioaktiv på solidaritet.dk

Illustration: Sara Houmann Mortensen
Arbejderen: Solidaritetshistorier fra hele verden

For dig er 1. maj blot endnu en dag på den faglige kampplads kaldet Jorden, der konstant er under pres fra arbejdsgiverinteresser og andre autoriteter. Du har brug for at få dulmet dine abstinenser og genvinde troen på, at arbejderbevægelsen har overvundet større modstandere end en indtil videre tomåneders politisk besluttet nedlukning af samfundet.

Den britiske podcast Working Class History er et oplagt valg til en dag som i dag. Visionen med programmet er at fremhæve almindelige menneskers bidrag til, med mod og organisatorisk snilde, at ændre historien. Du hører derfor fra arbejderes egne munde, hvordan de i blandt andet Israel, Vietnam og Virginia i tidernes løb er lykkedes med at strejke sig til sejr eller organisere sig imod eksempelvis fascistiske regimer, politiet, kulmineejere eller stripklubchefer.

Mange af afsnittene er miniserier om en bestemt bevægelse, som for eksempel en asiatisk ungdomsbevægelse, der i Storbritannien i 1970’erne forsøgte at bekæmpe racisme på arbejdspladser og uddannelsesinstitutioner.

Alle afsnittene starter med et gåsehudsfremkaldende lydklip fra en sang, der fremføres af arbejdere fra den bevægelse, afsnittet handler om (eller ’Bella Ciao’ som standard, hvis der ikke lige er andet, lader det til). Bagefter er der ikke en eneste tones formildende musik eller anden lyd til at opveje den noget monotone og ligeud-ad-landevejen historiefortælling, der varetages af værten Jon. Men heldigvis har vi at gøre med en meget manuskriptforberedt vært, som tilmed har en behagelig stemme.

Find Working Class History-podcasten på workingclasshistory.com, hvor der også er links til andre projekter fra holdet bag.

Illustration: Sara Houmann Mortensen
Festaben: Dansefest på rød stue

Du ved, det bliver en ensom 1. maj i år, for det, du elsker mest ved denne mærkedag, er reggaerytmerne, menneskemængderne og fadøllene. Men der er to gode ting at sige om denne lidt anderledes kampdag: For det første behøver du i år ikke bruge kræfter på at overbevise dine venner om, at ’man alligevel ikke kan høre talerne’, og for det andet fejrer podcasten The Rebel Beat mærkedagen med flere timers musikalske lytterhilsner og revolutionær musik.

Sidste år inkluderede det en varieret playliste, hvor der var plads til både reggaesangen »No capitalist shall escape«, et nummer med afrobeatlegenden Fela Kuti samt Dolly Partons »9 to 5«. Hvis det ikke er nok, har The Rebel Beat et solidt bagkatalog af musikprogrammer med interviews med bands og solister, hvis musik er gennemsyret af klassebevidsthed, protest og solidaritet.

Der er protestfolk, protestpunk, protesthiphop og sågar protestjazz, og selv om programmet er forankret i værten Aaron Maidens lejlighed i Montreal, er det ambitionen – og et langt stykke henad vejen også realiteten – at præsentere musik fra alle verdens kontinenter. Det er radio, der giver dig kampdagsvibes, en duft af græs og ølsjatter og en masse kollektiv energi.

Mellem musiknumrene snakker Aaron med musikerne om, hvordan de begyndte at lave protestmusik, og hvordan det er at være et band, der skal spille demonstranter op. I episoden med bandet Union Thugs hører vi for eksempel om, hvordan bandet lever og ånder for deres publikum og altid gør noget ud af at lære de lokale arbejderforhold at kende, når de besøger et nyt sted. Hvis man hører godt efter, kan man høre en dåseøl, der diskret bliver åbnet i baggrunden.

Find ’Rebel Beat’ på rebelbeatradio.com

Illustration: Sara Houmann Mortensen
Rødvinssocialisten: Filosofiske lydbøger for viderekomne

Du synes, at socialisme er interessant, især hvis den er bundet ind i filosofiske betragtninger og bogomslag af høj kvalitet, der med deres elegante og tidløse look ser flotte ud i stigereolen. Du er på mange måder heldig – og i dag fordi du kan tilbringe 1. maj komfortabelt lænet tilbage i lænestolen, mens du hører forlaget Verso’s podcast.

Verso står bag udgivelser af markante radikale tænkere som Theodor Adorno, Judith Butler og – ja – Karl Marx. Deres radioprogrammer har et lidt lavere lixtal end deres bøger, men bare rolig, du kan stadig følge med. Hos Verso får du interviews med forfatterne til nogle af de nyere udgivelser fra forlaget, og du får akademisk abstraktion i varierende grad, lige fra et studie om fremkomsten af tåregas som politivåben over en relancering af det kontroversielle SCUM-manifest til en fordybet samtale om, hvordan »det ontologiske er politisk«, som filosofiprofessoren Timothy Morton argumenterer for i en episode af samme navn.

Der er værter med fejlfri raffineret britisk diktion, lyden af febrilsk bladren for at finde det rigtige citat og selvtilfredse intellektuelles kokette men dybsindige grin. Det kan godt anbefales at holde lidt refleksionspauser mellem afsnittene, for eksempel mens du går i vinkælderen. 

Find Verso Books podcast på soundcloud.com/versobooks

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her