Essay
Læsetid: 8 min.

Det er svært at forestille sig, at vi efter en vaccine bare kan tage fat, hvor vi slap

For øjeblikket er kapitalismen på støtten; det har vist sig, at ikke engang de frie markedskræfter kan klare sig på markedets betingelser, når befolkningernes sundhed er truet. Så gælder alle kneb
For øjeblikket er kapitalismen på støtten; det har vist sig, at ikke engang de frie markedskræfter kan klare sig på markedets betingelser, når befolkningernes sundhed er truet. Så gælder alle kneb

Illustration: Sara Houmann Mortensen

Kultur
24. april 2020

23 gange i timen. Det er, hvad kloge folk siger: et menneske rører ved sit ansigt 23 gange i timen! Jeg har ikke efterprøvet det, ikke prøvet at tælle sammen, men det skal såmænd nok være rigtigt.

Eget ansigt kan jo ellers være et godt sted at begynde: Så er der en næse, der klør, en øjenkrog, der lige skal gnides, kinden, der skal have et negleskrab.

Personligt har jeg – er jeg nu blevet opmærksom på – en vane med at lade tommelfingeren strejfe let hen over læberne og derefter gnide huden mellem underlæben og hagespidsen.

Derimod laver jeg ikke så tit en Tænker, altså griber fat om hagen og anlægger et vældig intelligent udtryk. Hvorfor skulle jeg dog det?

Jeg bruger kasketstørrelse 63 cm, de tanker, jeg gør mig, kan sagtens udspille sig i hjernekisten, det er ikke nødvendigt at mobilisere ansigtsmimik også. Folk der har brug for den slags grimasseren, må have en lille kasketstørrelse, tænker jeg.

Mimik, ansigtsvaner, at gnubbe, klø og kradse er uden tvivl vaner, der ikke lader sig afskaffe. De hører med til os, sikkert fordi gnubben, kløen og kradsen nu engang hører med til den dyreart, vi jo også er.

Ved coronatidens utallige pressemøder har jeg lagt mærke til, at Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, dels har gnedet sin næse, dels – og det er værre – rømmet sig kraftigt i hånden!

Sidste er naturligvis en af de vaner, Sundhedsstyrelsen selv mener, man bør aflægge sig. At rømme sig er trods alt også en slags host. Men først og fremmest skal man selvfølgelig huske at ’afspritte’ (nye tider kræver nye ord) sine hænder, før man piller ved ansigtet.

Til min egen overraskelse har jeg vist mig at være en artig dreng, hvad det angår. Når jeg har været ude på gaden for at hente A/S Dagbladet Information i min postkasse, og i den forbindelse også har åbnet porten, spritter jeg skam hænder, når jeg er kommet ind i hulen igen.

Jo jo, jeg skal ikke nyde noget, hvem som helst kan jo have gramset på både postkassen og portens dørgreb. Ikke alle medborgere er så civiliserede, kan jeg se inde fra mit arbejdsværelse, der vender ud mod gaden.

Især unge mennesker er ikke flinke til at holde afstand. Ældre ægtepar går også tæt sammen, men det gør ikke noget, forstår jeg. De udgør deres egen helt suveræne smittekæde, de smitter ikke hinanden, de er kun truet af verden udenfor. Så de passer godt på hinanden.

Illustration: Sara Houmann Mortensen

Der er mange vaner, vi må tage op til revision. Krammeriet er en af dem. Kindkys og andre hjertelige receptionsritualer, der på den anden side heller ikke altid er særlig hjertelige, men ofte først og fremmest udspekulerede og taktiske. Det kan godt undværes.

Det er straks værre med store forsamlinger. Og at holde to meters afstand til ethvert fremmed menneske, ikke mindst. Kan det være meningen, at vi fra nu af skal opfatte hinanden som mulige smittekilder? Det vil i længden være komplet umuligt.

Selv undgår jeg gerne, endda helst, store forsamlinger, men skulle vi virkelig kunne omlægge vores adfærd så meget, at vi undgår enhver sammenstimlen? Vi står i kø, vi lader os transportere med tog og busser, vi sidder tæt sammen i personbiler, man kan lugte sidemandens eller -kvindens aftershave og parfume i biografen og teatret, så tæt sidder man jo.

Gudbevares, hvis man er pensionist – gammel og skrøbelig, som pressekonferencernes venlige politimand med den smukke, sonore stemme, kalder os – kan vi jo melde os ud af det hele.

Læse gode bøger og nu igen se Deadline, hvor Niels Krause-Kjær minder os om, at der stadig findes en verden uden for corona, men hvor vi på den anden side når som helst kan slukke for flow-tv’et, hvis vi synes, det bliver for meget af både det gode og det onde. Og så kan man jo læse netaviser.

Hvis man virkelig orker, mæen -, kan man jo læse Berlingerens klummeskribenter. Tastaturtanterne af begge køn med det uudtømmelige lager af meninger om alt mellem himmel og jord. Er det fremtidens åndsliv? tænker man jo.

Ja, Politikens netudgave er sgu ikke meget mere opmuntrende, her skal ikke gøres forskel. På Jyllands-Posten kan man få et billigt grin, det er altid noget, når den utrættelige Mikael Jalving mener, at større trussel end alverdens vira dog er den muslimske indvandring. Den får ham til at se rødt på daglig basis. I øvrigt mener han, at coronakrisen hurtigt vil gå i glemmebogen. Her vanker der også et lille fnis fra venstre side af Aarhus Å.

Aviser læst i enrum, bøger og flow-tv. Ingen Roskildefestival eller Smukfest i Skanderborg, ingen folkemøder på Bornholm, er det fremtiden? Der bliver rigeligt med tid til eftertanke og fordybelse, det slår tastaturtanterne da også til lyd for, men som vi jo ved, så er det ikke nok at have tid. Man skal også have lyst. Man skal være oprigtigt interesseret. Man skal gide.

Illustration: Sara Houmann Mortensen

Nej, det er sgu ikke nemt. Vi må sætte vores lid til en vaccine. Men helt som før, bliver det jo nok ikke, heller ikke efter vaccinen.

For øjeblikket er kapitalismen jo på støtten; det har vist sig, at ikke engang de frie markedskræfter kan klare sig på markedets betingelser, når befolkningernes sundhed er truet.

Så gælder alle kneb, selv planøkonomiske foranstaltninger, der får CEPOS til at ligge vågne om natten med onde drømme om socialisme. Det er for dyrt at redde alle de menneskeliv, mener de vist.

Fuglene i New York er begyndt at synge højere, har en amerikaner bemærket. Det er de selvfølgelig ikke, men nu kan man bedre høre dem. Luften over en anden verdensby, Aalborg, er blevet 40 procent renere. Der er ikke så meget trafik på landets motorveje.

I Kina har man gnedet øjnene en ekstra gang: Pludselig kan kineserne se de byer, de bor i. Ganske tydeligt, konturer er blevet faste, de kan se, hvor de går. Der er ikke længere nogen smog, der slører synet.

Kloden har kort sagt fået en uventet hvilepause. Man kan ikke lade være med at tænke på, hvor lang pause der mon skal til, for at kloden kommer sig helt efter mange, mange års grov udnyttelse og tilsvining?

Kan vi bare stikke et termometer i munden på den om et år eller to, tre måske, og konstatere, at nu er den rask? Nok ikke, men på den anden side tager den vel ikke skade af en periode som rekonvalescent, som sygemeldt, for en tid fritaget for at lægge planet til menneskenes foretagsomhed og grådige udskejelser? Bare indtil vi får vores vaccine.

Lige nu er det svært at forestille sig, at vi efter en vaccine, hvor vi ikke længere behøver frygte smitten, bare kan tage fat, hvor vi slap. Heldigvis er det jo ikke sandt, at vi slet ikke lærer noget af historien.

Vi lærer måske nok ikke helt så meget, som vi burde, men erfaringer fra krige og kriser har da gjort indtryk. Med tiden.

Når Brian Mikkelsen, der i dag repræsenterer erhvervslivet, med sit ungdommeligt glade smil, opfordrer os til at bruge nogle penge, svinge med dankortet, møder han jo jævnt hen en mur af i alt fald nogenlunde sund fornuft.

Bruge flere penge, end vi behøver? Det gider vi sgu da ikke, Brian. Det kan godt være, du ikke har lært noget af Finanskrisen, men det har vi.

Man kan ikke vide det med sikkerhed, men det er ikke utænkeligt, at vi får en lang periode med tider som i gamle dage, der vil kræve vaner, der også er gamle, men som vil føles nye.

For at tale på det helt jævne: Strømper kan skam godt stoppes, det er ikke nødvendigt at købe nye, bare fordi man har trådt hul i de gamle. En defekt kaffemaskine kan repareres, det er endda muligt at lave kaffe helt uden brug af en maskine. Man har vel en mormor eller morfar, der kan vise en, hvordan man gør.

Gammelfolk med den grundindstilling, at det skal være, som det er, og blive, som det var. Li-d-t kedeligt, det må man indrømme, men de har da også fat i noget. Det er åndssvagt at give over tyve kroner for en flaske vand i Seven Eleven, når man skal med toget, man kan da bare fylde en flaske med vand fra hanen hjemmefra. Og så videre og så videre.

Det er selvfølgelig en gruopvækkende tanke for erhvervslivet, hvis kunderne ikke strømmer til butikkerne for at købe tilbudsvarer. Hvad skal erhvervslivet leve af, hvis folk render rundt med stoppede strømper, hjemmestrikkede trøjer og bukser, der er blevet lagt op eller syet ind.

Når folk ikke gider være smarte, når der måske ligefrem går mode i at se så prollet ud som muligt. Men kloden vil sikkert blive glad.

Lysten og trangen til at være smart og moderne vil selvfølgelig aldrig forsvinde, men her kunne man jo henvise til en russisk forfatter fra Sovjettiden. Han hed Andrej Belyj og skrev følgende:

»Hvis der ikke er andre måder at vise, at man hører til de smarte og de rigtige, så kan man jo tygge sit tyggegummi venstre om – i stedet for højre om, som den utjekkede hob gør.«

Illustration: Sara Houmann Mortensen

Jo jo, jungs, selvfølgelig kan det også blive for kedeligt. Sådan er det heller ikke ment. Der er heller ingen, der siger, at boomerfar her og hans livsstil skal være gældende norm. Men bare lidt omtanke, er det for meget forlangt?

Når I sidder i jeres forældrekøbte ejerlejligheder, 2V på Østerbro, og holder klubmøde om den forkælede forældregeneration og påtænkte foranstaltninger for at udrydde den (med god hjælp af boomerremover, som I kalder coronasmitten), kunne I måske, som et enkelt punkt på dagsordenen, overveje, om I virkelig behøver en ny iPhone? Kan den gamle ikke bruges lidt endnu?

Ja, det er bare et forslag. Måske kunne I også cykle derned, hvis Roskildefestivalen nogensinde åbner igen? Friheden føles ligesom friere, hvis man samtidig får frisk luft i ansigtet. Og jo sundere kloden er, jo friskere vil luften være.

Men foreløbig må vi vente på vaccinen. Indtil da må vi klare os med hjælpepakker, med at holde god afstand, med at spritte hænder og i det hele taget opføre os så fornuftigt, at sundhedsmyndighederne og regeringen roser og takker os ved pressekonferencer et par gange om ugen.

Hvor er ’danskerne’ (det er også os) dog dygtige, er hovedbudskabet. Og ikke mindst skal vi huske, at vi også skal lære af den pandemi, der har ramt os. Hvis vi bare begynder at svinge med dankortet, når vi evt. har fundet vaccinen, er vi dummere, end den flinke politimand ved pressekonferencerne burde tillade.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Hvad hvis vi nu bare legede med tanken om at kapitalisme var den mindst dårlige løsning?

Erik Fuglsang, Lars Riber , Jørgen Munksgaard, Frederikke Nielsen og Bent Nørgaard anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

Strålende.

Tino Rozzo, Maj-Britt Kent Hansen, Oluf Husted, Andreas Rytter, Erik Nissen, Klaus Lundahl Engelholt, Mogens Holme, Sören Tolsgaard, Kim Øverup og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Kent Nørregaard

"det har vist sig, at ikke engang de frie markedskræfter kan klare sig på markedets betingelser, når befolkningernes sundhed er truet. Så gælder alle kneb".

Korrekt observation og hvornår har kapitalismen nogensinde udtryk at den ville trives under næsten total nedlukning? Glem ikke at prisen på lidt korn bragte russernes kommunistimperium i knæ.

Dermed ikke sagt at vi ikke godt kan blive enige om at privatbilisme er en ulidelig kræftknude på stemningen i vores byer.

"For øjeblikket er kapitalismen på støtten"

Kapitalismen startede dengang vi opdagede, det var smartere at bytte sig til velstand i stedet for at plyndre, voldtage og hærge med brand og bål.

I dag opfatter venstrefløjen kapitalismen som en modsætning til socialismen som det onde mod det gode. Den misforståelse bunder ikke i politik men i identitet. Dem og os. Rent videnskabeligt er socialismen forlængst falsificeret efter utallige fejlslagne forsøg på implementering, men nostalgien og modviljen overfor ubelejlige fakta næres i udnævnelsen af kapitalismen som komplementærmængden til den tabte drøm om overtagelsen af produktionsmidlerne underlagt en retskaffen magtelite udenfor enhver form for demokratisk kontrol. En styreform helt uden langtidsholdbarhed i virkelighedens brutale dagslys.

At produktionsmidlerne i dag hovedsagelig består af PCer, gør det ikke lettere at opretholde gejsten for det gamle drømmesyn i de nye generationer.

Lars Riber , Jørgen Munksgaard, Niels Jakobs og Frederikke Nielsen anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Kapitalismen får det mest sorte frem i menneskets mange facetter.

kjeld jensen, Christian Mondrup, Carsten Mortensen, Niels-Simon Larsen, Nike Forsander Lorentsen, Mogens Holme, Estermarie Mandelquist og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Jesper Bendtsen

2 vigtige spørgsmål her. Hvorfor talte WHO Tedros d. 3 feb. stærk imod at landene ikke måtte blokerede fly fra Kina ? Hvorfor ønskede Kina at de blev ved med at flyve velvidende at de havde en epidemi med kraftig menneskelig smitte ? Var det ikke hans interesse at stoppe spredning ?? Man må også spørge sig selv hvad er odds på at wuhan lab, det ENESTE level 4 Lab som man ved arbejder med mange farlige vira, deriblandt corona og som ligger blot 18 km fra det påståede startsted for corona, vådmarkedet...hvad er odds at corona ikke er forbundet i et land så enorm som KINA ? Dette handler ikke om Trump, men ventrefløjen ser ud til ikke at interessere for fakta og tidslinjen i coronaforløbet som klart viser at der er god grund til at klø sig i nakken og tydelig at Tedros er skyldig i at hjælpe Kina fremfor at passe sit job, og at vi ved at han sidder i jobbet på grund af Kina of Gates. l tillæg dertil den bevidste fjernelse af lægen og flere borgerjournalister der rapporterede og forsvandt hurtigt. Så stærke beviser for de aktivt skjulte sandheden mange uger og helt bevidst lod sprednigen til vesten foregå. Desværre har venstrefløjen glemt at forfølge historien neutralt og lider af Trumpbesættelse og man kunne snakke længe om Trumps fejl men med at undersøge selve historien ? Se at tingene ! De hænger ikke ordenligt sammen..så uden tvivl et cover up, så man må spørge. Hvor dybt kaninhullet går ? Og hvad er forbindelsen med Gates der nærmest savler hver han siger vaccine og sniger sit ID program ind som løsning ? Der er meget mere til denne historie og det er en synd at man fortaber sig i at kun skyde på trump, en journalistisk skævvridning som som man tydelig ser er gået helt i selvsving, selv set med demokratiske øjne som mine som foretrak Sanders. Jeg kan kun sige at det er på tide at venstrefløjen og journalister tsager sig sammen og indser hvad kina er for en størrelse, undersøger WHO og Tedros kristisk, og så kikke mere kritisk på både systemerne i begge lande istedet for at bevæge sig på overfladen af hvad der foregår.

Arne Albatros Olsen, Bent Nørgaard, Carsten Mortensen, Sonja Marie Tandrup Jensen og Jørgen Munksgaard anbefalede denne kommentar

"det har vist sig, at ikke engang de frie markedskræfter kan klare sig på markedets betingelser,"

Nu er det ikke markedsbetingelserne der eksisterer i øjeblikket. Det er derimod den kontrollerende stat

Bent Nørgaard, Carsten Mortensen, Lars Riber , Sonja Marie Tandrup Jensen, Jørgen Munksgaard og Niels Jakobs anbefalede denne kommentar
Frederikke Nielsen

Nils Bøjden

"Nu er det ikke markedsbetingelserne der eksisterer i øjeblikket. Det er derimod den kontrollerende stat"

Ja, og kun en antydning af, hvordan det ville blive, hvis al (produktions)ejendom var på statens hænder. Gys...

Erik Fuglsang, Lars Riber og Jørgen Munksgaard anbefalede denne kommentar

Bare rolig nu Jesper B. , for din hemmelige ven i White House skal have placeret aben . Hvis ikke det ene sted WHO, så i omtalte forskningslab i Wuhan.

Jeg gætter at både CIA og FBI må lade deres chefers hoveder rulle, hvis ikke det lykkes dem; Trump vil genvælges, koste hvad det vil, så Kina forbliver derfor "escape goat" nr. 1, uanset journalisternes mellemkomst.

kjeld jensen, Lisbeth Glud og Gitte Loeyche anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

Der er kommet for meget konspirations-fis i denne tråd. Det lugter ikke godt. Hvorfor ikke bare nyde Bents gode penneføring?

Tino Rozzo, Maj-Britt Kent Hansen, kjeld jensen, Lisbeth Glud, Oluf Husted, Erik Karlsen, Lars Riber , gregers hoff, Mogens Holme, Birger Bartholomæussen og Gitte Loeyche anbefalede denne kommentar
Ib Christensen

Her er lidt om tingene i USA og "støtten" til deres erhvervsliv.
https://youtu.be/He9qpJdiQ74

Herligt at genlæse denne meget savnede skarpe pen. Omtanke præger i øvrigt ikke just tilbagevendelsesutopierne efter corona - i lyset af en krise, der kan få corona til at ligne en legestue i et bedre kvarter.

Tino Rozzo, Hans Houmøller, Trond Meiring og Mogens Holme anbefalede denne kommentar
Andreas Rytter

Kære Bent Vinn
Du har været savnet.

jørgen djørup, Tino Rozzo, Peter Pedersen, Maj-Britt Kent Hansen, Hans Houmøller, kjeld jensen, Lisbeth Glud, John Scheibelein, Christian Mondrup, Lisbeth Sinding-Olsen, Steen Obel, Oluf Husted, Torsten Jacobsen, Niels-Simon Larsen og Mogens Holme anbefalede denne kommentar

@ Jeppe Lindholm
Da jeg i sin tid arbejdede dagligt, og ofte hårdt i dejlige grønne omgivelser var der underligt nok meget få af din slags antikapitalister tilstede ...

Som skribenten gammelklogt gør opmærksom på opstår tingene ikke af sig selv, og nogen må ta fat.
Også vor tids fysisk dovne kapitalismeskeptikere, speltmødre og moralapostle.
Nu når Revolutionsromantikernes
sammenbrud endelig bliver realitet ka det være vi langt om længe mødes ude i den romantiske, men fysisk krævende grønne virkelighed, sammen med Hr Gliese og hans undervurderede kulturberigere..?

Go arbejdslyst

Niels-Simon Larsen

Lars Riber: Du er et godt eksempel på en, der ikke har opdaget, at det er foretagsomheden, der er udleder CO2 i dag. Det er de foretagsomme, der skal straffes og ikke dovne Robert’erne. Vi lever i en arbejdsliderligheds-kultur og kan ikke geare ned. Prøv lige at løse det problem.

Hans Houmøller, kjeld jensen, Jens Kofoed, Steen Obel, Carsten Mortensen og Niels Makholm anbefalede denne kommentar
Frederikke Nielsen

Niels-Simon Larsen

"Vi lever i en arbejdsliderligheds-kultur og kan ikke geare ned. Prøv lige at løse det problem."
Et kæmpe paradoks, for dovne-Roberterne lever af de arbejdsliderliges penge.

Hvad ska' vi med landbrug og penge ?

Maden henter vi jo bare i supermarkedet og checken går direkte ind på nemkontoen hver måned

c",)

Frederik Rischel

Jeg husker en anden ligeså aldeles ligegyldig artikel om nye ord under coronakrisen.
Jeg vil gerne tilføje; coronagurketid

Frederik Rischel

At insinuere min og yngre generationers ansvar for klimakrisen, er i øvrigt så ignorant at det føles som en fornærmelse

Jens Carstensen

Godt indspark. Det giver personligt rum her højt mod nord ;-)

"Ja, og kun en antydning af, hvordan det ville blive, hvis al (produktions)ejendom var på statens hænder. Gys..."

Jeps. Alle er lig fattige

Hans Houmøller

Efter endt læsning en enkelt kommentar: BENT VINN NIELSEN TILBAGE PÅ INFORMATION!

jørgen djørup, Tino Rozzo, Oluf Husted, Peter Pedersen, Maj-Britt Kent Hansen og Lisbeth Glud anbefalede denne kommentar
Thomas Frisendal

Tak Bent! Dejligt at læse dig igen! Bliv ved!

Tino Rozzo, Oluf Husted, Peter Pedersen, Maj-Britt Kent Hansen og Hans Houmøller anbefalede denne kommentar
Maj-Britt Kent Hansen

Så er jeg ikke den eneste, der som Bent Vinn har bemærket, at Brostrøms næse hyppigt bliver onduleret. Selv Mette F bragte ved en svipser på et tidligt pressemøde en hånd op til munden for at rømme sig. Ja, sådan er vi nogle, der ikke bare lytter til talen, men også nøjeregnende aflæser alt det andet.

Men hvad var det nu det skete? På det pressemøde for længe siden, hvor hovedpersonen ikke kom til tiden, og Brostrøm brugte ventetiden til at placere små klare flasker på deltagernes pulte.

En kylling til hver? Skål! Næppe.

Næh, det var nok håndsprit til de udvalgte, netop da spritten var længst væk fra folkets hænder. For ikke at sige: Slet ikke kunne opdrives.