Essay
Læsetid: 6 min.

Unge superhelte redder verden fra de voksnes dårskab – på tv

Superkræfter og apokalypse er de nye coping-mekanismer i tv-serier for teenagere. De bruger eventyrets magiske fortællinger til at give ungdommen afløb for dens frustrationer. Og dermed finder ungdommens afmagt et nyt udtryk i en verden, hvor de voksne ikke opfører sig voksent
Rødhårede, indie-kejtede, 17-årige Syd (Sophia Lillis), der er hovedpersonen i ’I Am Not Okay With This’, har telekinetiske superkræfter, men kan slet ikke styre dem. De detonerer ukontrollabelt, når hun bliver vred. Foto: Netflix

Rødhårede, indie-kejtede, 17-årige Syd (Sophia Lillis), der er hovedpersonen i ’I Am Not Okay With This’, har telekinetiske superkræfter, men kan slet ikke styre dem. De detonerer ukontrollabelt, når hun bliver vred. Foto: Netflix

Kultur
28. april 2020

Astrid Lindgren havde regnet den ud. Hun forstod den afmagt, som børn kan føle over for voksne, over for deres regelsæt, kedsommelige mønstre og forveksling af blind autoritetstro med fornuft.

Med sin skelsættende barnesuperhelt, Pippi Langstrømpe, leverede Lindgren fra 1945 og frem den perfekte ventil for børnenes frustration. En lille, bestemt, bomstærk svensk dame, der udstiller de voksnes bullshit og livsfornægtelse.

Selv beskrev Lindgren sin Pippi-figur, som »et lille Übermensch i barneskikkelse«, som der – ifølge Jens Andersens Lindgren-biografi, Denne dag, et liv – står i følgebrevet til det svenske forlag Bonniers i 1944. Her bruger hun også den britiske filosof Bertrand Russell til at argumentere for Pippis betydning for barnesindet. I sin bog, Om opdragelse særlig i den tidlige barndom, argumenterer Russell for, at barnets stærkeste instinktive træk er at længes efter at blive voksen og at ønske sig den voksne magt. Ja, at barnet gerne hengiver sig til magtfantasier.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Og i "virkeligheden" latterliggøres de unge, som altid .... fordi de ser verden anderledes, og de har ikke hverken samme muligheder eller samme lyster som os gamle... Men alligevel mener vi, at vi kan tillade os at belære... Kom nu videre boomer!!