Læsetid: 5 min.

Digteren Cecil Bødker mødte verden med undren og alvor – ligesom et barn

I Cecil Bødkers forfatterskab var der ingen forskel, ingen adskillelse imellem at skrive for børn og at skrive for voksne. Medlem af Det Danske Akademi Peter Laugesen sender her sin personlige hilsen og tak til digteren Cecil Bødker
I Cecil Bødkers forfatterskab var der ingen forskel, ingen adskillelse imellem at skrive for børn og at skrive for voksne. Medlem af Det Danske Akademi Peter Laugesen sender her sin personlige hilsen og tak til digteren Cecil Bødker

Jesse Jacob

22. maj 2020

Cecil Bødker var den første forfatter, jeg var med til at give Det Danske Akademis store pris. Det var i 1998, mærkeligt sent for en så væsentlig forfatter, der debuterede i 1954.

Måske skyldtes det, at hun efter sin succes med historien om drengen Silas i 14 bind var blevet placeret i litteraturhistorien som børnebogsforfatter, og sådan en gav man ikke uden videre Akademiets store pris; måske var det derfor, hun selv i 1999 gav Akademiet pengene til en Silaspris, udelukkende til børnebøger, og til erkendelse af, at børnebøger ikke bare var til børn, men til det nye menneske i os alle sammen. Måske skyldtes det også̊, at de stadigt hurtigere generationsskifter i litteraturen hele tiden også̊ skulle have deres i en verden, hun selv beskrev i digtsamlingen Anadyomene fra 1959 som umenneskeligt væsensfremmed.

Måske var det også̊ af betydning, at hun var kvinde. Pil Dahlerup konstaterer i en analyse fra 1970’erne, at anmelderne af hendes debutbog, digtsamlingen Luseblomster fra 1954, troede, forfatteren var en mand. Bortset fra Informations anmelder, som endnu ikke var Torben Brostrøm. Informations var den eneste negative anmeldelse.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Katrine Damm
  • David Zennaro
  • Eva Schwanenflügel
Katrine Damm, David Zennaro og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu