Baggrund
Læsetid: 4 min.

Knausgård, Strunge og Kanye West: Her er teksterne, der inspirerede Yahya Hassan

Yahya Hassans to digtsamlinger har haft stor betydning for dansk litteratur i 2010’erne og vil have betydning fremover. Men hvad læste Yahya Hassan selv?
Yahya Hassan lyttede angiveligt til Kanye Wests banebrydende album  ’Yeezus’ fra 2013. På albummet udråber Kanye sig selv til at være sin tids Messias.

Yahya Hassan lyttede angiveligt til Kanye Wests banebrydende album  ’Yeezus’ fra 2013. På albummet udråber Kanye sig selv til at være sin tids Messias.

Michael Reynolds

Kultur
15. maj 2020

Yahya Hassan var ikke bare digter, han var også læser. Og nogle tekster gjorde ham til den forfatter, han blev. Vi har spurgt Yahya Hassans venner, medstuderende på forfatterskolen, hans undervisere og hans redaktør, hvad han læste og har lavet denne oversigt over de tekster, der inspirerede digteren.

Rudolf Broby-Johansen: ’BLOD’, 1922

BLOD er indbegrebet af en rå digtsamling: Alle værkets seksten digte er sat med versaler og er fulde af kroppe i forfald og fordærv. Broby-Johansens billedsprog har noget febervildt, næsten udsyret over sig. Bogen skaffede i sin tid digteren en 14 dages fængselsdom for utugt på halsen.

Kanye West: ’Yeezus’, 2013

Den succesfulde rapper Kanye West er en kontroversiel og modsætningsfuld kunstner. På Yeezus-albummet udråber han i skamløs narcissisme sig selv til at være sin tids Messias, alt imens han insisterer på at stå i opposition til alt og alle. I sangen »I am a God« rapper han »… as soon as they like you, make ’em un-like you«.

William Blake: ’Ægteskabet mellem himmel og helvede’, 1790

William Blake var kristen, men søgte et mere moderne og sanseligt forhold til sin religion. I dette klassiske værk forsøger digteren at opløse kristendommens hårdt opstillede modsætninger som godt/ondt, krop/sjæl, himmel/helvede. Digtene er visionære, til tider næsten profetiske, og blev opfattet som grænsesøgende af datidens læsere.

Marwans (f. 1980) sangtekster

Aarhus-rapperen Marwan fra rapkollektivet Pimp-A-Lot underviste Yahya Hassan på Rap Akademiet, da Hassan var teenager. Marwan, der ligesom Hassan har palæstinensisk baggrund, skriver temperamentsfulde, åbenlyst venstreorienterede tekster og kritiserer alt fra dansk politik til musikbranchen til det borgerlige liv.

Edith Södergrans (1892-1923) digte

Den finlandssvenske modernist levede kun 31 år og led af tuberkulose halvdelen af dem. Alligevel, eller måske netop derfor, skrev hun eksalterede, ekstatiske digte om at være i live. I det kendte digt »Triumf at være til« fra 1918 lyder det sådan her: »Triumf at leve, triumf at ånde, triumf at være til!/ Triumf at mærke tiden rinde iskold gennem sine årer«.

Karl Ove Knausgård: ’Min kamp 1-6’, 2009-2011

Faderopgøret er centralt for Knausgårds store seksbindsværk, hvor Karl Oves alkoholiserede fars dødsfald bliver det, der får ordene til at fosse. Bøgerne er kendetegnet ved en kontant og selvbiografisk, næsten selvudleverende stil. Knausgård nævnes i Hassans første bog: I digtet »LEGALT NATARBEJDE« hjælper digterjeget sin fætter med at køre med bogpakker og får en returkasse som tak:

»JEG SPRÆTTEDE DEN OP TIDLIGT OM MORGENEN

UBRUGELIGE KRIMIER OG EN KNAUSGÅRD«

Pär Lagerkvist: ’Det evige smil’, 1920

En gruppe døde sidder i himlen og fortæller historier fra livet. Deres frustration over at have været til uden at vide hvorfor, ender med en konfrontation med Gud. Svenske Pär Lagerkvist inkarnerer alvorstung, skandinavisk melankoli, og romanen stiller de største eksistentielle spørgsmål: Hvad er meningen med det hele? Er der en Gud?

Koranen

Islams hellige skrift har utvivlsomt inspireret Yahya Hassan, som var muslim. Ordet koran betyder recitation, og Hassans særegne, messende oplæsningsstil, der forlængede og fremhævede hver vokals lyd, mindede om netop koranrecitation. Både forfatter Mirian Due og digter Mads Mygind fortæller, at Hassan ofte lyttede til koranrecitationer på sin telefon.

Mads Mygind: ’Før vi har set os omkring’, 2011

Den danske digter Mads Myginds gav Yahya Hassan sin debutdigtsamling kort efter den var udkommet. Tre langdigte i Før vi har set os omkring er skrevet kun med versaler. I sit mindeord i denne avis beskriver Mygind, hvordan det muligvis kunne være mødet med hans digte, ikke Strunges eller Broby-Johansens, der inspirerede Hassan til at skrive sine bøger med versaler.

Bjørn Rasmussen: ’Huden er det elastiske hylster der omgiver hele legemet’, 2011

I sin debutroman bruger Bjørn Rasmussen en tilsyneladende selvbiografisk fortælling til at udfordre vores forestillinger om forholdet mellem krop og tekst, mellem levet liv og skrift. Huden bliver et hylster, der kan rumme modsatrettede ting, men som også kan perforeres og udviske skellet mellem indeni og udenpå, mellem én tekst og andre tekster, mellem krop og verden.

Michael Strunges (1958-86) poesi

I 1980’erne hentede Strunge de tunge metaforer og det dramatiske billedsprog tilbage til en dansk litteratur, der i 70’erne havde været præget af politisk ligefremhed og bekendelse. Han skrev fortættede digte om fremmedgørelse og afmagt, om psykisk sygdom og om længslen efter frigørelse. Han nåede at udgive 11 digtsamlinger, inden han døde som 27-årig.

Arthur Rimbauds (1854-91) digte

Kultdigteren Rimbaud skrev billedmættede digte om fantastiske universer, om det nye og det ukendte. Særligt langdigtet »Den berusede båd« gjorde indtryk på Yahya Hassan. Han læste også Baudelaire, Frankrigs anden store modernist, men var efter sigende ikke helt lige så begejstret for hans digte som for Rimbauds.

Ivan Malinowskis (1926-89) poesi

Den politiske digter Malinowski kombinerede protestlitteratur med naturdigtning, filosofiske indsigter med systemkritik. Der løber dog også et dybt eksistentielt spor gennem forfatterskabet. I sin gennembrudsdigtsamling Galgenfrist fra 1958 skrev Malinowski: »glemmer jeg dig/ er det fordi jeg husker dig for godt/ måtte jeg aldrig huske dig/ som jeg husker verden«.

Klaus Høeck: ’Sorte sonetter’, 1981

Systemdigteren Klaus Høeck er begejstret for sonetformen og har anvendt den i flere af sine digtsamlinger, dog uden at gå synderligt op i reglerne for metrik eller rim. I denne politiske digtsamling beskrev Høeck i sonetform sin solidaritet med det palæstinensiske folks frihedskamp.

Listen over Yahya Hassans litterære inspirationskilder er skabt i samarbejde med Hassans ven og forfatterkollega Mads Mygind, hans medstuderende fra Forfatterskolen, forfatter Mirian Due og forfatter Niels Henning Falk Jensby, Hassans skrivelærer på Vallekilde Højskole Simon Fruelund, hans politiske kampagneleder Paul Smith, og endelig hans redaktør på Gyldendal, Simon Pasternak.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her