Feature
Læsetid: 14 min.

Lonely Planet-bøgerne definerede backpackerkulturen. Måske har de snart sejret sig ihjel

Rejsebogsimperiet Lonely Planet skærer drastisk ned i driften. Coronaepidemien er en del af forklaringen, men det ligner også begyndelsen på enden af en æra, hvor rygsækrejsen i de varme lande var den vestlige middelklasseungdoms foretrukne overgangsritual
»Rygsækturismen er en rejsekultur, der er opstået ud af de store udlandsrejser, folk tog på i 60’erne. Her passede Lonely Planet med sin ungdommelige og lidt modkulturelle profil bedre til målgruppen end de mere nøgterne rejsebøger, der ellers var på markedet, « siger Thomas Linder Kamure Thomsen, der er rejsebogschef på Politikens Forlag.

»Rygsækturismen er en rejsekultur, der er opstået ud af de store udlandsrejser, folk tog på i 60’erne. Her passede Lonely Planet med sin ungdommelige og lidt modkulturelle profil bedre til målgruppen end de mere nøgterne rejsebøger, der ellers var på markedet, « siger Thomas Linder Kamure Thomsen, der er rejsebogschef på Politikens Forlag.

Philippe Lopez

Kultur
7. maj 2020

Da den nu 45-årige dansklærer Per Halskov i 1994 brugte tre måneder af sit sabbatår på at blaffe ned gennem Centralamerika med en kammerat, ville de gerne finde de steder, der »ikke var så voldsomt turistede,« fortæller han.

Til det formål havde de medbragt Lonely Planets guide til Centralamerika. Som de rygsækrejsendes foretrukne guidebog kunne den oplyse om, hvor man kunne finde noget mad og en seng uden for de mest populære turistområder:

»Ligegyldigt hvilken lille flække vi endte i, havde Lonely Planet adresser på minimum tre hoteller og tre restauranter.«

Ud over den tryghed, det gav, formåede den populære guidebog at inspirere Per og hans rejsemakker til at opsøge nogle store oplevelser, de ellers ikke havde fået.

Engang i Guatemala for eksempel, ved Tikal Nationalpark, som er hjemsted for et storslået mayaruinkompleks. Nationalparken var kun åben om dagen, men rejsebogen benyttede vendingen ’some travellers report’ (‘nogle rejsende fortæller‘) til at anbefale noget, der måske ikke helt var i overensstemmelse med reglerne.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

henrik poulsen

Jeg har brugt Lonely Planet mange gange med stort udbytte på mine rejser,men jeg er begyndt at se mig om efter alternativer.De er simpelthen ikke så gode mere.Vigtige oplysninger mangler mere og mere,mens mere overfladiske informationer tager over.Eksempelvis kan barer og natklubber være udførligt beskrevet,mens overnatningssteder er mere nøjsomt omtalte eller kan mangle helt.Altså,man skal da have overnatningen på plads,før man går i byen,eller er jeg gammeldags?Bykort kan forsvinde i nye udgaver,ligesom busstationer kan mangle på eksisterende kort.

Beskrivelsen af Lonely-Planetrepræsentanterne passer egentlig meget godt med bøgerne i dag.Jeg synes,at man svigter den oprindelige målgruppe,der gerne vil være væk lidt længere tid,uden at det koster en bondegård.Man behøver ikke en guidebog for at finde de dyre hoteller.

Jeg har fået anbefalet Bradts guidebøger,jeg har kigget lidt på dem,og det ser fornuftigt ud.Det bliver nok sådan en,jeg kommer til at betjene mig af,næste gang,jeg skal ud.

Flemming Skovbjerg , David Zennaro, Erik Fuglsang, Lars Brunke og Niels Jakobs anbefalede denne kommentar

Lonely Planet, sejrede sig selv ihjel for længe siden. For de gjorde den individuelle rejse til en forkromede pakkerejse.

Men naturligvis kun i det omfang at man også acceptere at en backpakkertur med guidebog i hånden. Er en del af den masseturisme, som guidebøger, påstår at gøre op med. Og det er der mange der bliver fornærmet over.