Kommentar
Læsetid: 2 min.

Hvis Lowly og Katinka kan, så kan vi andre også samle os lidt om nuet

Fredag blev avisens første sektion indtaget af kunstnere og forfattere, og nu kan vi igen går biografen og tage på museum – lad os nyde en kulturel optur
Kulturhuset Literaturhaus, en tidligere kirke på Nørrebro, lånte uden betænkning deres lokaler ud til Information, så Katinkas sang kunne filmes.

Kulturhuset Literaturhaus, en tidligere kirke på Nørrebro, lånte uden betænkning deres lokaler ud til Information, så Katinkas sang kunne filmes.

Sarah Hartvigsen Juncker

Kultur
29. maj 2020

Lad os lige nyde lidt kulturel optur: I denne forlængede weekend kan man igen se mesterværker som Parasite og Portræt af en kvinde i flammer i biografen. Man kan tage på museum. Og hele avisens første sektion er, som I nok har bemærket, blevet indtaget af kunstnere og forfattere fra deres eksilhjem, lejligheder og atelierer.

På meget kort tid, som følge af en eskalerende spontan idé på avisen, har de skabt billeder af og ord om en bedre verden på den anden side af krisen.

For mig og mange, tror jeg, føles lige nu som en overgang. Der var et stadie med ængstelighed, forvirring og følelsen af, at verden i stort og småt og på enten godt eller ondt eller begge dele var skudt ud af kurs.

Nu lurer en genfunden hverdagslighed, tynget for mange af praktisk bekymring – og på bekostning af de store drømme om andet. Så hvis ikke kunsten, hvem skal så skubbe på for at holde os fast på de drømme, der i glimt dukkede op, da verden stadig så ny og mærkelig ud?

Ja, ja. Sådan kan man tænke og skrive så højstemt. Men onsdag eftermiddag kunne jeg mærke det. I allersidste øjeblik havde vi lokket sangsmeden Katinka og det alternative popband Lowly til også at lave nye musiknumre til projektet. 

Kulturhuset Literaturhaus, en tidligere kirke på Nørrebro, lånte os uden betænkning lokale til at filme resultatet. Katinka efterlod sine tvillingebabyer derhjemme og fodrede med sin store, vilde stemme og en nyskrevet sang et kirkerum, der havde hungret efter liv oven på flere måneders stilhed. 

Så ankom to medlemmer af Lowly, Kasper Staub og Steffen Lundtoft, fra Aarhus med stortromme i bagagerummet, mens bandets ene sangerinde, Soffie Viemose, dukkede op med spædbaby under armen, klar til første fælles optræden meget længe. Og så skabte de tre Lowly-medlemmer kort efter og på lidt over tredive minutter i fællesskab fem nye numre på stedet.

På kulturredaktionen lægger vi for tiden i ovnen til et projekt, som vi snart vil præsentere for jer og som føles endnu mere tiltrængt nu end før krisen: en – også intern – undersøgelse af det kollektive og de måder, som kunstens samarbejder kan udvides og inspirere på.

Måske derfor føltes det særligt slående at se Lowly … gøre det. Skabe noget i fællesskab med et ekstremt fokus, med søgende fejlbarlighed og en intensitet, der konstant blev fastholdt, og som derfor kastede fem faktiske numre, ikke blot fri jam, af sig.

Andet nummer blev valgt som det, I foruden Katinkas sang nu kan høre og se på information.dk. Og hele processen mindede om, hvad man kan få ud af øjeblikket, hvis man samler sig – sådan rigtigt samler sig sammen – om det. Optur.

Serie

Utopier om verden efter pandemien

Hvordan kan en lykkelig verden se ud efter corona? Det spørgsmål stillede vi en række kunstnere, der overtog avisen den 29. maj og kom med hver deres utopiske bud på, hvordan en vidunderlig verden kunne se ud efter pandemien. Men drømmene slutter ikke her. Følg med, når vi i den kommende tid undersøger og udfolder utopier om verden efter pandemien.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Bjarne Toft Sørensen

Det kan vel ikke skade med lidt selvfed markedsføring?

Lad os heller ikke glemme den eftertanke, der måtte være omkring forskellen på det nødvendige og det unødvendige kulturforbrug, på forskellen mellem kvalitet og tidsfordriv.

Problemet vil i så fald blive, at heller ikke Information længere vil have så meget at skrive om.

I forlængelse heraf er jeg mere enig med Maria Kjær Themsen end med Lone Nikolajsen.
https://www.information.dk/kultur/2020/05/cirkusset-rundt-kunsten-vigtig...
https://www.information.dk/kultur/2020/05/utallige-velmenende-kulturarra...

"The Show Must Go On" - om ikke mindst for underholdningsbranchens egen skyld.

Det er positivt, at I giver lidt gratis reklame til LiteraturHaus, når nu Statens Kunstfond og Københavns kommune gennem snart mange år har haft så stravlt med økonomisk at sulte huset ihjel.

Tak for de skønne musikere, og giv os gerne mere af tidens skabene kunstnere, jeg elsker kunst og kunnen på niveu som dem der.