Læsetid: 8 min.

Mirakelstaten Turkmenistan er stadig fri for coronasmitte

COVID-19-pandemien har bredt sig til den ganske verden, men i to centralasiatiske republikker nægtede man længe at kende til nogen smitte, for sundhedskriser kan være den rene gift for diktatorer
I Turkmenistan, der er et af verdens mest autoritære og lukkede lande, har landets præsident, Gurbaguly Berdimuhammedov, beordret alle referenet til coronavirus fjernet. Det til trods for at landet har en tusind kilometer lang grænse mod Iran – et af de lande, der er hårdest ramt af pandemien. På billedet ses en militærparade, som markerer 75-året for Sovjetunionens sejr over Nazi-tyskland.

I Turkmenistan, der er et af verdens mest autoritære og lukkede lande, har landets præsident, Gurbaguly Berdimuhammedov, beordret alle referenet til coronavirus fjernet. Det til trods for at landet har en tusind kilometer lang grænse mod Iran – et af de lande, der er hårdest ramt af pandemien. På billedet ses en militærparade, som markerer 75-året for Sovjetunionens sejr over Nazi-tyskland.

Igor Sasin/AFP/Ritzau Scanpix

20. maj 2020

Det sidste sollys lagde sig som en rød hinde over bjergryggene: sovende, rustrøde profiler imod en himmel, hvis blåtoner snart changerede over i indigo. Temperaturen dykkede. Sletten henlå allerede i mørke. Så langt øjet rakte, var landskabet uforanderligt det samme: nøgent og goldt, først og fremmest bestående af naturens mest basale elementer: mineralske formationer og skyernes skiftende fraktaler, lys og skygge, temperatur og atmosfære. De normale holdepunkter for et landskab – vegetation, dyreliv, spor af landbrug eller andre menneskelige aktiviteter – var stort set fraværende.

Alle vækster var under knæhøjde, og ingen veje eller stier bugtede sig imod håndgribelige mål, ingen nomader havde slået lejr med noget budskab.

Kun midt på dagen, da solen stod i zenit, havde silhuetten af en lurende rovfugl imod alt det lysblå vidnet om, at der trods alt måtte være bytte at finde i den lave vegetation: små pattedyr, bittesmå gnavere.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Trond Meiring
  • Thomas Tanghus
  • Viggo Okholm
  • Fødevarestyrelsen Mørkhøj
Trond Meiring, Thomas Tanghus, Viggo Okholm og Fødevarestyrelsen Mørkhøj anbefalede denne artikel

Kommentarer