Kommentar
Læsetid: 2 min.

Skakspilleren Magnus Carlsen bankede iransk modstand ned med djævelsk farlig fribonde

Magnus Carlsen trynede den iranske opkomling i den stærkeste onlineturnering nogensinde
Kultur
26. maj 2020
Slutstillingen mellem Firouja og Carlsen.

Slutstillingen mellem Firouja og Carlsen.

Skak har anderledes vilkår end så mange andre konkurrenceformer i denne coronatid. Naturligvis er det optimale, at spillerne sidder på hver sin side af et bræt med 64 felter, mens en større eller mindre kødrand af tilskuere følger slagets gang.

Men når det nu ikke kan lade sig gøre, giver det god mening, at spillerne sidder foran en computerskærm hvert sit sted på kloden og taster deres træk ind. Denne form for skak har ikke overraskende fået en kolossal opblomstring gennem de sidste måneder. Tennis- og fodboldspillere i verdenseliten må være grønne af misundelige, for onlinedyster mellem dem er jo et fantasifoster, der ikke har sin gang på jord.

Den 29-årige norske verdensmester Magnus Carlsen er initiativtager til den største onlineturnering, verden endnu har oplevet: Magnus Carlsen Chess Tour hedder den, og den består af fire turneringer plus en afsluttende tour final med en samlet præmiesum på godt otte millioner kroner. Første turnering er allerede spillet, og Carlsen var ubeskeden nok til at snuppe førstepladsen foran den amerikanske stormester Hikaru Nakamura, der er en farlig mand – faktisk farligere jo kortere betænkningstiden er.

Og kort er den virkelig i denne form for hurtigskak, hvor hver spiller har et kvarters betænkningstid til hele partiet – plus 10 sekunders bonus pr. udført træk. Det sidste er værd at hæfte sig ved, for har en spiller på dette niveau først opnået en overlegen stilling, er det som oftest en smal sag at »køre den hjem på bonussen«.

Bank til iransk opkobling

Den anden turnering, Lindores Abbey Rapid Challenge, opkaldt efter sin whiskysponsor, er i fuld gang. Efter de indledende runder er den stærke russiske stormester Alexander Grisjtjuk elimineret sammen med polakken Duda, kineseren Wei Yi og det 16-årige supertalent Alireza Firouzja.

Sidstnævnte kunne sensationelt have sendt Carlsen ud i sidste runde af gruppespillet, men nordmanden tog sig efter en mildest talt svingende indsats sammen og bankede den iranske opkomling, der p.t. er statsløs og spiller under det neutrale FIDE-flag.

Både USA og Frankrig er stærkt interesseret i at få ham »nationaliseret« til forstærkning af deres landshold, og mange skakskribenter har haft travlt med at udnævne ham til den alvorligste bejler til Magnus Carlsens VM-trone. Netop derfor var det særligt befriende for nordmanden at feje ham af brættet på den måde, det skete. Læserne kan selv studere udspilningen i et parti, hvor iraneren kapitulerede med kun et minut tilbage i en aldeles håbløs slutstilling. Carlsen havde med de sorte brikker ikke bare springer og løber mod tårn – eller »to tynde for en tyk« – men også en djævelsk farlig fribonde på d-linjen.

Kvartfinalerne har fået følgende sammensætning: Nakamura-Aronian, Carlsen-Wesley So, Karjakin-Dubov og det rent kinesiske opgør Yu Yangyi-Ding Liren. Opgørene spilles om bedst af tre matcher, og i de første var det, Nakamura, Carlsen, Dubov og Yu Yangyi, der tog stikket hjem. Der er flere muligheder for at følge onlinehajerne live på nettet, prøv chess24.com eller chessbomb.com.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

John Larsen

De lidt træls, de der nordmænd...
Nu både bedst til skak og corona ..
Men super parti af Carlsen

Ole Eskesen

Hvorfor kan Carlsens parti som sort mod t Alireza Firouzja kun ses noteret i e-avisen?

Anders Sørensen

Hvis man ikke kan få folk til at interessere sig for skak, kan man da altid bruge lidt småracistisk krigsretorik i rubrikken, bare for sjov. Alle ved, at det bare er for sjov og for kliks.