Læsetid: 9 min.

Slagtøjsspiller Jakob Weber Egholm: »Jeg elsker også det ene, forløsende bækkenslag i en symfoni«

For slagtøjsspiller i DR SymfoniOrkestret Jakob Weber Egholm er de mange forskellige instrumenter en adgang til alverdens folkemusiktraditioner. Musikken er en måde at fortælle historier på, og det generer ham ikke, hvis hans bidrag til historien er et enkelt bækkenslag
For slagtøjsspiller i DR SymfoniOrkestret Jakob Weber Egholm er de mange forskellige instrumenter en adgang til alverdens folkemusiktraditioner. Musikken er en måde at fortælle historier på, og det generer ham ikke, hvis hans bidrag til historien er et enkelt bækkenslag

Sigrid Nygaard

22. maj 2020

Som barn var Jakob Weber Egholm vild med den rødskæggede, konstant trommespillende karakter Animal fra The Muppet Show. Det er en del af den forklaring, han giver på, hvorfor han i dag er slagtøjsspiller. En Animal-bamse pryder sofaen i den villa i Valby, hvor han bor med sin familie. Ifølge Jakob Weber Egholm taler rytmer til et menneskeligt urinstinkt:

»Urinstrumentet over alle, det er jo slagtøj. Man tog en knogle og slog på en udhulet træstamme, og det sidder jo fast i os. Vi kan lave bitte små raffinerede ting, men urinstinktet kommer stadig frem.«

Jakob Weber Egholm er slagtøjsspiller – eller janitshar, som sådan en også kaldes – i DR SymfoniOrkestret. Oppe på førstesalen øver hans kone, der arbejder samme sted, sig på violin.

– Hvad er det typisk for nogle mennesker, der spiller slagtøj?

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Christian Mondrup

Det er en sandhed med modifikationer, at der ikke blev benyttet slagtøj i symfonier før Beethovens 9. symfoni. Pauker er metalkedler med opspændt skind stemt i tonehøjder tilpasset musikken. De blev benyttet i orkestermusik allerede før 1700, oftest i sæt af 2. Det er oftest særlige musikere, ikke slagtøjsspillere, der spiller pauker i orkestrene. Det er nok derfor at Jakob Weber Egholm "overser" paukerne.