Baggrund
Læsetid: 7 min.

Syv årtiers pionérarbejde står til at gå tabt, efter at legendarisk filmtidsskrift er blevet opkøbt

Et af de mest indflydelsesrige filmtidsskrifter nogensinde, franske Cahiers du Cinéma, er blevet opkøbt, og syv årtiers pionérarbejde står til at blive kasseret. Vi tegner et portræt af det indflydelsesrige tidskrift
Som 21-årig langede Francois Truffaut i 1954 i Cahiers du Cinema ud efter datidens franske film, og fem år senere debuterede han selv med ’Ung flugt’, som han her ses under optagelserne af. Truffaut dedikerede værket til læremesteren André Bazin, en af bladets grundlæggere, der døde året forinden.

Som 21-årig langede Francois Truffaut i 1954 i Cahiers du Cinema ud efter datidens franske film, og fem år senere debuterede han selv med ’Ung flugt’, som han her ses under optagelserne af. Truffaut dedikerede værket til læremesteren André Bazin, en af bladets grundlæggere, der døde året forinden.

Ritzau Scanpix

Kultur
19. maj 2020

I 1954 gik en filmglad ung mand ved navn Francois Truffaut i rette med det, han anså for at være »en særlig tendens i fransk film«.

Tendensen, som han beskrev den, var, at man i efterkrigstidens franske filmproduktioner prioriterede den gode historie, det solide håndværk og den psykologiske realisme frem for de særlige filmiske udtryksmuligheder. Instruktøren var i den optik ikke andet end en blot og bar tekniker, mens al magt i virkeligheden lå hos manuskriptforfatteren, der stod for den velsmurte intrige. Om et af samtidens kendte manuskriptforfatterpar, Jean Aurence og Pierre Bost, skrev Truffaut: »Når de afleverer deres manuskript, er filmen færdig; instruktøren er, i deres øjne, den herre, der indrammer manuskriptet.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Maj-Britt Kent Hansen

Interessant og tak for supplerende oplysninger om skribenten ud over navnet. Eksempel til efterfølgelse på andre fremtidige indlæg i avisen.

Søren Peter Langkjær Bojsen

God artikel