Ugen, hvor det viste sig, at Inger Støjberg har Harry Potter-bøgerne til gode

En ny erindringsbog fortæller om at optræde som professionel violinist uden at behøve at øve sig. På samme måde kan man nu også spille ’Pokémon GO’ uden at forlade sit hjem og få tilfredsstillelsen ved en løst sudoku uden selv at lægge tal sammen. Og så lærte vi, at man kan blive minister uden at have læst Harry Potter
Inger Støjberg kom med en afgørende indrømmelse under afhøringen i Instrukskommissionen mandag.

Inger Støjberg kom med en afgørende indrømmelse under afhøringen i Instrukskommissionen mandag.

Mary Evans

Kultur
29. maj 2020

Hver uge samler Informations kulturredaktion et potpourri over kulturelle begivenheder og særligheder, som har optaget dem.

Vi kalder det Ugen på kulturgangen.

Harry Potter er pensum for beslutningstagere

Som faste læsere vil være velinformeret om, så endevendes tidligere udlændingeminister Inger Støjbergs ulovlige instruks om adskillelse af unge asylpar af Instrukskommissionen i disse dage. En afgørende udtalelse faldt mandag, da hovedpersonen selv blev afhørt. På Ritzaus liveblog kunne man læse:

»Kommissionen spørger ind til, hvorfor de internationale konventioner aldrig nævnes. ’Det er jo næsten som i Harry Potter, hvor man ikke må nævne Voldemort,’ siger kommissionsformand Peter Mørk Thomsen. Inger Støjberg siger, at hun aldrig har læst Harry Potter.«

Det forklarer meget. Ja, spørgsmålet er, om der overhovedet er grund til yderligere granskning. Som nærværende avis har rapporteret indgående om, så har serien om den heltemodige troldmandslærling kvaliteter, der burde gøre den til pensum for beslutningstagere. Eventuelt kunne man udlevere alle syv bind i forbindelse med, at nyvalgte folketingsmedlemmer underskriver Grundloven.

Anita Brask Rasmussen

Fire år som fupviolinist

I en ny erindringsbog med titlen Sounds Like Titanic beskriver amerikanske Jessica Chiccehitto Hindman sine fire år som violinist i et klassisk orkester, der – uden at nogen opdagede det – konsekvent spillede playback.

Orkestret er ikke navngivet, og orkesterlederen går bare under navnet ’komponisten’. Jessica Chiccehitto Hindman beskriver ham som en musiker, hvis ambitioner var større end hans evner, men som på pragmatisk vis fik det næstbedste scenarie til at fungere.

Det indebar så, at dygtige musikere sad dag ud og dag ind og spildte deres talenter. Til gengæld slap de for at øve.

Lone Nikolajsen

Fang Pokémon hjemmefra

I mobilspillet ’Pokémon GO’ fanger man virtuelle Pokémon. Men for at få fat i dem skal man bevæge sig rundt i den virkelige verden. I sommeren 2016, vil nogen huske, gik spillet viralt, og det mærkede man blandt andet i den ellers fredfyldte bibliotekshave mellem Christiansborg og Det Kongelige Bibliotek i København.

I bibliotekshaven er der nemlig hele seks af de såkaldte PokéStops, som udløser præmier til spillerne, hvis de er i nærheden. I Bibliotekshaven stimlede folk derfor sammen i en sådan grad, at man måtte sætte mobile toiletvogne og ekstra skraldespande i haven.

Men den slags er som bekendt et no (Pokémon) go for tiden, og det har fået spillets udviklere til at opdatere spillet, så man kan spille hjemmefra og forhåbentlig fange en Pokémon i god afstand til andre. Gotta catch ’em all!

Mette Kierstein

Meditativ youtubekanal

En youtubekanal med videoer af to midaldrende mænd, der løser sudoku, er blevet et kæmpe hit. Cracking The Cryptic, der i tre år har sendt fra Surrey i England, har 219.000 abonnenter og millioner af views.

The Guardian kunne forleden fortælle, at unge som gamle verden over er begejstrede for kanalen, som de kalder både spændende og afslappende. Efter at have brugt et par timer med at se et par af kanalens videoer kan jeg kun give dem ret. Det er nærmest meditativt.

Christian Monggaard

Ny viden om gammel kuppel

»Weekendens vigtigste artikel,« skrev udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye i ugens løb på Twitter og linkede til en artikel fra DR. »Tænk engang, at det skulle blive i vores levetid. At det blev opklaret.«

Og hvad er det så, som har fået den tidligere murer til at begejstres så udelt? Svaret er selvfølgelig: mursten. Ved hjælp af computerteknologi er det lykkedes et hold af forskere at løse en 600 år gammel gåde om, hvordan kuplen på domkirken i Firenze er konstrueret.

En viden, der ellers var gået med arkitekten Brunelleschi i graven. Det viser sig, at et sildebensnet i murværket holder hele konstruktionen, hvilket gør, at de sten, som er placeret udenfor sildebensnettet, kan være langt lettere, fordi de ikke skal bære noget.

»Genialt tænkt konstruktion,« skriver Tesfaye – og måske kan den nye viden om den gamle kuppel også ligefrem bruges i dag. Mursten udleder nemlig langt mindre CO2 end beton, understreger forskerne.

Rasmus Bo Sørensen

Lana Del Rey er ikke racist

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lana Del Rey (@lanadelrey) on

I sit tekstunivers kredser Lana Del Rey om temaer som at føle sig smuk på grund af forelskelse og om at danse for penge. Ifølge den amerikanske sangerinde er den slags femininitet svær at sluge for mange feminister, som anklager hende for at »glamourisere overgreb«.

Det gør hun opmærksom på i et meget omtalt instagramopslag, og det kunne jo egentlig have været et interessant diskussionsoplæg, men pointen er totalt druknet. Lana Del Rey valgte nemlig i opslaget at pege på en række andre sangerinder, som hun hævder er fritaget for kritik, når de synger om »ikke at have tøj på, knalde, være utro og så videre«.

Flere af dem, blandet andet Beyoncé, er farvede, og det fik en masse tilfældige mennesker og klummeskribenter til at anklage Lana Del Rey for racisme. I et nyt opslag understreger hun, at det er hun bestemt ikke, og sådan gik en ny uge på internettet, hvor ingen rigtig blev klogere.

Rasmus Elmelund

Ugen på kulturgangen

Hver uge samler Informations kulturredaktion et potpourri over kulturelle begivenheder og særligheder, som har optaget dem.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her