Baggrund
Læsetid: 12 min.

Den amerikanske splittelse viser sig på skærmen: Demokrater ser ’Modern Family’, mens republikanere ser ’NCIS’

Demokrater og republikanere er ikke bare uenige, når det kommer til politik. De er også uenige om, hvad der er værd at se i flimmeren. En videnskabelig undersøgelse fra University of California har sporet den politiske splittelse i USA gennem amerikanernes tv-forbrug og slår fast, at der er store forskelle på, hvad blå og røde vælgere ser. Men samtidig nærmer amerikanerne sig hinanden ideologisk – og hele fem programmer binder dem sammen
Kultur
19. juni 2020
Demokrater og republikanere er ikke bare uenige, når det kommer til politik. De er også uenige om, hvad der er værd at se i flimmeren. En videnskabelig undersøgelse fra University of California har sporet den politiske splittelse i USA gennem amerikanernes tv-forbrug og slår fast, at der er store forskelle på, hvad blå og røde vælgere ser. Men samtidig nærmer amerikanerne sig hinanden ideologisk – og hele fem programmer binder dem sammen

Jesse Jacob

Der var engang, hvor tv var en samlende faktor i USA. Engang, hvor hele nationen flokkedes om en håndfuld landsdækkende kanaler, og hvor en enkelt tv-reporters kritiske bemærkninger kunne ændre en hel folkestemning. Til eksempel gik den legendariske news anchor Walter Cronkite den 28. februar 1968 på skærmen og trak sin støtte til Vietnamkrigen med en formulering om, at den eneste fornuftige vej frem var at forhandle med vietnameserne. Det fik øjeblikkeligt Richard Nixon i Det Hvide Hus til at slukke for sit tv og udbryde: »If I’ve lost Cronkite, I’ve lost middle America

Men de tider er for længst forbi.

I dag er den amerikanske tv-virkelighed lige så fragmenteret som resten af den politiske offentlighed, og snarere end at samle nationen er fjernsynet medvirkende til at forstærke forskellene: Amerikanerne oplyses og underholdes af et stadigt knopskydende netværk af tv-kanaler, der ofte fungerer som selvbekræftende ekkokamre for hver sin ideologi.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Hmmm, splittelsen mellem Republikanere og Demokrater er nok nemmere at causere over via tv-forbrug end i realpolitikken, hvor man er helt enige om american exceptionalism - retten til selvtægt fordi man er en udvalgt nation. Man er også enige om at markedskapitalisme er sagen - og at det indirekte konkurrencedemokrati er det bedste, som er frembragt på jorden. Man er enige om den private ejendomsrets ukrænkelighed, politiets voldsmonopol, residualitet og selvforsikring når det kommer til social hjælp og sundhed. Og man er nogenlunde enige om at lande, som ikke ønsker at amerikansk industri og forretning høster profitter hos dem, er underlige, fjendtlige og bør betegnes som aggressive mod den amerikanske drøm (enhver gadefejer kan blive millionær, hvis han har viljen).

Den via tv-forbruget beskrevne politiske splittelse viste sig end ikke da det kom til Trump's mur, som partierne i enighed vedtog finansiering af for ikke så længe siden. Den politiske splittelse findes nok mest i medierne og på persongalleri-niveauet; i realpolitikken er den så som så. Der er ihvertfald absolut ingen reelt røde (forstået som de facto venstreorienterede) elementer i Demokraternes realpolitikker ... så der er tale om en kunstig modsætning. Brød og skuespil for folket. Som vi jo også har kunnet overvære det i den falske rød og blå blok-primitivisering af dansk parlamentarisme gennem de seneste dekader.

Trond Meiring og Martin Rønnow Klarlund anbefalede denne kommentar
Martin Rønnow Klarlund

->Hanne Utoft - en anbefaling er ikke tilstrækkelig. Det er fandme godt og rammende skrevet! God weekend :-)