Læsetid: 13 min.

Anne Carsons værker er krystalklare genskrivninger af den græske mytologis underdogs

Forfatteren Anne Carson genskriver og moderniserer den græske mytologi, arbejder kompromisløst med formhybrider og henter inspiration fra oldgræske ord. I sin seneste bog, et teaterstykke om Helena af Troja og Marilyn Monroe, mediterer Carson over forholdet mellem skønhed og destruktion. Vi tegner et portræt af en både alsidig og nørdet forfatter, der fylder 70 i denne måned og igen og igen nævnes som favorit til Nobelprisen i litteratur
Anne Carsons hybridværker er genskrivninger af genskrivninger, fulde af ordforklaringer, og de beskæftiger sig konsekvent med tekster, der er tusindvis af år gamle. Alligevel rummer de altid øjeblikke, hvor alle besværlige sprogknuder løser sig op, og teksten står frem med en fuldkommen klarhed.

Anne Carsons hybridværker er genskrivninger af genskrivninger, fulde af ordforklaringer, og de beskæftiger sig konsekvent med tekster, der er tusindvis af år gamle. Alligevel rummer de altid øjeblikke, hvor alle besværlige sprogknuder løser sig op, og teksten står frem med en fuldkommen klarhed.

Jeff Brown

19. juni 2020

I den græske myte om Helena af Troja møder krig og skønhed hinanden: Helena var både den smukkeste kvinde i hele Hellas og årsagen til Den Trojanske Krig. Efter at have vundet en skønhedskonkurrence udstedt af Eris, gudinden for ufred, flygtede Helena med prins Paris til Troja, og så brød krigen ud. Helenas mand, Menelaos, som var konge af Sparta, og hvis bror Agamemnon var en af de førende græske konger, var nemlig ikke tilfreds med dette svigt.

Allerede i 412 fvt. skrev tragedieforfatteren Euripides imidlertid en ny version af myten i teaterstykket Helena, hvori Helena fritages for skyld: Ifølge Euripides flygtede hun aldrig med Paris til Troja, men befandt sig i Egypten, mens krigen stod på. Den Helena, der fulgte med til Troja, var nemlig blot et fantom i form af Helena.

Men hvad skete der med den Helena, der blev tilbage i Egypten? 

Spørgsmålet er udgangspunkt for Norma Jeane Baker of Troy, det seneste værk af den canadiske digter og klassiske filolog Anne Carson.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu