Læsetid: 9 min.

Bestsellerforfatter om antiracistiske protester: »Det virker anderledes denne gang. Der er mere selvrefleksion«

Celeste Ngs debutroman, ’Alt det jeg aldrig fortalte dig’, udkommer på dansk, netop som antiracistiske protester har spredt sig fra USA til resten af verden. Ifølge forfatteren er bevægelsen stærk, fordi den spreder ellers undertrykte erfaringer og fortællinger og gør dem umulige at ignorere. Noget, hun selv prøver at gøre som forfatter
Ifølge Celeste Ng gør det Black Lives Matter-bevægelsen stærk, at den sorte befolkning i USA ikke bare har sat ord på deres oplevelser, men at ordene rent faktisk er blevet hørt af langt flere end før.

Ifølge Celeste Ng gør det Black Lives Matter-bevægelsen stærk, at den sorte befolkning i USA ikke bare har sat ord på deres oplevelser, men at ordene rent faktisk er blevet hørt af langt flere end før.

Elijah Nouvelage

26. juni 2020

Flere gange, da Celeste Ng i 2014 rejste på bogturné i USA med sin debutroman Alt det jeg aldrig fortalte dig, oplevede hun, at læsere kom hen til hende og sagde:

»Jeg er så glad for, at alt det her er ovre, og at asiater ikke oplever racisme mere.«

De var overbeviste om, at romanens portræt af en kinesisk-amerikansk familie, der bliver set og behandlet som et fremmedelement i 1970’ernes Ohio, hører en svunden tid til.

Celeste Ng måtte fortælle læserne, at næsten alle de racistiske hændelser i bogen er taget fra virkeligheden. Fra hendes eget liv, fra historier, hun har hørt fra sine venner, ikke fra 1970’erne og før, men under hendes opvækst og helt op til i dag.

Nok er byen i bogen, som familien Lee bor i, så renset for etnisk diversitet, at det ville være usædvanligt i dag, men blikkene og kommentarerne og fordommene er ikke forduftet. Det har Celeste Ng, hvis forældre flyttede fra Hongkong til USA i 1960’erne, mærket på egen krop.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Alvin Jensen
  • David Zennaro
  • erik pedersen
  • Troels Ken Pedersen
  • ingemaje lange
  • Olaf Tehrani
Alvin Jensen, David Zennaro, erik pedersen, Troels Ken Pedersen, ingemaje lange og Olaf Tehrani anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu