Læsetid: 17 min.

Bøger kan bringe os tættere på naturen. Men for at opleve den rigtigt skal vi smide tøjet og gå ud i den

Vi er i naturskrivningens nye gyldne tidsalder: De internationale bestsellerlister bugner med bøger om natur og om, hvad mennesket kan opnå af indsigt ved at opholde sig i den. Traditionen er gammel, men den nye bølge peger måske frem mod et nyt naturforhold. Og kan være med til at nuancere vores naturbegreb, så naturen bliver noget andet end ’det skønner, der er derude’
Vi er i naturskrivningens nye gyldne tidsalder: De internationale bestsellerlister bugner med bøger om natur og om, hvad mennesket kan opnå af indsigt ved at opholde sig i den. Traditionen er gammel, men den nye bølge peger måske frem mod et nyt naturforhold. Og kan være med til at nuancere vores naturbegreb, så naturen bliver noget andet end ’det skønner, der er derude’

Sofie Holm Larsen

26. juni 2020

»Hvis man ser ind i en rævs øjne, ser man ikke sit eget spejlbillede. De har lodrette pupiller, der nægter at tilfredstille den menneskelige narcissist,« skriver den britiske forfatter Charles Forster i Mit Liv som dyr.

Han besluttede derfor at ændre perspektiv: »Hvis man springer over på den anden side og ser ud på verden med rævens øjne, ser man en klat opkastet karry eller et pindsvin eller en kø af ventende firhjulstrækkere foran skolen. Man ser ingen spejling af sig selv. Man ser tingene selv eller en bedre tilnærmelse af tingene, end man ville få fra ens triste, selvreflekterende øjne.« 

Charles Forster beslutter sig for at leve som ræv. Rode i skraldespandene i East End og sove langs motorvejene ved London. For at skrive en bog, der handler om at være dyr. Men med det formål at blive bedre til at være menneske i verden. 

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu