Hele to Trump-bogbaskere er (måske) på vej til din strandkurv

På tirsdag udkommer John Boltons bog, der efter sigende sætter USA’s præsident i et meget uheldigt lys – medmindre Trump-administrationen altså får held med at forhindre udgivelsen. Samtidig forlyder det, at den kommende bog af Mary Trump – der skulle være kilde til The New York Times’ Pulitzerpris-belønnede artikelserie om præsidentens skatteakrobatik – byder på »rystende og slibrige« detaljer om hendes onkel
På tirsdag udkommer – måske – en bog af John Bolton, Trumps tidligere sikkerhedsrådgiver. Denne udgivelse er løbet ind i komplikatione, fordi Trump-administrationen hævder, at den indeholder fortrolige oplysninger. Onsdag sagsøgte det amerikanske justitsministerium Bolton for at forhindre udgivelsen af den kommende bog.

På tirsdag udkommer – måske – en bog af John Bolton, Trumps tidligere sikkerhedsrådgiver. Denne udgivelse er løbet ind i komplikatione, fordi Trump-administrationen hævder, at den indeholder fortrolige oplysninger. Onsdag sagsøgte det amerikanske justitsministerium Bolton for at forhindre udgivelsen af den kommende bog.

Kultur
19. juni 2020

Velkommen til Bogkortet, et fast format i Information.

Hver uge vil forfatter Peter Adolphsen bringe dig bognyheder og litterær sladder fra det store udland, faglitteratur såvel som skønlitteratur.

USA

Trump-bog 1

Den 28. juli udkommer bogen Too Much and Never Enough: How My Family Created the World’s Most Dangerous Man af Mary Trump, datter af Donald Trumps afdøde storebror, Fred Trump Jr.

Bogen vil angiveligt afsløre, at Mary Trump var en primær kilde for The New York Times’ Pulitzerpris-belønnede artikelserie om Donald Trumps skatteakrobatik i 1990’erne og desuden afsløre »rystende og slibrige« detaljer om Præsidenten.

Marys far døde i 1981 efter mange års alkoholisme, og ifølge den kommende bog skete det, efter at hans far, Fred Sr., og lillebror Donald »bidrog til hans død og svigtede på afgørende tidspunkter af hans afhængighed«.

Præsidenten har tidligere fortalt, at han fortryder, at han pressede sin bror til at styre familiens business. Fred Jr.’s børn lagde sag an i forbindelse med Fred Sr.’s testamente i år 2000 og hævdede, at testamentet var et produkt af »svindel og utilbørlig påvirkning« af faderen fra Donald og hans øvrige søskende.

Mary Trump, der nu er 55 år gammel og arbejder som klinisk psykolog, har kun sjældent udtalt sig offentligt, men i forbindelse med retssagen for tyve år siden sagde hun følgende til New York Daily News:

»Givet at det er denne familie, vi taler om, ville det være yderst naivt at tro, at det ikke handler om penge. Men for både mig og min bror er det vigtigere, at vores far (Fred Jr., red.) får den anerkendelse, han fortjener.«

Og videre:

»Mine onkler og tanter burde skamme sig ... Jeg er sikker på, at det gør de ikke.«

USA

Trump-bog 2

På tirsdag udkommer – måske – også en bog af John Bolton, Trumps tidligere sikkerhedsrådgiver, med titlen The Room Where It Happened. Denne udgivelse er løbet ind i komplikationer, fordi Trump-administrationen hævder, at den indeholder fortrolige oplysninger. Onsdag sagsøgte det amerikanske justitsministerium Bolton for at forhindre udgivelsen af den kommende bog.

Ugens 10 bøger

’Indianerromaner’

Brandon Hobson, medlem af Cherokee Nation i Oklahoma, udgav i 2018 romanen Where the Dead Sit Talking, der blandt andet var finalist til National Book Award. Dengang sammensatte han for Publisher’s Weekly en liste på ti vigtige romaner skrevet af forfattere, der tilhører de oprindelige amerikanske folkeslag. Dem, der på dansk stadig betegnes som ’indianere’ (en betegnelse, man må forvente har en snarlig udløbsdato).

  1. N. Scott Momaday: House Made of Dawn
  2. Diane Glancy: Pushing the Bear
  3. LeAnne Howe: Shell Shaker
  4. Louise Erdrich: Tracks
  5. John Joseph Mathews: Sundown
  6. Leslie Marmon: Ceremony
  7. Linda Hogan: Power
  8. Stephen Graham Jones: The Fast Red Road: A Plainsong
  9. James Welch: Winter in the Blood
  10. Louis Owens: The Sharpest Sight

MAROKKO

Pris til fransk-afrikansk roman

Den marokkanske forfatter Youssouf Amine Elalamy har vundet den anden årlige Prix Orange du Live en Afrique for romanen C’est beau, la guerre. Denne pris hylder fransksproget litteratur og promoverer nye litterære talenter på fransk af en afrikansk forfatter og udgivet af et forlag baseret på det afrikanske kontinent. Prisen består af 10.000 euro og et promoveringsboost både i Afrika og Frankrig.

ARGENTINA & PERU

Borges & Vargas Llosa

I 1981 lavede den peruanske forfatter Mario Vargas Llosa, der fik Nobelprisen i 2010, et tv- interview med Jorge Luís Borges (1899-1986), formentlig litteraturhistoriens mest berømte ikkemodtager af Nobelprisen.

Indtil nu var teksten ikke nedskrevet eller offentliggjort i anden form end det tilklippede flimmerdyrsindslag, men forgangne uge udkom bogen Medio siglo con Borges (Et halvt århundrede med Borges) på spansk, hvori hele samtalen mellem d’herrer berømtheder står at læse.

Herunder følgende replikskifte:

»MVL: Kan De komme i tanke om en eventyrer, som De har ønsket at være? JLB: Nej, jeg kunne ikke tænke mig at være en anden person. MVL: De er tilfreds med Borges’ skæbne. JLB: Nej, tilfreds er jeg ikke. Som Spinoza siger: ’Alle ting ønsker at være sin egen værens ensomhed’. Jeg insisterer på at være Borges; hvorfor ved jeg ikke.«

USA & INTERNETTET

Piratsite lukket

Jeg har tidligere her på siden skrevet om først Internet Archives såkaldte ’National Emergency Library’, en hjemmeside med cirka 1.4 millioner bøger til gratis download, som åbnede i ly af coronakrisen. Og senest fortalt om det sagsanlæg, som en række forlag – Hachette, HarperCollins, Wiley og Penguin Random House, støttet af den amerikanske forfatterforening – ville anlægge mod hjemmesiden for brud på ophavsretten og »bevidst digitalt pirateri på industriel skala«.

Det lader nu til, at alene truslen om sagsanlæg var tilstrækkelig til, at Internet Archive (der nærmest i årtier har været i infight med ophavsretsorganisationerne) strakte våben og lukkede siden. I en pressemeddelelse skriver de blandt andet, at de håber, at man fremover vil kunne arbejde sammen frem for at bekrige hinanden:

»Lad os bygge et digitalt system, som fungerer.«

ETIOPIEN

Kamelbiblioteker

I en afsidesliggende del af Etiopien har en godgørende organisation ved navn Save the Children gennem cirka et årti bragt bøger på kamelryg ud til børn i fjerne landsbyer. Almindeligvis slår man et telt op, hvor børnene sidder sammen og læser i bøgerne, hvorpå ørkenskibene efter to dage vugger videre. På grund af coronavirussen har man ændret sin praksis til, at børnene kan låne bøgerne med hjem en uges tid. I alt er 26 millioner etiopiske børn sendt hjem fra skole, hvilket ifølge Save the Children gør dem mere sårbare for børnearbejde, vold og tvangsægteskab.

Bognyt fra resten af verden

Hver uge bringer forfatter Adda Djørup dig bognyheder og litterær sladder fra det store udland – faglitteratur såvel som skønlitteratur. 

Det er verdenslitteraturen vendt på hovedet. Perspektiver, du ikke vidste, du manglede.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Steffen Gliese

Hvis man skal have Trumps vælgere i tale, er man nok nødt til at udsende begge bøger som tegneserie og pixibog.

Jørn Sørensen, Mads Greve Haaning, Torben Bruhn Andersen, Estermarie Mandelquist, Hanne Ribens, Lillian Larsen, Arne Albatros Olsen, Claus Mortensen og Palle Jensen anbefalede denne kommentar
Ole Arne Sejersen

Steffen Glieses sædvanlige foragt for jævne danskere bliver her overført til amerikanske blue collars.

Steffen Gliese

Nej, Ole Arne Sejersen, jeg har bestemt ingen foragt for jævne danskere, der traditionelt har været kloge nok til at stemme på dem, der gav os et velfungerende velfærdssamfund - og som nu heldigvis langsomt begynder at vise vilje til at vende tilbage til den kurs, ikke blot på nationalt, men faktisk på EU-niveau.

Jørn Sørensen, Mads Greve Haaning og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar
Ole Arne Sejersen

Steffen Gliese:
Din foragt for jævne amerikanske arbejdere, der har behov for at læse kritikken af Trump som tegneserie og pixibog for at kunne forstå den, er et ekko af din foragt for danske arbejdere.
Danske arbejdere, der nu langsomt begynder (sic!) at vise vilje til at vende tilbage til den kurs, som du og andre pæne småborgere har på jeres kompas.