Læsetid: 6 min.

Iransk vidunderbarn er klar til at indtage skaktronen efter Magnus Carlsen

17-årige Alireza Firouzja har forbløffet en hel skakverden og kan blive Magnus Carlsens efterfølger på VM-tronen
Som skakspiller er Alireza Firouzja primært fantasifuld og ekstremt hurtigtregnende.

Som skakspiller er Alireza Firouzja primært fantasifuld og ekstremt hurtigtregnende.

Koen Suyk/AFP/Ritzau Scanpix

9. juni 2020

Skakkens historie har været rig på vidunderbørn med José Capablanca som det klassiske eksempel.

Den elegante cubaner lærte sig i begyndelsen af 1900-tallet spillet ved – som femårig – at overvære sin far spille mod en nabo. Han blev nogle år senere cubansk mester og havde VM-titlen mellem 1921 og 1927.

Det bedste eksempel fra det 20. århundrede er naturligvis den nuværende skakkonge Magnus Carlsen, der allerede 12-13 år gammel var så lovende, at nordmændene i deres velkendte chauvinistiske stil begyndte at fantasere om, at gutten fra Lommedalen uden for Oslo en skønne dag ville blive verdensmester. De fik ret.

Den skønne dag indtraf i november 2013, hvor 22-årige Magnus Carlsen vippede inderen Viswanathan Anand af tronen. Carlsen har beholdt VM-titlen lige siden og er efterhånden blevet 29 år. Han virker ikke som en mand, der har tænkt sig at lade sig flytte, men skakfolket er allerede begyndt at tale om den spiller, der inden for en overskuelig årrække vil være i stand til at vælte mægtige Carlsen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Erik Karlsen
Erik Karlsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu