Baggrund
Læsetid: 6 min.

Iransk vidunderbarn er klar til at indtage skaktronen efter Magnus Carlsen

17-årige Alireza Firouzja har forbløffet en hel skakverden og kan blive Magnus Carlsens efterfølger på VM-tronen
Som skakspiller er Alireza Firouzja primært fantasifuld og ekstremt hurtigtregnende.

Som skakspiller er Alireza Firouzja primært fantasifuld og ekstremt hurtigtregnende.

Koen Suyk/AFP/Ritzau Scanpix

Kultur
9. juni 2020

Skakkens historie har været rig på vidunderbørn med José Capablanca som det klassiske eksempel.

Den elegante cubaner lærte sig i begyndelsen af 1900-tallet spillet ved – som femårig – at overvære sin far spille mod en nabo. Han blev nogle år senere cubansk mester og havde VM-titlen mellem 1921 og 1927.

Det bedste eksempel fra det 20. århundrede er naturligvis den nuværende skakkonge Magnus Carlsen, der allerede 12-13 år gammel var så lovende, at nordmændene i deres velkendte chauvinistiske stil begyndte at fantasere om, at gutten fra Lommedalen uden for Oslo en skønne dag ville blive verdensmester. De fik ret.

Den skønne dag indtraf i november 2013, hvor 22-årige Magnus Carlsen vippede inderen Viswanathan Anand af tronen. Carlsen har beholdt VM-titlen lige siden og er efterhånden blevet 29 år. Han virker ikke som en mand, der har tænkt sig at lade sig flytte, men skakfolket er allerede begyndt at tale om den spiller, der inden for en overskuelig årrække vil være i stand til at vælte mægtige Carlsen.

Spær øjnene op

Alireza Firouzja er navnet, og også denne unge iraner, der 18. juni 2020 fylder 17 år, fortjener prædikatet vidunderbarn. Han vandt det iranske mesterskab, inden han var fyldt 13 (!) år og sikrede sig stormestertitlen i en alder af 14. Og han var kun akkurat fyldt 16 år, da han passerede ratinggrænsen ved 2700.

Man kommer ikke uden om disse ratingtal, hvis man skal følge med i international topskak. Og 2700 står som et af de vigtige skel. Ingen dansk spiller er rangeret så højt. Man spærrer uvilkårligt øjnene op, når en teenager fra en ukendt iransk provinsby – Babos nord for Teheran beliggende ved Det Kaspiske Hav – har bevæget sig op i den højde.

I slutningen af 2019 cementerede Carlsen sit fantastiske skakårti ved i Sankt Petersborg at vinde VM i både lynskak og hurtigskak. Men lige så opsigtsvækkende var i virkeligheden den kamp, der udspillede sig om de følgende placeringer.

Alireza Firouzja viste blændende spil og sikrede sig sensationelt andenpladsen i hurtigskakken med en score på 10,5 af 15 mulige. Facit for ham blev otte gevinster, fem remiser og kun to nederlag – en fænomenal score mod en stribe af verdens allerbedste.

Og så skulle han ikke engang have spillet, hvis det havde stået til det iranske forbund, hvor man havde nedlagt forbud mod hans deltagelse med den begrundelse, at der deltog israelske stormestre i stævnet.

Klub +2700

Der er pr. 1. juni 2020 37 stormestre i verden med et ratingtal højere end 2.700 i klassisk skak. Magnus Carlsen topper listen med 2.863, efterfulgt af Fabiano Caruana, USA, med 2.835 og Ding Liren, Kina, med 2.791. Derefter er der voldsom trængsel på listen. Firouzja er suverænt den yngste i klubben, den eneste spiller født i det 21. århundrede, og han ligger med et tal på 2.728 som nr. 21.

Til sammenligning: Den højeste danske placering på denne liste nogensinde står stormester Peter Heine Nielsen for med præcis 2.700.

Men hvis de iranske ledere troede, at de kunne tryne unge Alireza Firouzja til at makke ret, havde de taget grueligt fejl af hans personlighed. Han er af natur en venlig og åben fyr, og Danmarks stærkeste spiller Peter Heine Nielsen, der har deltaget i skaklejre med ham (og er coach for Magnus Carlsen), beskriver ham som »en glad og sød dreng«. Men den glade dreng er både ambitiøs og stålsat, når det gælder skakspillet.

Peter Heine kan fortælle, at Alireza Firouzja hver eneste dag tilbringer mange timer foran skærmen, og det drejer sig selvfølgelig ikke om computerspil eller for den sags skyld hyggeskak, men om fokuseret analysearbejde og knivskarpe dueller mod andre af skakkens »nethajer«.

Spillet skal hele tiden optimeres, ens viden om dets faser udbygges, hvis man mener det seriøst og vil gøre sig gældende i dette +2700-selskab. Man skal ville det stærkere end noget andet – også det at spille under iransk flag.

Alireza Firouzja valgte derfor at stille op under FIDE-flag i Sankt Petersborg (FIDE er det internationale skakforbund) frem for at pakke kufferten og rejse tilbage til Iran. Han har nu sammen med sin far slået sig ned i Frankrig, og i franske skakkredse håber man naturligvis på at få nationaliseret ham hurtigst muligt, så han kan spille under Trikoloren.

Men måske kommer amerikanerne med et tilbud, det er svært at sige nej til. De har i forvejen et ret så internationalt mandskab med stormestre, der har rødder i Italien, Japan, Filippinerne (Caruana, Nakamura og Wesley So).

Firouzja som drillepind

Som skakspiller er Firouzja primært fantasifuld og ekstremt hurtigt regnende. Det blev til fulde demonstreret, da han 15. april i år mødte Magnus Carlsen i en match på nettet i det såkaldte banter blitz – en ny disciplin, hvor spillerne blot har tre minutters betænkningstid til hele partiet, men samtidig undervejs er forpligtet til at fortælle seerne på nettet, hvordan de ser forløbet her og nu.

Man spillede ’først til otte’, og selv om Carlsen selvsagt var storfavorit, sejrede Firouzja med scoren 8,5-7,5. Jeg havde valgt at følge Carlsen-kommentarsporet i udsendelsen og kunne konstatere to ting, nemlig at nordmanden brugte alt for meget krudt på hovedrystende at ærgre sig over sit eget ’elendige’ spil, men også at han undervejs måtte erkende, at han her var oppe mod en spiller af en anden kaliber end de modstandere, han plejer at save midt over i banter blitz.

Banter betyder godmodigt drilleri, og godmodigt eller ej: Firouzja fik i den grad drillet Carlsen, der i flere tilfælde for sent fik øje på iranerens pointer. Ikke overraskende er Firouzja også en frygtet mester i en anden og endnu mere ekstrem onlinedisciplin: bulletchess, hvor man kun har ét sølle minut til hele partiet.

Firouzja - Carlsen, Magnus Carlsen Invitational 2020

1.e4 c5 2.Sf3 Sc6 3.Lb5 e6 4.Lxc6 bxc6 5.d3 Dc7 6.De2 e5 7.Sbd2 Se7 8.Sc4 Sg6 9.h4 h5 10.g3 d6 11.Ld2 f6 12.Se3 Le7 13.Sg1 Ld8 14.Df3 Sf8 15.Se2 Se6 16.Dg2 a5 17.a4 Sd4 18.f4 Le6 19.b3 Dd7 20.f5 Lf7 21.Sc1 d5 22.0–0 c4 23.bxc4 dxc4 24.dxc4 Lb6 25.Tb1 Da7 26.Kh2 Td8 27.Tb2 0–0 28.g4 Se2 29.Dxe2 Txd2 30.Dxd2 Lxe3 31.De2 Dd4 32.Sd3 Dxe4 33.Te1 Lf4+ 34.Kh3 Dxc4 35.gxh5 Lh6 36.Tb7 Dxa4 37.Tg1 Td8 38.Tg3 Da1 39.Sf2 Td2? – så har vi balladen på feltet g6, resten er norske krampetrækninger - 40.Tb8+! Kh7 41.Dg4! Df1+ 42.Tg2 Dxg2+ 43.Kxg2 – og sort opgav den håbløse stilling.

Firouzja har for længst fået sin egen fanhjemmeside på nettet, hvor man for øvrigt kan opleve hans djævelske færdigheder på YouTube, eksempelvis i et indslag, hvor den engelske stormester Simon Williams guider den undrende menighed gennem fem af knægtens mest spektakulære kombinationer.

Man kan så stemme om, hvilken af de fem genistreger der er den flotteste. Williams erklærer med rette, at Firouzja lige nu er det hotteste navn i skakverdenen, og at der er »noget Kasparov« (verdensmester 1985-2000) over hans spil.

Man kunne i den sammenhæng også nævne et par andre af forne tiders verdensmestre som letten Mikail Tal. også kendt som Troldmanden fra Riga, eller den g(eni)ale amerikaner Bobby Fischer.

Firouzja deltager naturligvis i den igangværende cyklus på nettet, Magnus Carlsen Chess Tour, men hidtil uden den store succes. De to første turneringer er blevet vundet af Carlsen og den 24-årige russer Daniil Dubov, og Firouzja har – i lighed med flere andre kendte navne – spillet en sekundær rolle.

Måske er de etablerede stormestre ved at finde ud af, hvordan de skal spille opkomlingen. Det kunne være ved at undgå de mest uoverskuelige komplikationer og i stedet styre spillet ind i mere positionelle baner, hvor forståelsen af stillingens struktur spiller en større rolle end de rå regnefærdigheder.

Ballade på g6

I en minimatch mod Carlsen lykkedes det imidlertid Firouzja i et enkelt parti at få skovlen under den norske verdensmester. Vi viser det i faktaboksen – og råder læserne til at lægge mærke til den ballade, der opstår på feltet g6, hvor Firouzja henimod partiets slutning lurer på en smuk kombination – et dronningoffer tager jo altid kegler. Gevinsten hjalp dog ikke Firouzja, for Carlsen endte med at vinde samlet 2,5-1,5.

Det bliver spændende at følge Firouzjas udvikling i resten af året, når duellerne på de 64 felter om føje tid forhåbentlig kommer til at udspille sig ansigt til ansigt.

Han er ikke blandt de otte deltagere i kandidatturneringen, der tidligere på året blev afbrudt efter første halvdel, og som afgør, hvem der skal dyste mod Carlsen i det rigtige VM – det med fuld betænkningstid, det, som nordmændene kalder »langsjakk« – så hans kikkertsigte må være rettet mod 2022, den næste mulighed for at snuppe det helt store trofæ.

Serie

Kampen om skaktronen

I november 2018 forsvarede den norske stormester Magnus Carlsen sin verdensmestertitel mod amerikaneren Fabiano Caruana. Nu fortsætter Carlsens kamp for at cementere sin status som verdens(-historiens?) største skakspiller. Følg Informations dækning af de største dramaer og vigtigste turneringer.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her