Kommentar
Læsetid: 2 min.

Kulturen som pejlemærke

Motorsportsorganisationen NASCAR og fodboldligaen NFL har begge givet deres opbakning til Black Lives Matter-bevægelsen. Deres markante udmeldinger tyder på en mulig kulturændring i det splittede USA
»Når Roger Goodell fra NFL skifter holdning til, at folk knæler under nationalsangen, og når NASCAR – der jo har rødder i sydstaterne – forbyder sydstatsflaget, så er det, fordi de mener, at der er ved at ske en kulturændring«. siger Fox News værten Chris Wallace.

»Når Roger Goodell fra NFL skifter holdning til, at folk knæler under nationalsangen, og når NASCAR – der jo har rødder i sydstaterne – forbyder sydstatsflaget, så er det, fordi de mener, at der er ved at ske en kulturændring«. siger Fox News værten Chris Wallace.

Angela Weiss

Kultur
26. juni 2020

I forrige uge meddelte det amerikanske fodboldforbund, der repræsenterer den største sportsgren i USA, at man ikke længere vil stille sig i vejen for, at spillere knæler under nationalmelodien til kampe i den professionelle liga i amerikansk fodbold, NFL. Det har ellers været forbudt, siden quarterbacken Colin Kaepernick i 2016 demonstrativt nægtede at stå op under afsyngningen af The Star Spangled Banner i protest mod diskriminationen af sorte i USA. Siden har Kaepernick været klubløs og persona non grata i den pengestyrede fodboldverden. Men NFL-direktør Roger Goodell erkender nu, at forbuddet var en fejl, og at det var »forkert ikke at lytte« til spillerne tidligere.

Det sker omtrent samtidig med, at den amerikanske motorsportsvirksomhed NASCAR har meddelt, at de fremover vil forbyde fans at medbringe sydstatsflaget til lægterne under løbene: »Tilstedeværelsen af Konføderationens flag ved NASCAR-arrangementer strider imod vores forpligtelse til at skabe et indbydende og inkluderende miljø for alle fans, vores konkurrenter og vores branche,« skrev de tidligere på måneden.

Folkeligt gennembrud

Det kan være svært at se, at verden ændrer sig, når man selv står midt i forandringen. Hvordan måler man en skiftende tidsånd, hvordan lodder man en blivende kulturændring? NASCAR og NFL er begge bærende kulturinstitutioner i USA, som favner hele den amerikanske befolkning. Deres markante udmeldinger indikerer, at Black Lives Matter-bevægelsen – med drabet på George Floyd som tragisk katalysator – omsider har opnået et egentligt folkeligt gennembrud.

Det er en antagelse, som bakkes op af en ny måling fra AP, der – ifølge Tv2 News – viser, at kun 32 procent af amerikanerne lige nu synes godt om præsident Trumps håndtering af racerelaterede spørgsmål, mens hele 67 procent er uenige i hans håndtering. På den konservative nyhedskanal Fox News har nyhedsværten Chris Wallace også bemærket, at der blæser nye liberale vinde i USA. 

»Når Roger Goodell fra NFL skifter holdning til, at folk knæler under nationalsangen, og når NASCAR – der jo har rødder i sydstaterne – forbyder sydstatsflaget, så er det, fordi de mener, at der er ved at ske en kulturændring«.

NASCAR og NFL er åbenlyst ankommet for sent og for fodslæbende til nutiden, men de er dog nået frem. Og deres udmeldinger kan ikke alene ses som et symptom på en kulturændring, de kan også være med til at drive den yderligere frem. Som repræsentanter for to af de mest folkelige og bredt funderede sportsgrene i USA er deres magt og indflydelse ikke uden betydning. Så måske er forandringen faktisk på vej til Amerika.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her