Note
Læsetid: 4 min.

Lena Dunham har lavet en liste over de mest relevante bøger i en skræmmende tid

Racisme i USA, bål og brand – og et forsøg på at opretholde illusionen om, at verden stadig ligner sig selv. Debatten raser også i den litterære verden
Protester foran Det Hvide Hus i Washington, D.C. som følge af George Floyds død. Ugens bogkort er præget af de voldsomme uroligheder i USA.

Protester foran Det Hvide Hus i Washington, D.C. som følge af George Floyds død. Ugens bogkort er præget af de voldsomme uroligheder i USA.

Jim Watson

Kultur
5. juni 2020

Velkommen til Bogkortet, et fast format i Information.

Hver uge vil forfatter Peter Adolphsen bringe dig bognyheder og litterær sladder fra det store udland, faglitteratur såvel som skønlitteratur.

  USA

  CWII: Prolog

  Vi kommer (forhåbentlig ikke) til at vænne os til en ny forkortelse. Sig bogstaverne: AAB. Og denne gang står de ikke for en nordjysk fodboldklub eller Arbejdernes Andelsboligforening, men kommer til at henvise til den Anden Amerikanske Borgerkrig. Som måske allerede er brudt ud (hvis ikke den allerede har været i gang længe).

  Jeg troede egentlig, at denne krig først ville begynde til november, når Trump nægter at anerkende sit valgnederlag, tweeter FAKE NEWS og opfordrer sine galningefans til at iføre sig deres MAGA-kasketter og ’liberate’ deres lokale regeringsbygninger med deres ’assault rifles’. Men allerede nu truer han med at aktivere Insurrection Act fra 1807 og sætte militæret ind mod demonstranterne og dermed tvinge soldaterne til at vælge side. Hvoraf nogle kommer til at vælge den ene og andre den anden. Ergo: borgerkrig.

  Jeg håber inderligt, at jeg tager fejl. Forkortelsen bliver i øvrigt nok også CWII (for ’Civil War Two’, mundtligt udtalt som ’The 2nd American Civil War’).

  USA

  CWII: Former for oprør

  Under overskriften »En maske og en indkøbsvogn fra Target: Optøjerne i Minneapolis« skrev Aren Aizura forleden et interessant essay på hjemmesiden The New Inquiry, der går i dybden med de geografiske omstændigheder om lige præcis det konkrete sted i Minneapolis, hvor George Floyd blev myrdet og placeringen af 3rd Precinct, politistationen, der blev brændt ned. Og underrubrikken har en generel pointe:

  »Venstrefløjens klamren sig til en fortælling om tidligere tiders bevægelser som fredelige, ikke-voldelige og respektable skygger for den historiske effektivitet i optøjer, blokader og plyndringer som legitime former for oprør«.

  Efter mordet på Martin Luther King var der optøjer i 110 amerikanske byer. Efter seks dage med bål og brand blev Civil Rights Act of 1968 vedtaget.

  UGENS 10 BØGER

  Racisme

  Skuespilleren Lena Dunham har i et opslag på et socialt medie gengivet en liste over bøger (som hun krediterer Sarah Sophie Flicker og Alyssa Klein) med relevant læsning i disse dybt skræmmende tider.

  1. Audre Lorde: Sister Outsider
  2. Ijeoma Oluo: So You Want to Talk About Race
  3. Bryan Stevenson: Just Mercy
  4. Maya Angelou: I Know Why the Caged Bird Sings
  5. Zora Neale Hurston: Their Eyes Were Watching God
  6. Cherrie Moraga: This Bridge Called My Back: Writings by Radical Women of Color
  7. Toni Morrison: The Bluest Eye
  8. Michelle Alexander: The New Jim Crow: Mass Incarceration in the Age of Colorblindness
  9. Ibram X. Kendi: How To Be An Antiracist
  10. James Baldwin: The Fire Next Time

  USA

  CWII: Aktuelle essays

  Hjemmesiden lithub.com har udvalgt en række sørgeligt aktuelle essays blandt de seneste fem års produktion. Heriblandt kan følgende nævnes: Daryl Pinckney om den amerikanske tradition for anti-sorte selvtægtsmilitser. Angela Davis om Black Lives Matter, Palæstina og radikalismens fremtid.

  Garnette Cadogan om at gå spadseretur, mens man er sort. Et essay om James Baldwins rapporter fra borgerretsbevægelsen. Sherilynn A. Ifill om, hvordan lokalaviser ignorerede lynchninger i 1930’erne. Ibram X. Kendi om, hvordan racisme beror på arbitrære magthierakier. Og mange andre tekster, den ene vigtigere og mere deprimerende end den anden.

  USA & FRANKRIG

  Tyk pris til Oates

  Men ikke alt skal være rædsel og den måske tilstundende borgerkrig i USA. Her i anden spalte tager vi tre nyheder, der kan tjene til at opretholde en illusion om, at verden stadig ligner sig selv: Den amerikanske forfatter Joyce Carol Oates har vundet den i hvert fald i pekuniær forstand fedeste litteraturpris i de litterære prisers mest honningindsmurte nation (Frankrig), nemlig Cino del Duca-prisen på 200.000 euro.

  Prisen er navngivet efter en italienskfødt forretningsmand, filmproducent og filantrop og uddeles af Institut de France. Overrækkelsen skulle være sket ved en ceremoni i Paris i næste måned, men den er blevet aflyst på grund af corona. Denne pris opfatter gerne sig selv som et forværelse til Nobelprisen.

  WALES & INTERNETTET

  Vidunderlige online Hay

  Og den anden normalitets-opretholdende nyhed: Næsten en halv million mennesker loggede på i den første online version af verdens måske vigtigste litteraturfestival, Hay Festival, der normalt afholdes i Hay on Wye i Wales, men i år var flyttet online og gjort gratis efter donationer på cirka tre millioner kroner. Det var den 33. udgave af festivalen med deltagelse af over 100 forfattere og andre stjerner, heriblandt Margaret Atwood, Stephen Fry, Tori Amos og Helena Bonham-Carter. Festivaldirektøren Peter Florence udtalte til BBC:

  »Kombinationen af intime samtaler og et globalt publikum har genopfundet festivalen. Vi har haft hundredetusindvis af seere, som aldrig før har været til Hay.«

  Arrangørerne vil nu »absorbere alt det vidunderlige og tænke grundigt over, hvorledes vi går videre herfra.«

  USA

  Fut-fut & tøf-tøf med George R. R. Martin

  Og endelig en gennemført feelgood-historie: En gruppe, der blandt andre tæller George R.R. Martin (ham Game of Thrones-forfatteren) har købt en jernbane i New Mexico med håbet om at revitalisere den med diverse kulturelle underholdningsbegivenheder. Linjen går fra Lamy til Santa Fe og stammer tilbage fra 1879 og har togvogne fra 1920’erne. Catherine Oppenheimer fra investorgruppen udtaler til Santa Fe New Mexican:

  »Der er noget over togrejser, der fører dig tilbage til en tidsalder, som vi formoder var enklere, med større sammenhold og tid til hinanden, længe før internettet, før flyrejser, endda før fjernsynet.«

  Serie

  Bognyt fra resten af verden

  Hver uge bringer forfatter Adda Djørup dig bognyheder og litterær sladder fra det store udland – faglitteratur såvel som skønlitteratur. 

  Det er verdenslitteraturen vendt på hovedet. Perspektiver, du ikke vidste, du manglede.

  Seneste artikler

  Følg disse emner på mail

  Vores abonnenter kalder os kritisk,
  seriøs og troværdig.

  Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
  Prøv en måned gratis.

  Prøv nu

  Er du abonnent? Log ind her