Fakta
Læsetid: 4 min.

Vi er lige så glade for Tove Ditlevsen som Patti Smith og for Dolly Parton som Tennessee

I denne uge gør folk sig til tyv får at få fat i én bronzefigur, mens en anden er forhadt. Kulturredaktionen mener, at hvis der skal rejses statuer af nogen i Tennessee, så bør det være af Dolly Parton. Samtidig rejser Patti Smith en virtuel statue af Tove Ditlevsen på sin instagramprofil
Det er da en meget god idé at erstatte statuerne af sydstatsgeneralen og højtstående Ku Klux Klan-medlem Nathan Bedford Forrest i Tennesee med statuer af vidunderlige Dolly Parton.

Det er da en meget god idé at erstatte statuerne af sydstatsgeneralen og højtstående Ku Klux Klan-medlem Nathan Bedford Forrest i Tennesee med statuer af vidunderlige Dolly Parton.

Adrian Sainz

Kultur
19. juni 2020

Hver uge samler Informations kulturredaktion et potpourri over kulturelle begivenheder og særligheder, som har optaget dem.

Vi kalder det Ugen på kulturgangen.

Bette hest med stor effekt

En græsk bronzeskulptur fra omkring det 8. århundrede før vor tidsregning, der efter planen skulle have været tilløbsstykket ved Sotheby’s aktion i maj med et forventet hammerslag på op mod 200.000 dollar, må alligvel ikke sælges. Det skiver Politiken.

Figuren, der stammer fra en privat kunstsamling, blev i 1973 købt af den britiske kunsthandler Robin Symes, som senere viste sig at tilhøre et netværk, der handlede med stjålne kunstskatte. Da det kom den græske stat for øre, at den igen var til salg, protesterede landet.

Auktionshuset i New York, der ikke overraskende var ivrige for at hæle uforstyrret videre, gik rettens vej og lagde sag an mod Grækenland med krav om, at landet skulle bevise sit ejerskab over den lille hest. Forget it, fastslog en dommer i New York i sidste uge. Grækenland er i sin gode ret, da sagen ikke handler om drakme og lepta, men om at sikre kulturarven. Spørgsmålet er nu, hvad afgørelsen kan få af betydning for andre lande, der vil forhindre, at deres arvesølv handles privat. 

Anne von Sperling

Brug agurketiden med Sveriges populæreste radioprogram

På Sveriges Radios P1 giver de hver sommer en række personligheder (alt fra forfattere, influencere, diplomater og fodboldsspillere) mikrofon og sendetid til fra et personligt sted at fortælle om, hvad de mener definerer den tid, vi lever i. Programmet hedder ’Sommar i P1’, har eksisteret i 61 år og er Sveriges mest lyttede radioprogram.

På lørdag den 20. juni sættes den første af sommerens 58 udsendelser i søen, og det bliver med klimaaktivisten Greta Thunberg. Den svenske avis Aftonbladet spurgte hende forleden, hvad hendes prat vil handle om, hvortil hun grinende svarede: »Det bliver vel det, som folk forventer. Lidt klima og sådan.«

Ud over Thunberg kan man også se frem til at høre, hvad bl.a. statsepidemolog Anders Tegnell (24. juni), medgrundlægger af Spotify Martin Lorentzon (8.juli) og forfatter Siri Hustvedt (15. august) har at berette. Vink farvel til agurketiden, og sig hej til programmerne, der kan findes på sverigesradio.se/sommarvinterip1.

Mette Kierstein

’Tove-feberen’ har ramt Patti Smith

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by This is Patti Smith (@thisispattismith) on

Tove Ditlevsen (1917-1976) har i de seneste år fået mange nye læsere ­– også internationalt, da erindringsbøgerne Det tidlige forår og Gift samt romanen Ansigterne for nylig er blevet oversat til engelsk og udgivet i den berømte Penguin Modern Classics-serie. En af de nye læsere er musikeren Patti Smith, der på sin Instagram skriver: »tre små bøger, en monumental forfatter.« Deri kan vi kun give hende ret.

Mette Kierstein

Op med Dolly, ned med sydstatsgeneralerne

En ny amerikansk underskriftindsamling foreslår, at man udskifter samtlige offentlige statuer af sydstatsgeneraler i Tennessee med statuer af Dolly Parton. Det er en udvidelse af et forslag, som senator Jeremy Faison fremsatte i december, som begrænsede sig til at erstatte en statue i Nashville, der forestiller sydstatsgeneral og højtstående Ku Klux Klan-medlem Nathan Bedford Forrest med countrysangerinden. Ifølge den vidunderlige podcast Dolly Parton’s America er hun den musiker, flest befolkningsgrupper kan blive enige om er helt okay. Ud over at være populær og fra Tennessee er Dolly Parton også generøs med støtte til blandt andet uddannelse, Røde Kors og coronaforskning.

Lone Nikolajsen

Postapokalyptisk historiefortælling i et modent zombiespil

Lige nu sidder gamere klar verden over med controlleren i hånden, mens de venter på at downloade efterfølgeren til et af 2010’ernes mest velmodtagne playstationspil The Last Of Us Part 2, der udkommer i dag. Forgængeren satte nye standarder for historiefortælling i mainstreamspil, da det fremstillede det rørende venskab mellem den voksne Joel og teenageren Ellie, der sammen må bevæge sig igennem et melankolsk, virushærget, postapokalyptisk USA. Tænk Cormac McCarthys The Road. Spilserien er snarere kendt for sin historiefortælling og stemning end for zombieskyderiet, selvom der selvfølgelig også er noget af den slags. Så medmindre 2020 allerede føles apokalyptisk nok, kan du nu flygte ind i en postapokalyptisk verden, som måske er bedre skrevet end vores trods alt lidt mere kedelige virkelighed.

Mads Thorup Thomsen

Prestigebyggeri og korruption i Tirana

Den danske superstjernearkitekt Bjarke Ingels, der elsker bæredygtighed, grøn energi og den slags, har de senere år været i vælten på grund af et samarbejde med det saudiarabiske styre, og efter han holdt møde med den kontroversielle brasilianske præsident Jair Bolsanaro. Nu er han igen i centrum, fordi han har tegnet et nyt nationalteater i Albaniens hovedstad, Tirana. Her er borgmesteren såvel som landets premierminister under anklage for korruption, og på den tomme plads, hvor teatret skal ligge, er der massive demonstrationer. Aktivisterne kalder styret et diktatur og siger, at Ingels’ projekt er et forsøg på at »udviske landets fortid og kulturarv«. Det beretter Politiken. Arkitekten selv er tavs som graven.

Rasmus Elmelund

Serie

Ugen på kulturgangen

Hver uge samler Informations kulturredaktion et potpourri over kulturelle begivenheder og særligheder, som har optaget dem.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her