Læsetid: 10 min.

Når de bliver uenige i Center for Vild Analyse, tager de en ’surhedsrunde’

I filosofien er der ikke tradition for at tænke sammen – men derimod at skrive i eget navn og stå på mål for det. Men gør det så et tænkekollektiv som Center for Vild Analyse til en rygdækning eller en styrke, spørger vi i vores serie om kollektiver
I filosofien er der ikke tradition for at tænke sammen – men derimod at skrive i eget navn og stå på mål for det. Men gør det så et tænkekollektiv som Center for Vild Analyse til en rygdækning eller en styrke, spørger vi i vores serie om kollektiver

Jesse Jacob

9. juni 2020

I midten af 00’erne er de to filosofistuderende Kasper Porsgaard og Steen Thykjær til foredrag på Aarhus Universitet. Lektor Kirsten Hyldgaard fortæller om Sigmund Freud og hans begreb om »vild psykoanalyse«.

En vild psykoanalyse er, når man som læge kommer til at give en alt for vild forklaring på en patients problemer og foreskriver en kur, som ikke er baseret på det, patienten selv har fortalt.

Dette foredrag skal blive starten på Center for Vild Analyse, »et kollektivt subjekt, der tænker og taler i den offentlige debat«.

»Psykoanalyse må ikke blive til vild psykoanalyse, siger Freud. Psykoanalysen er en meget streng disciplin,« forklarer Henrik Jøker Bjerre en onsdag i maj, hvor vi har sat ham og to andre medlemmer af Center for Vild Analyse, Rasmus Ugilt og Brian Benjamin Hansen stævne.

Center for Vild Analyse er et tænkekollektiv, der hver lørdag optræder her i avisens weekendsektion, Moderne Tider, med analyser af alt fra dronning Margrethes position i samfundet, til hvorfor vi deler billeder af vores bogreol på Facebook.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Maj-Britt Kent Hansen
  • Katrine Damm
  • Trond Meiring
  • David Zennaro
  • Kristian Nielsen
  • Thorkel Hyllested
  • Pietro Cini
Maj-Britt Kent Hansen, Katrine Damm, Trond Meiring, David Zennaro, Kristian Nielsen, Thorkel Hyllested og Pietro Cini anbefalede denne artikel

Kommentarer

Dejligt at se at de gamle drenge Kant og Hegel optræde blandt Centerets inspirationskilder. Selv om de begge er blevet afskrevet som støvede i flere omgange, er der stadig mere gods i dem end i fx Nietzsche og Derrida.