Læsetid: 6 min.

Ny sekretær i Det Danske Akademi: Jeg vil ikke lægge skjul på, at det er en svær situation

Efter medlemsflugt og offentlig ballade trækker Det Danske Akademis sekretær Søren Ulrik Thomsen sig og giver plads til en ny, Lasse Horne Kjældgaard, som mandag aften blev valgt på et møde i akademiet. Han har tidligere været meget kritisk over for medlemmet Marianne Stidsen, men nu tror de begge på en konstruktiv fremtid
Professor og litteraturkritiker Lasse Horne Kjældgaard blev mandag valgt som sekretær for Det Danske Akademi, hvor han afløser digteren Søren Ulrik Thomsen.

Professor og litteraturkritiker Lasse Horne Kjældgaard blev mandag valgt som sekretær for Det Danske Akademi, hvor han afløser digteren Søren Ulrik Thomsen.

Nanna Navntoft

17. juni 2020

Mandag aften blev der valgt ny sekretær i Det Danske Akademi. »Og meget mere kan jeg ikke sige,« siger han, den nye sekretær, professor og litteraturkritiker Lasse Horne Kjældgaard, i telefonen.

Alle medlemmer af Det Danske Akademi har tavshedspligt, og derfor vægrer Lasse Horne Kjældgaard sig ved at fortælle om mandagens møde. Han vil dog gerne oplyse, at han blev valgt ved afstemning, og at den nu forhenværende sekretær, digteren Søren Ulrik Thomsen, trak sig frivilligt.

Det er uklart, hvor mange af de nuværende 14 medlemmer der deltog på mandagens ordinære møde, hvordan afstemningen forløb, og om emner som tavshedspligt, medlemsflugt og lækage var på dagsordenen.

I foråret forlod medlemmerne Ida Jessen, Astrid Saalbach, Jens Smærup Sørensen og Suzanne Brøgger akademiet i protest mod medlemmet Marianne Stidsen, og siden blev interne korrespondancer lækket og bragt i pressen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Steffen Gliese
Steffen Gliese anbefalede denne artikel

Kommentarer

Bjarne Toft Sørensen

"Akademiets forhandlinger er strengt fortrolige" skal vel i juridisk henseende forstås ret bogstaveligt.

Denne "tavshedspligt" må dreje sig om afstemninger, udtalelser og forslag på møder i relation til de opgaver, som Det Danske Akademi har ifølge sin fundats.

Hvis en fortrolighed blandt medlemmerne skal være til stede ud over dette, må det vel forudsætte, at man ikke udadtil refererer, med navns nævnelse, hvad andre har sagt på de møder i Akademiet, der ikke kan karakteriseres som forhandlinger.

Problemet vil her bl.a. være, hvilke sanktioner der i givet fald vil kunne tages i anvendelse over for medlemmer, der ikke lever op til denne fortrolighed, der ikke drejer sig om "forhandlinger"?

Det er vel imod hele grundlaget for Det Danske Akademi, at nogen medlemmer begynder at opfordre andre medlemmer til at forlade Akademiet? Hvad står der i det hele taget i fundatsen om muligheden for eksklusion af medlemmer?

Hvis der skal være tale om eksklusion af medlemmer, må det vel i fundatsen rimelig klart fremgå, hvilke brud på regler, der kan eller skal føre til eksklusion?

Bjarne Toft Sørensen

En kommentar til spørgsmålet:
"– Hvordan vil I forsøge at finde frem til lækken?"

Alt taget i betragtning ville et mere konstruktivt spørgsmål lyde:
" - Kommer I bedst videre ved at lægge spørgsmålet om at finde frem til lækken bag jer?"

D. Joelsen, Hans Aagaard og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Bortset fra selve afstemningen, er en hver tavshedspligt en udemokratisk unode set med mine øjne. Og så i et akademi som fremmer det frie ord?