Læsetid: 4 min.

Nyt hashtag viser forskel på lønninger til sorte og hvide forfattere

Under det nye hashtag #publishingpaidme deler forfattere, hvor stort et forskud deres forlag hoster op med. Det har med ubehagelig tydelighed vist en vis forskel på prissætningen af sorte og hvide forfattere. Det – og også lidt håb – i ugens Bogkort
Under det nye hashtag #publishingpaidme deler forfattere, hvor stort et forskud deres forlag hoster op med. Det har med ubehagelig tydelighed vist en vis forskel på prissætningen af sorte og hvide forfattere. Det – og også lidt håb – i ugens Bogkort

Jesse Jacob

12. juni 2020

Velkommen til Bogkortet, et fast format i Information.

Hver uge vil forfatter Peter Adolphsen bringe dig bognyheder og litterær sladder fra det store udland, faglitteratur såvel som skønlitteratur.

  USA & VERDEN

  Grunker-kulører

  Den sorte fantasyforfatter L.L. McKinney har startet et nyt hashtag, som fænger i disse tider: #publishingpaidme.

  Hun deler, hvor stort et forskud, som hendes forlag hostede op med og bad i samme åndedrag hendes mere blegfisede kolleger om at gøre det samme. Hvilket med ubehagelig tydelighed har vist en vis forskel på prissætningen af sorte og hvide forfattere.

  Den hvide forfatter Matt Haig har for eksempel erklæret sig ’seriously uncomfy’ over sit seneste forskud på 600.000 britiske pund. Til sammenligning landede den sorte sci-fi-forfatter N.K. Jemisin 25.000 dollar for hver bog i Broken Earth-trilogien, der for alle tre vedkommende forskaffede forfatteren en Hugo Award (den fineste pris i sci-fi-verdenen).

   

  Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
  Prøv en måned gratis.

  Klik her

  Allerede abonnent? Log ind her

  Anbefalinger

  anbefalede denne artikel

  Kommentarer

  Christian Mondrup

  "National Emergency Library" udgør - heldigvis - kun en lille del af "Internet Archives" (https://archive.org/) enorme udbud af 'free books, movies, software, music, websites, and more'. Jeg medgiver gerne det problematiske i at stille helt nye bøger til rådighed uden om forlagene. Også selvom begrundelsen er at hjælpe de mange der blev afskåret fra deres fysiske biblioteker pga COVID-19. "Internet Archives" annoncerer på deres hjemmeside nedlukning af "National Emergency Library" den 16. juni. Når det er sagt, vil jeg gerne på det stærkeste anbefale "Internet Archive" som et uvurderligt online bibliotek af digitaliseret, public domain materiale med søgefaciliteter af samme kvalitet som dem Det Kongelige Bibliotek og Det Bayeriske Statsbibliotek (for nu at nævne noget af det bedste) tilbyder. For mine egne udgivelses- og forskningsaktiviteter indenfor dansk musikhistorie har "Internet Archive" budt på digitaliseret dansk faglitteratur stillet til rådighed af amerikanske biblioteker. Når man har fremfundet sit bogmateriale fra kataloget, har man til bogen online søgefaciliteter, der overgår det meste af det som andre biblioteker kan tilbyde. I min optik udgør "Internet Archive" noget af det ypperste i den generøse side af amerikansk kultur. Det er værd at erindre sig om i en tid, hvor det amerikanske samfund unægtelig fremviser anderledes destruktive træk.