Kommentar
Læsetid: 4 min.

Pengenød, sex, død og retfærdig vrede kendetegnede ugens gang i kulturen

Kulturredaktionen har i denne uge sunget med på Beyoncés nye, perfekte protestsang. Kim Kardashian har arbejdet på en kritisk podcast om USA’s retssystem, og danske Maren Louise Käehne har skrevet løs på manuskriptet til en kommende filmatisering af sexskandalen i Det Svenske Akademi. Og så nåede filminstruktøren Joel Schumachers liv også frem til rulleteksterne
Den 19. juni udkom Beyoncé med en ny støttesang, 'Black Parade', der fejrer afrikansk kultur. Sangen er en støttesang til Black Lives matter.

Den 19. juni udkom Beyoncé med en ny støttesang, 'Black Parade', der fejrer afrikansk kultur. Sangen er en støttesang til Black Lives matter.

Robyn Beck

Kultur
26. juni 2020

Hver uge samler Informations kulturredaktion et potpourri over kulturelle begivenheder og særligheder, som har optaget dem.

Vi kalder det Ugen på kulturgangen.

Dronning Bey har skrevet en perfekt protestsang

Ralf Christensen

Med sit nye nummer »Black Parade« har Beyoncé igen sat sig for bordenden i samtalen om afroamerikansk stolthed. Det udkom den 19. juni på Juneteenth, dagen hvor man højtideligholder frigørelsen i 1865 af USA’s slavegjorte.

Sangen fejrer afrikansk kultur, race og natur – baobabtræet, egyptisk og vestafrikansk mytologi – og bakker op om de aktuelle Black Lives Matter-demonstrationer – »Put your fists up in the air.« Og hun synger om at bruge stakitterne fra den hvide middelklasses prydhaver til at lave skilte til demonstrationer.

Hun rapper – pletvist – for anden gang i år, og den velgørende, langsomme sang når et bølgende kor-omkvæd, der egner sig perfekt til protestmarcher. »Black Parade« er i form og indhold en suveræn protestsang.

Teksten refererer også til Queen Beys nye Black Parade Route-vejviser til afroamerikansk ejede forretninger i USA. »Being black is your activism,« skriver hun på sit website.

Joy Mogensen beklager hjemsendelse

Rasmus Elmelund

Efter Informations afsløring af, at kulturminister Joy Mogensen (S) under coronakrisen uden lovhjemmel afkrævede DR og TV 2 at sende medarbejdere hjem, har Venstre og De Konservative kaldt hende i samråd. Det foregik tirsdag. Her lagde hun sig fladt ned og sagde, at påbuddet var en »klokkeklar fejl«, som hun »oprigtigt beklager«.

Til en anden gang – understregede hun – vil ministeriet være meget opmærksom på at nøjes med en opfordring. Og det er jo rart at vide, til næste gang vi rammes af en dødelig pandemi, og landet i en fart skal lukkes ned.

Pengene smøres tyndere ud over Københavns teaterliv

Trine Wøldiche

Det må kræve en usædvanlig stærk psyke at være teaterleder. Ikke fordi man skal samarbejde med kunstnere, men fordi man er prisgivet de politiske luner, hver gang der uddeles støttemidler til scenekunsten. I sidste uge gjaldt det scenekunstpakken med støtte til de københavnske teatre fra 2021-24, hvor politikerne stik modsat uddelingsprincipperne gav færre penge til flere teatre.

Under overskriften ’Økonomisk holdbarhed’ i Københavns Kommunes uddelingspolitik hedder det ellers: »For små tilskud til for mange teatre betyder, at en uforholdsmæssig stor del af tilskuddet bruges til husleje og administration«.

Alligevel gør kommunen nu præcis dét: smører pengene tyndere ud. Fra 2021 skal der være 14 små storbyteatre i København (to mere end hidtil) med et støtteloft på 5 millioner. Færre midler, der fordeles bredere, hvor ingen helt får nok til at opretholde den standard, som man har knoklet for at opbygge.

Kim Kardashian laver kritisk podcast om USA’s retssystem

Lone Nikolajsen

Realitystjernen Kim Kardashian har fattet interesse for, hvad der er i vejen med det amerikanske retssystem. Og hvad det blandt andet er, vil hun belyse i en ny podcast, som hun skal lave sammen med journalisten Lori Rothschild Ansaldi for Spotify.

De sidste par år har Kim Kardashian diskuteret specifikke domme og behovet for at reformere retsvæsnet med selveste Donald Trump, og hun er nu også i gang med en mesterlærebaseret jurauddannelse, så hun kan blive advokat.

Aftalen med Spotify er det seneste eksempel på, hvordan musikstreamingtjenesten opruster på podcastfronten. Også Barack og Michelle Obamas produktionsselskab skal nu lave eksklusivt indhold for Spotify.

Skandalen i Det Svenske Akademi bliver til film 

Peter Nielsen

Øj, jeg glæder mig til filmatiseringen af Matilda Gustavssons bog Klubben om chikane og seksuelle overgreb i en svensk kulturklub, der trak lange tråde ind i det prestigefyldte Svenske Akademi. Nordisk Film har købt rettighederne til bogen, og manuskriptet skrives af danske Maren Louise Käehne.

Det er umuligt ikke at begynde at spekulere i, om mon ikke David Dencik skal spille den klamme snog, alias kulturprofilen Jean-Claude Arnault. Og hans hustru, isdronning og stor digter, Katarina Frostenson, det må blive Stina Ekblad.

Selvskrevet til rollen som heltinde, feministikon og sekretær for Akademiet er Noomi Rapace, ligesom åndsfyrste og skarpretter Horace Engdahl kun kan spilles med macbethsk styrke af Reine Brynolfsson. Uh ja, og kongen selvfølgelig – Stellan Skarsgård.

Joel Schumacher var en flamboyant boheme i forklædning

Christian Monggaard

Man kunne ikke beskylde Joel Schumacher for at vælge den sikre vej. Den amerikanske filminstruktør, der døde forleden, 80 år gammel, efterlod sig en af de mest eklektiske og excentriske filmografier i Hollywoods nyere historie.

Schumacher begyndte sin filmkarriere som scenograf, inden han skrev sine første manuskripter og fik lov til at instruere. Det blev til gode film: Kliken fra St. Elmo, The Lost Boys, Falling Down, A Time to Kill, Flawless, Tigerland, Phone Booth. Og til knap så gode film: Batman & Robin, Batman Forever, Leg med døden, Dying Young, Bad Company.

Selv virkede han, når man interviewede ham, som et varmt og imødekommende menneske forklædt som flamboyant boheme.

Serie

Ugen på kulturgangen

Hver uge samler Informations kulturredaktion et potpourri over kulturelle begivenheder og særligheder, som har optaget dem.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her