Læsetid: 4 min.

Salman Rushdie: ’Pas på, Amerika’

’Jeg har set diktatorer komme til magten og blive stødt fra magten’ – Donald Trumps tankegang er despotisk og i dagens anspændte situation kan han øjne dystre muligheder, skriver Salman Rushdie
Er der noget Trump forstår sig på, er det at skabe de billeder, som kameraerne elsker: Imens protester blev opløst af sikkerhedsstyrker, stod han med en bibel i hånden foran en kirke for at demonstrere sin egen fromhed. Den lokale biskop tog efterfølgende kraftig afstand fra dette stunt og beskyldte ham for at misbrug kirken. Trump, han er bedøvende ligeglad, skriver Salman Rushdie i dette essay.

Er der noget Trump forstår sig på, er det at skabe de billeder, som kameraerne elsker: Imens protester blev opløst af sikkerhedsstyrker, stod han med en bibel i hånden foran en kirke for at demonstrere sin egen fromhed. Den lokale biskop tog efterfølgende kraftig afstand fra dette stunt og beskyldte ham for at misbrug kirken. Trump, han er bedøvende ligeglad, skriver Salman Rushdie i dette essay.

Shealah_craighead/Zuma/Ritzau Scanpix

12. juni 2020

I mit liv har jeg set flere diktatorer komme til magten og blive stødt fra magten. Og i denne tid tænker jeg tilbage på forgangne inkarnationer af denne ulyksalige art.

I 1975 blev Indira Gandhi fundet skyldig i valgsvindel, overdrevne valgudgifter og brug af det indiske regeringsapparat til partiformål. Hendes reaktion var at proklamere en national nødretstilstand, der gav hende despotiske beføjelser. ’Nødsituationen’, som perioden kaldes, sluttede først, da hun udskrev valg i den tro, at hun ville vinde det. Hun blev tilintetgjort i stemmeurnerne, og hendes magtarrogance blev således hendes undergang. Denne lærefortælling indgik som del af min roman, Midnatsbørn (1981).

I Pakistan i 1977 greb general Mohammed Zia ul-Haq magten ved et kup imod premierminister Zulfiqar Ali Bhutto, som han siden lod henrette i 1979. Denne skumle historie inspirerede mig til at skrive min tredje roman, Skam. Mine livsomstændigheder givet mig et ganske godt indblik i diktatorers mentale støbning.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Benno Hansen
 • John Scheibelein
 • Eva Schwanenflügel
 • Jane Jensen
 • Oluf Husted
 • Kim Folke Knudsen
 • Torben K L Jensen
 • Poul Anker Juul
 • Jesper Eskelund
 • Maj-Britt Kent Hansen
 • Chris Ru Brix
 • Tina Peirano
 • Estermarie Mandelquist
 • Bjarne Bisgaard Jensen
 • Olaf Tehrani
 • Peter Beck-Lauritzen
 • Gert Romme
 • Jørn Pedersen
 • Eva Kjeldsen
 • Ib Gram-Jensen
 • Palle Bendsen
 • Carsten Munk
 • Pietro Cini
Benno Hansen, John Scheibelein, Eva Schwanenflügel, Jane Jensen, Oluf Husted, Kim Folke Knudsen, Torben K L Jensen, Poul Anker Juul, Jesper Eskelund, Maj-Britt Kent Hansen, Chris Ru Brix, Tina Peirano, Estermarie Mandelquist, Bjarne Bisgaard Jensen, Olaf Tehrani, Peter Beck-Lauritzen, Gert Romme, Jørn Pedersen, Eva Kjeldsen, Ib Gram-Jensen, Palle Bendsen, Carsten Munk og Pietro Cini anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jørn Pedersen

Salman Rushdie har fat i noget essentielt. Trump er helt ude af kontakt med befolkningen generelt. Han et total ufølsom overfor det der sker. Nu er han ude med, at politiet gør det rigtige, og ingen skal udskiftes. Han vil sikkert også "benåde" politifolkene der uretmæssigt har dræbt især mørke mennesker.

Eva Schwanenflügel, Arne Albatros Olsen, Hanne Wilmann, Peter Jespersen, Erik Winberg, Birte Pedersen, Ernst Petersen, Bjarne Bisgaard Jensen, Ole Frank, Ole Svendsen, Peter Beck-Lauritzen, Josephine Kaldan, peter juhl petersen, Gitte Loeyche, Torben Bruhn Andersen, Gert Romme, John Andersen, Karsten Lundsby, Jan Weber Fritsbøger og Helle Walther anbefalede denne kommentar
Maia Aarskov

Aksel Sandemose havde et godt udtryk: 'Som et næsehorn med hjernebetændelse'. Det er mit billede af Trump.

Bjarne Jensen, Eva Schwanenflügel, Oluf Husted, uffe hellum, Arne Albatros Olsen, Peter Jespersen, Birte Pedersen, Birgitte Simonsen, Nette Skov, Ole Frank, Jan Nielsen, Peter Beck-Lauritzen, Hanne Ribens, peter juhl petersen, Torben Bruhn Andersen, Gert Romme, John Andersen, Karsten Lundsby, Ib Gram-Jensen, Jan Weber Fritsbøger, Mikkel Zess, Eva Kjeldsen og Helle Walther anbefalede denne kommentar
René Arestrup

Det er meget muligt Trump har den slags aspirationer, men de har ingen gang på jord. USA blev undfanget som et demokrati og har slet ikke samme centralistiske historie som lande i Europa og Asien.

Uagtet at lighederne ofte forekommer slående, bliver Trump aldrig en ny Mussolini.

Jens Ole Mortensen og Flemming Haagensen anbefalede denne kommentar

Med George W. Bush, Colin Powell og Bolton som de seneste "krigsforbrydere mod Trump", kan man rolig sige, at der ihvertfald er røvhuller på begge sider..............

Bjarne Jensen, Oluf Husted, Hans Aagaard, Hanne Utoft, Peter Jespersen, Lene Krathmann Pedersen og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Helle Walther

Trump agerer mere og mere, som en diktator, men heldigvis er der en forfatning i USA, der bygger på demokrati og max to perioder som præsident, men tænk hvad han har ødelagt på 3,5 år, og hvad kan han ikke nå, inden der kommer ny præsident. Jeg er skræmt af den tumpe med navn Trump.

Arne Albatros Olsen, Birte Pedersen, Nette Skov, Ole Svendsen, Peter Beck-Lauritzen, Torben Bruhn Andersen og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Morten Gjeddebæk

Thomas Mann: "Achtung, Europa - Aufsätze zur Zeit", Stockholm, Bermann-Fischer Verlag 1938.

Eva Schwanenflügel, Kim Folke Knudsen, Morten Reippuert Knudsen og Josephine Kaldan anbefalede denne kommentar
Jan Weber Fritsbøger

Rene beklager men jeg synes du er naiv, USA er et skindemokrati og reelt et oligarki eller en militærstat, men jeg kunne ikke læse artiklen så jeg ved ikke hvad Rushdie frygter,
men der er ingen som helst begrænsninger når det gælder krig, så der er forfatningen ingen beskyttelse, og forfatningen er heller ikke til gavn for miljøet/klimaet,
så jeg frygter også hvad trump kan finde på, det eneste jeg er sikker på er at han ikke vil tage nogen gode beslutninger overhovedet.

Bjarne Jensen, John Scheibelein, Eva Schwanenflügel, Søren Fosberg, Arne Albatros Olsen, Hanne Utoft, Michael Gudnæs, Peter Jespersen, Pia Nielsen, Erik Winberg, Birte Pedersen, Estermarie Mandelquist, Lis Elmund, Ole Svendsen, Mogens Holme, Peter Beck-Lauritzen, Josephine Kaldan, Torben Bruhn Andersen, Michael Waterstradt, John Andersen, Karsten Lundsby og Jørn Pedersen anbefalede denne kommentar
Jørn Pedersen

Jeg er meget i tvivl om USA overhovedet kan kaldes et demokrati. Det er aldrig almindelige kloge mennesker, der vælges, da det kræver så stop kapital at blive valgt. Derfor vil jeg kalde det finansiokrati, da det altid er rige mennesker der har tid og råd til at stille op. Det er tidligere nævnt af Jan Weber, at det kan betragtes som et oligarki (fåmandsvælde) og her de rige.

Bjarne Jensen, Eva Schwanenflügel, Jane Jensen, Søren Fosberg, Arne Albatros Olsen, Michael Gudnæs, Hanne Utoft, Peter Jespersen, Birte Pedersen, Kim Houmøller, Estermarie Mandelquist, Jakob Silberbrandt, Ole Frank, Ole Svendsen, Mogens Holme, Peter Beck-Lauritzen, Hanne Ribens, Josephine Kaldan, Torben Bruhn Andersen, Michael Waterstradt, John Andersen, Carsten Munk og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
René Arestrup

Jeg skrev med vilje 'undfanget som et demokrati' - i modsætning til den fremherskende enevælde i fx Europa.

Men ja, man kan i høj grad diskutere om USA fungerer som et demokrati i dag.

Jane Jensen, Kim Folke Knudsen, uffe hellum, Søren Fosberg, Birte Pedersen, Jakob Silberbrandt, Ole Frank, Ole Svendsen, Flemming Haagensen, Peter Beck-Lauritzen og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar

Kent Nørregaard
"Derimod er den normale politiske retorik direkte manipulation. Uspiselige politiske tiltag pakkes ind i tørt politiker-sprog så almindelige borgere ikke længere ved hvad de taler om. Man taler udenom og svare ALDRIG på spørgsmål"

Ja det kan du have ret i. Jeg mener blot at det jo ikke gør Trumps måde at kommunikere på bedre.
Jeg er sikker på at han ved hvad han gør.

https://www.managementstudyguide.com/perception-management-and-why-it-is...

"Moreover, in our Electronic and Digital media driven world, it is often easy to manage perceptions rather than creating longer term and deep and durable narratives.

Indeed, with the power of the visual media where a Picture Speaks a Thousand Words, it is clear that perceptions can easily be managed."

Jeg læste kommentar og loggede ind for at tilkendegive synes godt om Kent Nørregaard's kommentar og nu er den væk?? Hvad sker der?

Peter Jespersen

Problemet er at systemet er strikket sammen for at beskytte manden i midten, men ikke rigtigt den anden vej. Man havde åbenbart ikke regnet med at manden i midten en dag kunne vise sig at være en sindsyg galning. Med det resultat at landet er på randen af opløsning og det meste af verden roterer omkring hans ego og private finanser og det er ved at blive normalen.

Kim Folke Knudsen og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar

"Jeg skrev med vilje ’undfanget som et demokrati’ - i modsætning til den fremherskende enevælde i fx Europa."

Undfangelsen af det amerikanske 'demokrati' skete bl.a. via The Founding Fathers - hvoriblandt Alexander Hamilton befandt sig - og han udtalte bl.a. at 'the country should be led by the rich and the wellborn'.

Læs The Madison notes. The founding fathers bestod fortrinsvist af af slaveejere, rige købmænd og bankierer. Madison bidrog under de flere måneder lange, mørkelagte arbejde med udarbejdelsen af den amerikanske forfatning, bl.a. selv med bemærkninger som 'the common people are not to be trusted, the common people are irresponsible'. 'Those who own the land should rule it', bidrog andre med. Udbredt i kredsen var en forståelse af at et egentligt folkeligt forankret demokrati ville resultere i 'mob rules'.

Der hersker stort set samme forvirring, selektiv historieskrivning og mytedannelser når det kommer til undfangelserne og videreudviklingerne af de såkaldte europæiske demokratier.

Jane Jensen, Olav Bo Hessellund, Arne Albatros Olsen, Hans Aagaard og Jan Jensen anbefalede denne kommentar
René Arestrup

@Hanne Utoft
Det er uhyre nemt, at dømme historiske personer gennem nutidens prisme. Faktum er imidlertid, at den amerikanske forfatning var enestående for sin tid - og især hvad angår individuelle frihedsrettigheder og retsbeskyttelse.

Men du har da helt ret i, at slaveriet var en absurd undtagelse.

René Arestrup, uanset hvor enestående den amerikanske forfatning var for sin tid, så blev den udformet af dén tids borgerskab/overklasse/elite - med klare hensyn (i bl.a. valgsystemet) til at der ikke skete en demokratisk mobilisering af den brede befolkning, og så er det jo en absurd udtalelse at der var tale om en undfangelse af demokrati.

Den amerikanske stat og dets konstitution blev grundlagt på folkedrabet mod indianerne, slaveriet og en ekstrem udbytning af arbejderklassen. Demokratiet, forstået som magt og indflydelse, gjaldt udelukkende borgerskabet og opefter. USA har alle dage haft en demokratur.

Kim Folke Knudsen

@Salman Rushdie

En fremragende karakteristik af Præsident Donald Trump.

Det kostede dyrt for USA. Først den republikanske hetz mod Præsident Barrack Obama, og den totale krig mod alle hans projekter, som det republikanske parti obstruerede med Filibuster taktik.

Så Demokraternes valg af Hillary Clinton som Præsident kandidat. Det var lige vand på møllen for alle dem, der ville gøre op med " establishment " i Washington.

Jeg er spændt på, om ham Donald Trump forlader Præsident posten, hvis valget til efteråret går ham og hans parti imod. Han har jo store sympatier for mænd som Vladimir Putin og Nordkoreas leder Kim Jong-un , for hvem demokrati er et meget elastisk begreb, som kan (mis)bruges i metermål til at holde sig selv ved magten.

Nu skal han: Donald Trump så til at holde COVID19 vælgermøder, hvor absolut ingen vælgere bliver syge i hans forsamling af hujende og rasende sympatisører. Det er forbeholdt andre samfundsklasser altså det med at blive smittet må vi formode ?

Sørgeligt er det at se de hjemlige medier, som har travlt med at dyrke denne mildt sagt afvigende personlighed af en Præsident, som var han noget ophøjet noget nærmest urørligt. Ja han har ligefrem fået et program i TV2, der hver eneste mandag har sat sig for at forstå Præsidenten og alle hans utallige indfald, udfald på TWITTER. Først nu anes en spirende bekymring i dette lovprisningsprogram for Præsidentens mentale adfærd og hans helt vanvittige forestillinger på de sociale medier, som han er nærmest en narkoman af.

F.eks påstandene om at en 75 årig mand med vilje falder bagover efter at være blevet skubbet af politiet, slår baghovedet og bløder bevidstløs. Nej der er ikke tale om politivold. Der er tale om en konspiration: Den 75 årige mand var ude på at aflure politiets udstyr og ødelægge det. Det er ganske vist en rigtig terrorist i Antifa bevægelsen er han. Må jeg tilføje til Donald Trumps Tweet: Vær nu lidt mere visionær. Den 75 årige mand er ikke en terrorist. Han er en kinesisk spion, som Kina har sendt med overlæg. Ved at falde om på gaden bevidstløs og med blod ud af baghovedet har han bevidst ønsket at skade tilliden til det amerikanske politi og retsvæsen. Jo en kinesisk spion er han det er helt indlysende. Ingen ville finde på at falde bevidstløs om på gaden og slå baghovedet uden at der var en fremmed og fjendtlig magt bag.

Ærgerligt at jeg ikke kan stemme på Det Republikanske Partis Præsident Donald Trump.

Bjarne Hosbo Poulsen

George Floyd, der blev kvalt af politimanden, var uanset det forkastelige drab en vane-kriminel. Desværre er man ved at gøre ham til helgen og martyr. Det var han helt bestemt ikke. Han er tidligere dømt for et væbnet røveri mod en gravid kvinde. Og pressede i denne forbindelse en ladt pistol op mod kvindens mave. - Og lige inden hans død forsøgte han at betale i en forretning med en falsk 100-dollar seddel.
- Under en af mindehøjtidelighederne blev han alligevel billedfremstillet med englevinger og glorie.
- Det vil helt sikkert blive brugt af Trump og hans tilhængere i valgkampen. Mange ting kan desværre nå at ske endnu.