Feature
Læsetid: 7 min.

Tag en billedskøn filmstjerne, giv hende briller på, og så har du en grim filmkarakter

Det bliver let lidt latterligt, når mainstreamfilm fortæller om grimme ællinger, der udvikler sig til smukke svaner. Vedkommende var jo typisk smuk til at starte med. Informations serie om grimme mennesker tager her fat på den første af filmhistoriens tre største grimhedsklicheer
I musicalen ’Funny Face’ fra 1957 opdager Dick Avery (spillet af Fred Astaire) det, som ingen andre kan se: at Jo Stockton er smuk. Hun spilles af Audrey Hepburn.

I musicalen ’Funny Face’ fra 1957 opdager Dick Avery (spillet af Fred Astaire) det, som ingen andre kan se: at Jo Stockton er smuk. Hun spilles af Audrey Hepburn.

Paramount Pictures

Kultur
22. juni 2020

Når mainstreamfilm skal skildre grimme mennesker, er projektet i modvind fra begyndelsen. Alle de forhåndenværende filmstjerner er fysisk udfordrede: Ingen af dem ville virke overbevisende i rollen som ikke særlig attraktiv uden hjælp fra makeup- og kostumeafdelingen.

At ligne en filmstjerne er ensbetydende med at se godt ud; det er nærmest en del af jobbeskrivelsen at være med til at udgøre standarden for de herskende skønhedsidealer. Netop fordi filmmediet – og da især mainstreamfilmen, der udspringer af Hollywoods drømmefabrik – traditionelt har været så besat af skønhed, er det fascinerende at se, hvordan det ser ud, når en karakter skal forestille at være grim.

En ting er, hvordan man konkret får modereret det nydelige råmateriale, som skuespilleren typisk er. Om han eller hun påføres kunstige deller, briller, gebis med skæve eller misligholdte tænder og får sminket sin hud ujævn. Tyndt hår til mændene og en stram hestehale eller et stort kruset hår til kvinderne.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Isaac Asimov havde fuldstændig ret.

Desuden; det gælder kun om at udstråle 'fuckability', og det kan man jo ikke, når bøger og alskens andet intellektuelt stads er mere interessant end at please.

Også derfor var (er?) briller et symbol på grimhed i såkaldte romantiske komedier fra Hollywood.

Rikke Nielsen, Alvin Jensen og Katrine Damm anbefalede denne kommentar
Jannie Dahl Astrup

Elsker begge Hepburn'er, men rollen i 'Funny Face' spilles nu af Audrey og ikke KathArine Hepburn ;-)

Brian W. Andersen, Henrik Brøndum, Alvin Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Anders Sørensen

Jeg har ikke læst artiklen (kan ikke), men den går vel begge veje: Briller på gør klog, briller af gør lækker. Og dum. Man må ikke glemme, at den brilleløse blondine mister mindst 30 IQ-point på film. Så kan man skændes om, hvorvidt lækker eller klog er bedst.

Ret beset er der vel ikke noget galt i det. Det er bare symboler. Havde vi ikke dem, ville fiktionen blive nødt til at forklare os alt det, den forudsætter, vi er klar over, når vi ser den.

Søren Kristensen

Og i film ud af Hollywood er middelklassetaberen, hanrejen eller vatnissen ret ofte arkitekt. Mindes i hvert fald ikke at have set en film hvor han var helten!

Erik Karlsen

Audrey Hepburn - som titelbilledet viser - VAR jo enormt smuk. Så smuk, at jeg blev vildt forelsket i hende, da jeg som cirka 10-årig så "Prinsessen holder fridag" og straks ville tage til Rom, fordi jeg bildte mig ind, at jeg måske ville støde på hende.

Strictly Ballroom er rigtig god film.

Thomas T. Jensen

@ Søren Kristensen
Se evt. "Kun den stærke er fri" (The Fountainhead) fra 1949 med Gary Cooper. Den stærke, selvstændige arkitekt gør op med den korrupte, sløve arkitektverden.
Baseret på en roman af Ayn Rand. Kommunisternes og altruisternes yndlings-hadeobjekt.

Søren Kristensen

Tak Thomas, næste gang vil jeg formulere mig anderledes: - I film ud af Hollywood skal vi helt tilbage til 1949 for at finde en arkitekt, der ikke er enten middelklassetaber, hanrej eller vatnisse :)