Baggrund
Læsetid: 6 min.

Værker, der sætter ord på racismen i USA

Vi vender os mod litteraturen for at få opstanden i USA perspektiveret og forstå, hvordan situationen i landet er kommet så vidt
’Black Lives Matter’-demonstration i Brooklyn, New York. Kan litteraturen hjælpe os til at forstå racisme i dag?

’Black Lives Matter’-demonstration i Brooklyn, New York. Kan litteraturen hjælpe os til at forstå racisme i dag?

Angela Weiss

Kultur
12. juni 2020

I kølvandet på drabet på George Floyd sidste måned er folk både i USA og herhjemme strømmet på gaderne for at protestere mod politiets behandling af sorte og den racisme, der præger det amerikanske samfund. Samtidig har flere vendt sig mod litteraturen for at få optøjerne perspektiveret og finde en forklaring på, hvordan det er kommet så vidt.

Det giver god mening. Boghylderne er – også på dansk – fyldt med essays, der giver udtryk for de sortes frustrationer, fagbøger, der opruller dystre kapitler i USA’s historie, og stærke romaner, der bestræber sig på at fortælle »hvad der rører sig i periferien«, som Toni Morrisons sagde i sin nobelpristale, »hvad det indebærer at leve på kanten af byer, der ikke kan udstå dit selskab«.

Her er vores bud på 11 værker, der forklarer volden, vreden og optøjerne i USA og sætter ord på, hvordan flere hundrede års racisme har skåret sig ind i den sorte amerikaners stadig blødende sjæl.

Identitet

Richard Wright: Søn af de sorte (roman, 1940)

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her