Læsetid: 4 min.

Bent Fabricius-Bjerre var spillemand med et guddommeligt øre for den enkle, præcise melodi

Bent Fabricius-Bjerre er død 95 år gammel. Hans store repertoire af filmmusik er en ikke uvæsentlig del af lydsporet til den folkelige kultur, vi kommer af. Ikke forfinet og højtravende, men uhøjtidelig, ligetil og nærværende
I en tid fuld af oprør mod autoriteter var Bent Fabricius-Bjerre aldrig som sådan rebelsk, hverken politisk eller musikalsk. Han var spillemand med et guddommeligt øre for den enkle, men præcise melodi

I en tid fuld af oprør mod autoriteter var Bent Fabricius-Bjerre aldrig som sådan rebelsk, hverken politisk eller musikalsk. Han var spillemand med et guddommeligt øre for den enkle, men præcise melodi

Tor Birk Trads

29. juli 2020

Det kræver en helt særlig indsigt i folkesjælen at kunne skrive titelmelodier til film og tv-serier, der ikke bare indrammer indholdet, men giver det vinger og tåler genlytning også mange år efter deres tilblivelse.

Temaerne til Olsen Banden og Matador er vel selve lyden af det 20. århundredes folkelige Danmark. Olsen Bandens joviale fandenivoldskhed, smukt indrammet af Papa Bue’s trad-jazz-indspilning, og det tøvende, sentimentale tema til Matador, som efterfølgende er blevet indstuderet af mangen en klaverelev, er der vel ingen danskere over 20 år, der ikke kan nynne med på.

Det er stor kunst at kunne skrive ørehængere af denne kaliber, og her var Fabricius-Bjerre en mester uden sidestykke i Danmark.

Jeg havde for nogle år siden fornøjelsen af at optage et program for DR2 med Bent Fabricius-Bjerre. Optagelsen var kommet i stand i al hast, og vi havde fået lov at låne et klaver, som vi med megen møje og besvær fik slæbt ind i DR Byens studie 12. Ellers var der ikke lavet nogen aftale om programmets indhold.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Fødevarestyrelsen Mørkhøj
  • Benny Jensen
  • Erik Karlsen
  • Olaf Tehrani
  • Kurt Nielsen
  • Viggo Okholm
Fødevarestyrelsen Mørkhøj, Benny Jensen, Erik Karlsen, Olaf Tehrani, Kurt Nielsen og Viggo Okholm anbefalede denne artikel

Kommentarer

Utroligt! En mand lærer tidligt i livet, at klimpre 2-3 akkorder på et klaver. På det kan der her i dette nøjsomme land, skabes både karrierer og formuer.
Vi stiller os godt nok tilfreds med peanuts her i Pærekøbing, og når vi kan skamrose en som BFB - hva hulen skal vi så med en kulturminister?