Læsetid: 5 min.

’Black’ med ’b’ eller ’B’? Historien om det lille bogstav, der blev stort på The New York Times

Et lille bogstav er blevet til en stor debat. The New York Times vil fremover skrive ’Black’ med stort ’B’, når ordet refererer til hudfarve og kultur. Ordet white er derimod ikke ændret. Tiltaget er nyt, men diskussionen om magten bag det store og lille begyndelsesbogstav er over 100 år gammel
Borgerrettighedsaktivisten Stokely Carmichael var en af de første til at introducere betegnelsen ’Black Power’. Her ses han ved en tale på University of California.

Borgerrettighedsaktivisten Stokely Carmichael var en af de første til at introducere betegnelsen ’Black Power’. Her ses han ved en tale på University of California.

Everett Collection/Shutterstoc

8. juli 2020

De amerikanske protester mod racisme og politivold har affødt mange diskussioner om pressens dækning af protesterne. Derfor vil The New York Times nu fremover skrive ordet ’Black’ (sort) med stort forbogstav.

Det skriver avisen i et åbent brev den 30. juni.

Med det store ’B’ begynder The New York Times at skrive om sorte amerikanere på samme måde som en række nationaliteter og beskrivelser såsom ’Native’ (indfødt), der i forvejen skrives med stort begyndelsesbogstav.

Avisen mener, skriver chefredaktør Dean Baquet og redaktør for den sproglige og etiske standard Philip B. Corbett, at denne typografiske stil bedst muligt »formidler elementer af en fælles historie og identitet« og afspejler avisens mål om »at være respektfulde over for alle personer og fællesskaber«.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Olaf Tehrani
  • Maj-Britt Kent Hansen
  • ingemaje lange
Olaf Tehrani, Maj-Britt Kent Hansen og ingemaje lange anbefalede denne artikel

Kommentarer

Christian De Thurah

“Vi er i sandhed et folk, en race, en stamme”. Uha, uha! Tror sorte amerikanere virkelig, at de har mere til fælles med folk i Afrika end med hvide, brune eller røde amerikanere? Hvis de gør, er de da røget ud ad en racistisk tangent.

Finn Thøgersen, Poul Kristensen, Jannick Sørensen og Hans Aagaard anbefalede denne kommentar
Olaf Tehrani

Lad os håbe, at vi engang kan nå så vidt, at Black igen vil kunne staves med lille ’b’.
Det vil ske den dag, vi ikke længere lægger vægt på huders pigmentering og forstår, at Homo Sapiens er én enkelt race.

Mads Kjærgård, Bjørn Pedersen og Hanne Ribens anbefalede denne kommentar
Bjørn Pedersen

"Black med et lille ’b’ er en farve, mens Black med et stort ’B’ refererer til en gruppe personer, hvis forfædre blev født i Afrika, bragt til USA mod deres vilje, spildte deres blod, sved og tårer for at bygge denne nation op.«"

Betyder det så at afrikanske immigranter til USA, altså frie afrikanske immigranter af højst første eller anden generation, ikke skal kaldes "Black"? Og må de så heller ikke kaldes black, ikke engang med et lille "b"?

Og det er virkelig, virkelig trist at se et folk, der blev racialiseret pga. deres hudfarve, nu anerkende og bekræfte racismens grundpræmis om at de vitterligt tilhører en seperat "race". Må håbe at denne slags internaliserede racistiske selvidentitet kun er en begrænset og kortlivet trend.

Olaf Tehrani, Therese Hagen, Mads Kjærgård og Poul Kristensen anbefalede denne kommentar