Feature
Læsetid: 6 min.

Listen over arrede superskurke og seriemordere fra filmens verden er lige så lang, som klicheen er tyk

Hvis man ser på populærkulturens hitparade af hæslige skurke, åbenbarer der sig en vifte af klicheer, der både vidner om psykoanalytiske tilbøjeligheder, trang til at distancere sig fra ondskaben og en idé om, at mobberen bare er misundelig
Brodermorderen fra Løvernes konge, Scar, både hedder og har et ar. På den måde er der ingen tvivl om hans rolle i historien.

Brodermorderen fra Løvernes konge, Scar, både hedder og har et ar. På den måde er der ingen tvivl om hans rolle i historien.

Walt Disney Studios

Kultur
20. juli 2020

Få ydre træk signalerer superskurk som et ar i ansigtet.

Ernst Stavro Blofeld, James Bonds evigt tilbagevendende ærkefjende, har et sammengroet snitsår hen over højre side af sit ansigt i Donald Pleasences ikoniske gestaltning af ham i You Only Live Twice (1967).

Den forhenværende bundhæderlige advokat og mafiabekæmper i Gotham City Harvey Dent forvandler sig til superskurken Two-Face, idet den ene halvdel af hans ansigt bliver syreskadet.

Og den ledeste løve på savannen, brodermorderen fra Løvernes konge (1994), hedder simpelthen bare Scar, så man ikke behøver være i tvivl om hans rolle i historien.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Ete Forchhammer

Hvor var Verdi klog da han insisterede på at skurken Jago i operaen Otello skulle være velklædt og se godt ud, uden nogen som helst skavanker eller tegn på fattigdom, så ingen ville fatte mistanke om hans virkelige væsen. Det var i 1887...

Rolf Andersen, Elisabeth Andersen, Alvin Jensen, peter hanke, Eva Schwanenflügel og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar
Thomas Østergaard

Jeg forestiller mig at den tyske tradition for mensur ar fra dueller og Tysklands problematiske rolle i første halvdel af sidste århundrede/verdenskrigene har spillet en ganske anseelig rolle.

Det understreges vel af den utvivlsomt "Triumph des Willens" inspirerede scene i Løvernes konge, hvor Scar bliver regent for hyænerne.

Når det er sagt er der da en del tidligere eksempler på film hvor helten er voldsomt skæmmet af ar, omend der som regel er tale om (mandlige) karakterer med et demokratisk tvivlsomt forhold til selvtægt og opretholdelse af lov og orden.

Udover den ret hypede deadpool, er Sam Raimis ganske seværdige "Darkman" et godt eksempel fra 1990. Jeg erindrer også fra min barndom DC tegneseiefiguren "Jonah Hex", som vist blev til en ret tvivlsom filmatisering i 2010 (som jeg ikke har set).
Interessant, og tidstypisk nok, blev historien omkring Hex's ar vistnok ændret fra at han fik dem af den indianerstamme han var blevet adopteret i, som følge af en ulykkelig kærlighedshistorie, til at han fik dem af en ond sydstatsgeneral, og indianerne hjalp ham med at overleve dem. Forhistorien omkring arrene nok et betydeligt mere interesant ifht hvem Hollywood gerne vil dæmonisere, end hvem der bærer dem.

Elisabeth Andersen, Alvin Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar