Kommentar
Læsetid: 5 min.

Også online vinder Magnus Carlsen altid i sidste ende

Men den norske verdensmester var slemt på hælene mod den unge hollænder Anish Giri i finalen af Chessable Masters. Og tabte med vilje et parti som kompensation for, at kinesiske Ding Lirens server tabte forbindelse til nettet
Verdensmesteren Magnus Carlsen.

Verdensmesteren Magnus Carlsen.

Heiko Junge

Kultur
8. juli 2020

Serien af onlineskakturneringer på globalt plan fortsætter. Initiativer skyder frem som paddehatte i en dansk bøgeskov, og senest har verdensskakforbundet FIDE meldt ud, at man fra den 22. juli til 20. august som erstatning for årets aflyste skakolympiade vil afvikle et skak-OL på nettet. Hvert landshold skal bestå af seks spillere, hvoraf mindst to skal være kvinder og desuden to juniorer (en af hvert køn). Betænkningstiden er den efterhånden gængse for disciplinen hurtigskak: 15 minutter til hele partiet plus 5 sekunders bonus pr. udført træk.

Størst opmærksomhed har der samlet sig om den igangværende Magnus Carlsen Chess Tour, som består af fire særskilte turneringer samt en grand finale, der spilles til august. De to første blev vundet af Magnus Carlsen og den mere end talentfulde russiske stormester Daniil Dubov, der også var med i den tredje, Chessable Masters.

Det lykkedes imidlertid ikke Dubov at kvalificere sig fra den indledende pulje til kvartfinalerne, mens Magnus Carlsen vandt sin indledende pulje. Herefter skulle Carlsen møde verdenstoeren, den italiensk-amerikanske stormester Fabiano Caruana, i kvartfinalen. Den blev spillet efter en særlig modus: Man skulle sikre sig sejren i to delmatcher a fire partier – og hvis det stod 1-1 efter de første to delmatcher, kunne duellen således komme til at vare hele tre dage. Det blev dog ikke nødvendigt for den 29-årige nordmand, der viste skræmmende styrke ved at affeje Caruana med en samlet score på 5-1 i form af fire gevinster og to remiser.

I semifinalen ventede Kinas stærkeste – og verdens tredjestærkeste – stormester: Ding Liren. Han ydede betydeligt bedre modstand end Caruana, men var dybest set chanceløs mod Carlsen, der vandt begge delmatcher og undervejs demonstrerede en af sine spidskompetencer: at udspille modstanderen fra en helt lige og tilsyneladende harmløs stilling.

Nettet virkede ikke

Den første af disse delmatcher fik et sælsomt forløb, man ikke vil glemme lige med det samme. Carlsen havde som hvid i det første parti opnået en pæn fordel, men lige som det så ud, som om Ding Liren havde reddet en sikker remis i hus, løb kineserens tid ud – han lod simpelthen være med at trække. Noget af en foræring og 1-0 til nordmanden, der efterfølgende fik forklaringen på Ding Lirens passivitet var: Hans server havde tabt forbindelsen til nettet – der ikke altid er så ufejlbarligt, som tidens teknikdrenge gerne vil have os til at tro.

Carlsen brød sig ikke om at vinde på den måde. I det andet parti spillede han derfor sin dronning ud allerede i det andet træk og ofrede den straks for en bonde. I faktaboksen kan man se det bizarre parti.

Ling Diren-Magnus Carlsen, anden delmatch, andet parti

1.c4 e6 2.g3 Dg5? 3.Lg2 Dxd2??!

Se diagrammet.

Man tror, det er løgn, men hvid har fire måder at slå dronningen på. Kineseren valgte 4.Dxd2 – og sort opgav.

Kineseren slog selvfølgelig den sorte dronning – og så opgav Carlsen straks. 1-1 – og spændingen var intakt. Selv om der kun var tale om en gestus, en særlig form for humor eller et eksempel på god sportsånd, blev partiet alligevel et lille stykke skakhistorie: det suverænt hurtigste (og ringeste!) parti, nogen verdensmester nogensinde har spillet.

Carlsen vandt (selvfølgelig) matchen i sidste ende. Engang sagde man om fodbold, at »det er en idræt, hvor to hold med hver 11 spillere sparker til en læderkugle – og Tyskland vinder altid til sidst«. Det er spørgsmålet, om skak tilsvarende kan defineres som en dyst, hvor to spillere med hver 16 brikker kæmper om at sætte modstanderens konge mat – og Magnus Carlsen vinder altid til sidst.

Norsk dronning invaderede hvid lejr

Det gjorde han også i Chessable Masters. Men det skal ikke skjules, at han i finalen mod den 26-årige hollænder Anish Giri var slemt på hælene i den anden delmatch.

Nordmanden vandt det første parti efter mesterligt teknisk spil, og man tænkte uvilkårligt, at det her lignede en ekspeditionssag. Men allerede i det næste parti havde Giri så meget greb om tingene, at han givetvis havde vundet det, hvis han havde set et afgørende dronningetræk, som mange middelmådige danske klubspillere ville have foretaget pr. refleks. Carlsen slap med forskrækkelsen og fik en remis hevet i land.

Næsten det samme mønster gentog sig i tredje og fjerde parti. To af de ’netugler’, der kommenterede matchen på skærmen, stormestrene Peter Svidler og Yasser Seirawan, var begge overbevist om, at nu måtte Giri da hive den nødvendige gevinst i land, denne gang havde han virkelig fået den største fisk af alle på krogen – men deres sikkerhed på hollænderens vegne forsvandt som dug for solen, da nordmandens dronning pludselig invaderede den hvide lejr med en fatal dobbelttrussel for den efterhånden desillusionerede Giri. Facit blev ny remis og dermed 2,5-1,5 i Carlsens favør. Men den ellers så forsigtige Giri havde stor ære af sin præstation – og fik da også mange anerkendende ord med fra nordmandens side.

FIDE’s nye top-ti-liste, juli 2020

1. Carlsen, Norge, 2863 2. Caruana, USA, 2835 3. Ding Liren, Kina, 2791 4. Nepomniachtchi, Rusland, 2784 5. Vachier-Lagrave, Frankrig, 2778 6. Grisjtjuk, Rusland, 2777 7. Aronian, Armenien, 2773 8. Wesley So, 2770, USA 9. Radjabov, Aserbajdsjan, 2765 10. Giri, Holland, 2764.

Carlsen spillede for øvrigt sine partier fra Danmark – og fejrede triumfen i 150.000 dollars-turneringen med en munter Tivolitur med sin danske coach, stormester Peter Heine Nielsen.

Han har nu vundet to af de første tre turneringer i turnussen, og mellem den 21. juli og 5. august kommer den fjerde og sidste med hele stjerneparaden af stormestre til start – Legends of Chess hedder denne turnering, måske fordi man har inviteret eksverdensmestrene Anand og Kramnik med? – inden man mellem den 9. og 20. august afvikler den store finale på Magnus Carlsen Chess Tour.

Et element, man skal have med i ligningen ved disse onlineturneringer, er tidsforskellen. Der er efterhånden tradition for, at de indledes kl. 16 centraleuropæisk tid. Det er fint for spillere som Carlsen og Giri, mens der for kineserne bliver tale om en natteforestilling, og amerikanske stormestre til gengæld skal stå tidligt op, når de skal dyste mod verdensmesteren – det skal man for øvrigt altid …

Serie

Kampen om skaktronen

I november 2018 forsvarede den norske stormester Magnus Carlsen sin verdensmestertitel mod amerikaneren Fabiano Caruana. Nu fortsætter Carlsens kamp for at cementere sin status som verdens(-historiens?) største skakspiller. Følg Informations dækning af de største dramaer og vigtigste turneringer.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Ungdommens selvfølgelige selvtillid og uforfærdede angrebslyst mod den ”gamle”, erfarne mester...
Tiden går, (15) minutter går hurtigt, og kongen står for fald.. måske.

Selv om online skak på dette plan er både medrivende og neglebidende hektisk, glæder jeg mig alligevel til en klassisk turnering, face to face