Læseklub
Læsetid: 10 min.

Er alle rige mennesker onde? Nej, men der er mange sammenfald, tænkte Mogens Lykketoft, da han læste Den store Gatsby

Informations Læseklub om klassekampen er nået til F. Scott Fitzgeralds klassiker fra 1925. For Anne Sophia Hermansen og Mogens Lykketoft giver bogen anledning til at diskutere både mønsterbrydere, Black Lives Matter-bevægelsen og hvorfor man skal prøve at forstå folk, man ikke kan lide
»Det væsentligste er, at alle i romanen er ulykkelige. Uanset klasse,« siger Anne Sophia Hermansen i denne snak med Mogens Lykketoft om F. Scott Fitzgeralds 'Den store Gatsby'.

»Det væsentligste er, at alle i romanen er ulykkelige. Uanset klasse,« siger Anne Sophia Hermansen i denne snak med Mogens Lykketoft om F. Scott Fitzgeralds 'Den store Gatsby'.

Anders Rye Skjoldjensen

Kultur
23. juli 2020

Bag Anne Sophia Hermansen, borgerlig debattør og kulturredaktør på Berlingske, kan jeg skimte det blå Øresund fra en altanudsigt. Hun tager indimellem en slurk kaffe af et musselmalet krus.

Mogens Lykketoft, socialdemokrat og tidligere minister samt tidligere formand for FN’s generalforsamling, sidder foran en rød bogreol. Om det er et bevidst valg, at de to i dagens anledning har koordineret farverne i baggrunden efter deres ideologiske standpunkt, ved jeg ikke.

Af coronarelaterede årsager mødes vi virtuelt på hver vores skærm. Og det føles naturligt at begynde med at melde kulør. 

– Hvad er jeres ideologiske standpunkt?

»Jeg er borgerlig,« siger Anne Sophia Hermansen.

»Jeg er konservativ, i højere grad end jeg er liberal. I min tænkning har jeg i høj grad tillagt kulturhistorien en betydning for, hvem vi er.«

For Mogens Lykketoft er det lidt nemmere:

»Jeg er jo, som I måske har lagt mærke til, socialdemokrat.«

Vi griner alle sammen, og pludselig virker det, vi ellers skal, langt mere hyggeligt.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Steffen Gliese

Det er det ulykkelige ved den hoffærdighed, der kendetegner socialdemokrater i dag, hvadenten de er konservative som Hermansen eller liberale som Lykketoft: at det ikke er ideen, at folk nødvendigvis skal bevæge sig opad i samfundet, men at de skal have mulighed for at leve et ordentligt liv dér, hvor de befinder sig.

Bjarne Bisgaard Jensen, Katrine Marie Christiani, Eva Schwanenflügel, Susanne Kaspersen, Holger Nielsen, Kurt Nielsen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

Er alle rige onde? Spørgsmålet alene vidner om en lille tænker.

Michael Friis, Erik Fuglsang, Ole Schwander og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar

»Den hæmningsløse ligegyldighed over for andre mennesker hos dem, der har mest, gør, at uligheden – økonomisk, socialt og menneskeligt – bliver ved med at vokse i det ellers så rige samfund.«

Er vi alle i risikogruppen for at udvikle følelseskulde for selv om vi starter ud med en del empati så tyder undersøgelser på at det fordufter vi nærmer os toppen.
https://www.lederne.dk/ledelse-i-dag/ny-viden/2017/ledelse-i-dag-juni-20...

Kombinationen magt og narcissisme er en giftig og farlig coktail for verdensfreden. Stik dem en bog inden det går galt. Hvad mon Trump og Putin har på natbordet.

Mogens Holme, Carsten Svendsen, Estermarie Mandelquist, Hanne Utoft, Lillian Larsen, Hanne Ribens, Steffen Gliese, søren ploug, Randi Christiansen, Eva Schwanenflügel og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar
Marianne Ljungberg

"The great Gatsby" handler ikke først og fremmest om rigdom vs. ikke-rigdom. Den handler om den der fortæller den. Iagttageren, kikkeren, forfatteren....læg mærke til synsvinklen: Den involverede fortæller. Hvem er det jeg der fortæller den klassiker?

Henrik Ljungberg

Kan man ingenting må man snakke sig fra det.

steen ingvard nielsen

Nu kan jeg huske en af grundene til at jeg stoppede med at skrive på blokken i information. Først skete der en masse uforklarlige ting, der gjorde at mine indlæg forsvandt, før de var lagt ud på blokken, det skete igen i dag. Da de så endeligt blev lagt ud, blev de taget af igen i flere tilfælde. Går dette indlæg igennem, så er budskabet bare, at disse to modpoler, som denne artikel-serie beskæftiger sig med, er parterne måske fra hver sin planet, men ikke til en hver tid hinandens modsætninger. Hovedsagligt i krisetider trækkes fronterne op på disse. Thomas Pikettys bog om kapital og Ideologi, tegner et minutiøst billede af ulighedens udvikling, historisk og kulturelt, her konkluderer han bl.a. at disse modsætninger ofte trækkes op i krisetider. Han kortlægger denne historiske ulighedsudvikling så nojagtigt som han har haft dokumentation for. Det der er det interessante i det, er at når man ser al den data i sammenhæng, kan man se nogle tilbage vendendende forløb gennem historien på f.eks. hvad der kommer som reaktion på en krise, og f.eks. hvordan staternes skatte grundlag udvikler og ændrer sig under forskellige historoske påvirkninger. Havde man en computer der kunne tegne et nøjagtigt billede af disse historiske cirkel forløb, ville man kunne forudse hvad der sker i morgen. Vi ville, sandsynligvis med nok data, kunne rekonstrurere hvor lang tid historiske syklusser vare, hvordan de udvikler sig over tid og dermed, med ret stor nøkagtighed kunne sige hvad der kommer til at ske i fremtiden. Men måske er vi alle bedre tjent uden den viden.

Birgitte Johansen og Morten Hjerl-Hansen anbefalede denne kommentar
steen ingvard nielsen

Måske

Som Pia Nielsens kommentar implicerer; rigdom skaber en eksklusiv livssituation for mennesker, som bringer dem på afstand af almindelige menneskers vilkår og behov ... hvilket typisk medfører at sidstnævnte banaliseres i rige menneskers perspektiv - og i banaliseringen opstår ondskaben (jvf. bl.a. Hannah Arendts definition af samme). Rige mennesker er hverken dumme svin eller pr. definition kynikere; de er først og fremmest del af en en klassedynamik, som socialt virker afstumpende på dem - og samfundsmæssigt er til ugunst for alle.

Alexander Moesgaard, Jan Weber Fritsbøger, Søren Fosberg, Flemming Berger, Ebbe Overbye, Bjørn Pedersen, René Arestrup, steen ingvard nielsen, Mogens Holme, Trond Meiring og Estermarie Mandelquist anbefalede denne kommentar
Otto Nadolny

Modsætningerne i det kapitalistiske klassesamfund har nået en fase, der nødvendiggør en syntese i form af væbnet revolution.
(Psst Otto: korrekt medie, forkert århundrede).

René Arestrup

Svaret på artiklens overordnede spørgsmål kan besvares med et modspørgsmål: Er fattige mennesker gode?
Jeg tror Hanne Utoft har meget ret i at økonomisk gunstige omstændigheder kan virke distancerende og i nogle tilfælde endda korrumperende, men at tale om ondskab er simpelthen for primitivt.

Alexander Moesgaard, Michael Friis, Rikke Nielsen, Erik Fuglsang, Anders Reinholdt og Hanne Utoft anbefalede denne kommentar
Kenneth Lund

Er alle politikere dumme? Nej, men der er mange sammenfald.
En rig person er i vores tid en fri person, hvem ville opgive sin frihed bare så andre kunne få en smule frihed.

René Arestrup

Jeg kommer til at tænke på et tragikomisk eksempel en anden debattør i en anden tråd diverterede med: En ung spore, som faldt over 'Das Kapital' og slugte den råt, hvorefter han, med sin nyvundne klassebevidsthed, ophørte med at hilse på sin lokale købmand.

(Jeg undskylder, at jeg ikke kan huske hvem der berigede os med guldkornet)

Rikke Nielsen, Erik Fuglsang og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Jan Weber Fritsbøger

og jeg kommer til at tænke på at det tragikomiske "eksempel" sandsynligvis er fiktion,