Interview
Læsetid: 6 min.

»I min branche kan det være en kæmpe ulempe at være for smuk«

Tanja Grunwald er caster og lever af at finde de rigtige skuespillere til de rigtige roller. I hendes branche er det vigtigere, at skuespillere er mystiske, sårbare og oprigtige end smukke, fortæller hun i Informations serie Grimme mennesker
Troværdighed er vigtigere end skønhed, når Tanja Grunwald caster skuespillere

Troværdighed er vigtigere end skønhed, når Tanja Grunwald caster skuespillere

Anders Rye Skjoldjensen

Kultur
21. august 2020

De er på vores skærme, biograflærreder, sociale medier og på væggene på vores teenageværelser. Skuespillerne.

De lever af deres udseende, men især af deres evne til at forføre os, tryllebinde os og overbevise os om, at de rent faktisk er den karakter, de spiller. De lever af at holde os klinet til skærmen.

Men hvordan skal man helst se ud for at kunne det? Og hvilken betydning har skønhed – eller mangel på samme – i kampen om rollerne? 

Det er Information taget til Nordsjælland for at tale med Tanja Grunwald om, som en del af serien Grimme mennesker, der undersøger, hvordan grimhed er kommet til udtryk i dansk tv- og filmhistorie.

Tanja Grunwald vandrer rundt med kæmpe kataloger af skuespillere og statisters ansigter i sit hoved. Hun har fundet og castet skuespillere til en bunke store danske film og tv-serier, blandt andet den aktuelle netflixserie The Rain, TV 2-serien Badehotellet og filmene En frygtelig kvinde (2017), The Square (2017) og Jagten (2012).

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Søren Kristensen

Det normale skønhedsbegreb bunder i sådan en slags gennemsnitsberegning: ikke for langt mellem øjnene og heller ikke for kort, ikke for stor næse og heller ikke for lille, ikke for stort bagparti og heller ikke for lille osv. På den baggrund er det ikke mærkeligt hvis smukke mennesker/skuespillere godt kan blive en anelse kedelige at se på i længden og det kan selvfølgelig være et problem i et lille land som Danmark, hvor vi har det med at skulle trækkes med de samme skuespillere igen og igen, år ud og år ind. Heldigvis er de danske skuespillere ikke lige smukke alle sammen og mange af dem er egentligt ret almindelige at se på, i den forstand at de netop ikke er gennemsnitlige, hvis vi ser bort fra eliten som til gengæld har denne her ubeskrivelige X-faktor (altså den rigtige langtidsholdbare X-faktor) som rækker ud over skønhedsbegrebet. Paprika Steen og Bodil Jørgensen er fine undtagelser, fordi de har kæmpet hårdt for deres X-faktor, ligesom også en Lars Mikkelsen, der jo egentligt ser ud som om han er skåret ud af et stykke egetræ. Når det kommer til tv-værter er problemstillingen en anden. I modsætning til skuespillerne behøver de ikke at være grimme, men er det desværre alt for ofte. Især de kvindelige vejr-værter mangler "gennemsnit" og måske er det derfor sjældent, at de holder ret længe før de finder på noget andet. Når studieværterne, i modsætning til skuespillerne, helst skal være smukke, hænger det sammen med at deres opgave som regel er at henlede opmærksomheden på andet end dem selv. Så, hvis emnet for kedeligt, kan man jo altid nyde værten/værtinden. Det har de forstået i fx. Italien og det synes jeg godt vi kan lære lidt af herhjemme, hvor især de kvindelige studie- og især vejrværter er både for grimme og for gamle. Mandlige studieværter behøver ikke være smukke, de skal bare være kloge eller have en høj pande, så man i det mindste tror de er kloge. I nogle tilfælde skal der ikke mere end en simpel kronragning til.

Ib Christensen

"ulempe at være for smuk"

Har da ellers indtryk af det kun gælder for dem der ikke skal spille helte. :)

Det er noget vås at konventionel skønhed ikke spiller en rolle. Jeg har aldrig nogensinde set en svært overvægtig person på mainstreamfilm. Kun tyk. Lav om på det, før jeg vil tro det.

Jens Christensen

@Markus Lund: Der var vel dog hovedrollerne i Roseanne. Okay, ikke en film men en sitcom, en årelang sitcom. Lad os kalde det undtagelsen, som bekræfter hovedreglen.

Jens Christian Jensen

Jeg valgte ikke skuespiller branchen, men kan nu se at jeg ikke ville have haft en chance alligevel :-)