Befriet af alderen
Læsetid: 17 min.

Ditlev Tamm: »Den store styrke ved at blive ældre er, at der er så meget, man kan være ligeglad med«

Han er dommersøn, juraprofessor og selverklæret konservativ. Men han er også optaget af køn, queer og crossdressing. Modsætningerne mødes i den 74-årige Ditlev Tamm, der som barn fik at vide, at han ikke skulle stikke ud og først sent i livet besluttede sig for alligevel at gøre det
Indtil sit 54. år gik Ditlev Tamm klædt som enhver anden jurist: grå jakke, blåt slips, sorte sko. Den slags. I overensstemmelse med sin konservative opdragelse gjorde han ikke unødigt væsen af sig. Men i 2000 skete der noget. Et vendepunkt, der fik Ditlev Tamm til at glemme alt, hvad han havde lært hjemmefra om at opføre sig »normalt«.

Indtil sit 54. år gik Ditlev Tamm klædt som enhver anden jurist: grå jakke, blåt slips, sorte sko. Den slags. I overensstemmelse med sin konservative opdragelse gjorde han ikke unødigt væsen af sig. Men i 2000 skete der noget. Et vendepunkt, der fik Ditlev Tamm til at glemme alt, hvad han havde lært hjemmefra om at opføre sig »normalt«.

Anders Rye Skjoldjensen

Kultur
14. august 2020

Ditlev Tamms garderobe er mere alsidig end de flestes. I den ene ende af klædeskabet i herskabslejligheden på Dantes Plads hænger det nødvendige tøj: de ensfarvede jakkesæt, skjorterne, smokingen og det noble kjolesæt, som man ikke kommer udenom som mangeårig juraprofessor ved Københavns Universitet med officielle repræsentationer i selskabslivet. I den anden ende af skabet hænger det mere festlige tøj: silkejakken fra Valentino med broderede blomster og sommerfugle og guldjakken fra D&G, som han kan finde på at kombinere med et par stramme læderbukser, et sjal og et par cyklamenfarvede støvler med hæl.

Ditlev Tamm skelner ikke mellem dametøj og herretøj. Eller rettere: Han skelner måske nok, men han kombinerer det også – gerne med hjælp fra sin kone på shoppingture til Rom eller New York. Han værdsætter sin kones æstetiske sans, og samtidig er det »rart at få afklaret med det samme, hvad hun synes«. Typisk går han mere afdæmpet klædt, når de er i byen som par, end når han er alene afsted og kan »skeje mere ud«.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Steffen Gliese

Hvis Ditlev Tamm er konservativ, er jeg konservativ. Lidt, i hvert fald.

Jan Nielsen, Jens Illum, Jimmy Hansen, Troels Ken Pedersen, Thomas Tanghus, Jan Weber Fritsbøger, Ervin Lazar, Katrine Damm og Minna Rasmussen anbefalede denne kommentar
Jan Weber Fritsbøger

tjah jeg finder det overordentligt påfaldende at man skal gå i uniform i mange brancher, vel at mærke en uniform som klart signalerer borgerlighed, og hvis man så tager tesen at "klæder skaber folk" alvorligt, så kan det vel forklare hvorfor mange er borgerlige på trods af bedre vidende,
( måske derfor er udtrykket politisk korrekthed opstået )
en anden forklaring er at der propaganderes for ideen om at empati og uha! socialisme er decideret forkert, dumt, naivt og skadeligt, ( for væksten især )
og det får i hvert fald samfundet til at se mere borgerligt ud end det er, når mange går i borgerlig uniform uden faktisk at være det.
(kan ikke læse artiklen)

Jan Weber Fritsbøger

det vidste vi godt steffen ;o)

Jan Nielsen, Jens Illum, Thomas Tanghus, David Zennaro og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
David Zennaro

Jeg læste for mange år siden hans doktordisputats, Retsopgørelsen efter besættelsen, og den gav indblik i en sympatisk og meget omhyggelig person. Jeg kan anbefale alle at læse bogen, som ikke er tør jura.

Af en eller anden grund overraskede det mig at se hen omfavne queer og kønsoverskridende udtryk, men velkommen i klubben! Personligt er jeg ikke konservativ, men jeg holder af ordentlige mennesker, og jeg tror på, at Ditlev Tamm er et ordentligt menneske.

Hans Larsen, Jens Illum, Troels Ken Pedersen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

DT fremstår som det sædvanlige Konservative, modsætningsfyldte menneske. De konservative hævder selv at stå for en vis ordentlighed, men som ved nærmere eftersyn mildest talt er u-ordentligt.
De er samfundsbærende nationalister, men ikke mht at være bæredygtige, så de næste generationer har en fremtid.
De er kristeligt nationale. Kirkeordningen skal bestå af hensyn til befolkningens sammenhold. De er ikke religiøse i den dybe, filosofiske betydning - der er de ret overfladiske.
De går ind for atomvåben. Danmark har ikke underskrevet FN-erklæringen endnu.
Kongehuset skal bevares. Demokratiet skal ikke føres i bund, det har folket nemlig ikke godt af.
Kapitalen skal have fred, så alle dens usynlige hænder kan virke og ødelægge verden.
Ditlev Tamm vil i virkeligheden bare have lov til at være Ditlev Tamm med høje hæle og uden hæmninger. Han er bare dybt reaktionær. Et dobbeltmenneske svær at følge om ikke umuligt.

Søren Cramer Nielsen, Jan Nielsen, Jan Weber Fritsbøger, christen thomsen, Pietro Cini, Kurt Nielsen, Trond Meiring og jens christian jacobsen anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

Helt enig i beskrivelsen af uordentlige Ditlev Tamm fra Niels-Simon Larsen. Og åhh - alle disse spændende utraditionelle typer i festlig dødedans. Vi skal underholdes her mod afslutningen på den antropocæne tidsalder.

Hanne Ribens, Arne Albatros Olsen, Trond Meiring, Jan Weber Fritsbøger, Erik Winberg, Lise Lotte Rahbek, Niels-Simon Larsen og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar

Kære Ditlev Tamm, synd at du helt missede ungdomsoprøret, der i den grad bragede løs på KU i slutningen af '60'erne. Hvor var du mon henne?

Hans Larsen, Marianne Jespersen, Trond Meiring, Jeppe Lindholm og Niels-Simon Larsen anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Jeg undrer mig over at det er alderen, der påstås i fokus.
DT er ligeglad med omverdenen mening og er i stand til at være det, i kraft af sin sociale og økonomiske status og sguikke udelukkende i kraft af sin alder.
Det er en svært ukritisk omgang mikrofonholderi, denne artikel.

Erik Fuglsang, Karen Thastum, Hans Larsen, Hanne Ribens, Ole Bach, Søren Cramer Nielsen, Lena Gottlieb, jørgen djørup, Christel Gruner-Olesen, Steen Obel, Ellen Jeppesen, Michael Waterstradt, Henning Kjær, Marianne Jespersen, Pia Nielsen, Jan Weber Fritsbøger, Erik Winberg, christen thomsen, Kurt Nielsen, Jeppe Lindholm, Arne Lund, jens christian jacobsen, Niels-Simon Larsen, Bjarne Bisgaard Jensen og Ebbe Overbye anbefalede denne kommentar
David Zennaro

Jeg kan kun gentage min opfordring til at læse hans gamle bog, hvor han blandt andet kommer med et meget overbevisende argument mod dødsstraf.

Ros til Information for at turde tage et så 'borgerligt' emne op. Jeg venter spændt på at se samtlige redaktører for landets aviser revolutionere journalistikken ved at afskaffe den puritanske dresscode,
der får dem til at minde om medlemmerne af et klassisk symfoniorkester.

Bo Frederiksen

Gerne et nyt begreb som alternativ til "ham" og "hende".
Jeg kløjs dog i det, når direkte oversættelse fra engelsk fører til udtryk, der udtalemæssigt til forveksling ligner hendøende ærbødighedsformer som "De" og "Dem".

En dokumentarist lavede en gang en film om det savnede fyrtårn Villy Sørensen hjemme i privaten. På et tidspunkt syntes Sørensen vistnok, at nu var dokumentaristen ved at komme lidt for tæt på intimsfæren, og spurgte (med et glimt i øjet), om han også ville se hans køleskab.
Ideen er hermed videregivet til Inf's kulturredaktion, der .åbenbart er løbet tør for ideer, og som kun holder sig til det sjove og pitoreske.
Ikke ét ord om, at når vi kommer op i årene (jeg er 77), så er vi nogle vakkelvorne gyngestole, der nok kan holde balancen, men hvor der i dag heller ikke skal ret meget til før vi dejser omkuld.
Imponerende, at Inf. kan bruge 4 sider uden at komme ind på slige emner,

Ole Bach, Randi Christiansen, jørgen djørup, Ellen Jeppesen, Carsten Bjerre, Marianne Jespersen, Niels-Simon Larsen, jens christian jacobsen, Trond Meiring og christen thomsen anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Hvis man er ligeglad, så må man acceptere at blive opfattet som ligegyldig. Og hvad sjov skal der så lige være i det? Gammel eller ej. Andet end man gør sig selv til en klovn, altså. Man starter som et barn og man slutter som barnlig.

Henning Kjær, jens christian jacobsen, Trond Meiring og Jan Weber Fritsbøger anbefalede denne kommentar
christen thomsen

Når mænd ikke har så meget magt som de har haft før, så præsenterer de gerne en 'privat' side af sig selv. Den forhenværende højesteretsdommer (?) og konservative partimand i højhælede sko? Fantastisk. Næste indsklag kunne være: Susanne Bjerrehus i smoking med langt cigaretrør og monokel.

René Arestrup

Det er utroligt, at man kan have opnået en hvis alder (...) og stadig opererer med et umodent begrebsapparat, der inddeler mennesker i stereotyperne gode henholdsvis onde.

Det er bekvemt, javel. Men livet har tilsyneladende ikke bibragt megen indsigt.

Maj-Britt Kent Hansen

Uniavisen bragte i 2019 et interview med DT, som kom længere omkring familiebaggrund, karriere, alder - og bevares også påklædningen. Meget af det, DT er citeret for i Informations interview, var også at finde i Uniavisen.

Normalitet, modenhed, alderdom. Det er lidt af et virvar hos DT her i Informations artikel.

Og det at være ligeglad, som det fremgår af DT's afslutningsreplik, kan altså munde ud i bevidst selviscenesættelse via påklædning.

Ete Forchhammer , Lena Gottlieb, Lise Lotte Rahbek og Niels-Simon Larsen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Jeg fandt det stimulerende og interessant.

Freddie Vindberg

Ditlev Tamm er en hyggelig gammel fætter.

Flemming Olsen

Jeg husker ham fra juraforelæsningerne, hvor han i begyndelsen af semesteret optrådte i et dødssygt gammel jakkesæt og lignede en udtrådt småslidt embedsmand. Men langsomt i løbet af semesteret skete forvandlingen som en sommerfuglelarve der kravlede ud af sin puppe, eller en Filur forvandlingsis. Til det gamle jakkesæt gavde han pludselig en dag lilla sutter. Som så senere blev udskiftet med tigertøfler. Så kom der pludselig stramme læderbukser på programmet istedet for de gamle med hængerøv. Så en stærkt åbenstående silkeskjorte hvortil han vistnok havde lånt konens spraglede silketørklæde. Og endnu senere scooterstøvler og læderjakke. Det var ovenikøbet et engelsksproget kursus i "Law and Legal Traditions" og jeg sad og krøllede tæer, hvad ville de udenlandske studerende mon tænke om Danmark og danskerne? En af de unge studiner kiggede forundret på tigertøflerne, men ellers havde de nok oplevet større originaler i deres stormfulde hjemlande som Rusland og USA.

Bortset herfra, så var Tamms grænseoverskridelser vist mest af kosmetisk art, det virkede lidt som form uden indhold, en sådan påklædning forpligter også fagligt! Og her var det altså mere på det jævne, selvom han da virkede som en sympatisk og vidende mand. Navnlig om andre ting end den tørre jura.

Helene Thorup Hayes, Erik Fuglsang, Marianne Jespersen, Tommy Christensen, Jan Nielsen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Legen med form og farve er en visuel kunstart. Og det er sjovt at lege med tøj - det er også sjovt, at en tør juraprofessor med hængerøv forvandler sig til et mindre modeshow.

Jan Weber Fritsbøger

jens christian jah jeg kan da godt se at det er en stråmand at kalde højrefløjspolitikere for kristne, for det er jo bare facade, men ellers.

Marianne Jespersen

Jeg savner redaktionens storslåede idé med at bringe et sådant kæmpeinterview med Ditlev Tam. Hvis nu vi skulle tage serien og især redaktionen bare lidt mere alvorligt end Alt for damerne niveauet. Nedvurderer Information virkelig os læsere så meget, at de tror vi finder det væsentligt eller interessant at de fylder så mange sider (17min.) med en juraprofessors stærkt forsinkede teenageoprør mod sin småborgerlige dommerfar, især når det tilsyneladende alene har udfoldet sig som lettere pikant flirten med dresskode.
Jeg ville da gerne have hørt ham blive spurgt om hvilke refleksioner hans juridiske og politiske arbejde havde givet anledning til, nu han var fri til at se tilbage og reflektere. F.eks. spørge ham om hvordan man kan være imod individuel dødsstraf uden at have problemer med massedrab af juridisk uskyldige - f.eks. civile under danske krigshandlinger i Afghanistan, Irak mv. Eller noget andet relevant, der berettiger til at I lige vælger at interviewe den "kendte juraprofessor"

Karen Thastum, Flemming Olsen, jørgen djørup, Randi Christiansen og Niels-Simon Larsen anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Marianne, det er nok fordi, at det er ihvertfald marginalt interessant, når en juraprofessor bevæger sig over i eksperimentel visuel kunst med sig selv som offentligt objekt.

Allan Nørgaard Andersen

Jeg blev først i dag gjort opmærksom på at jeg burde læse dette befriende interview med Ditlev Tamm. Mindre befriende var det at læse de fleste indlæg i kommentarsporet, faktisk kvælende. Denne Marie Krarupske eller Sørine Gotfredsenske holdning, hvor alle der ikke er i 100 % kongruens med egne synspunkter, straks skal jordes som urene.
Jeg bemærker at ikke en eneste i kommentarsporet kommer ind på egne erfaringer med at overskride kønsgrænser i påklædningen! Faktisk forstår jeg det sådan at når mændene ikke går delvis i dametøj, så skyldes noget med Anders Fogh Rasmussen..eller hvordan skal det forstås at man affærdiger Tamms forsvar for fx transkønnedes ret til juridisk kønsskifte med at han har ment noget viderværdigt om Fogh?
Tag de falske øjenvipper på d´herrer og tør mascaren af d´damer - og kom ind i kampen - lad være at gøre socialisme til identitetspolitik, vi skulle jo gerne have overbevist de borgerlige. Men de er åbenbart fortabte - næsten i Sørine Gotfredsensk forstand.

Leonore Lee Krarup Belling, Anne Leonora Blaakilde, Randi Christiansen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

Et par pip om "uniformer":
1) Kunne/kan man egentlig ikke spotte en "68’er" på lang afstand pga. påklædningen, sandalerne og håret?
2) En vist populær skuespiller skulle introducere noget musik til et par koncerter... han er vist så populær at han ikke behøver klæ’ om før han går på scenen. Suk... En underlig form for respekt at vise både publikum og hele arrangementet at ophæve forskellen på hjemme og ude.
Der ligger faktisk en nyttig psykisk forberedelse i at klæde sig om inden en bestemt sammenhæng. Men selvfølgelig, hvis ens ego hindrer en i at indgå i en sammenhæng, kan andet end ens egen fremtoning vel være ligegyldig.
Til skuespillerens "forsvar" må siges at også mange publikummer kommer ind til en forestilling eller en koncert "lige fra gaden", om jeg så må sige... det skal jo ikke være noget særligt, man er til, ikke noget at investere lidt ulejlighed i...
Et spørgsmål om balance og signaler! Som selvfølgelig kan drives til det absurde og til noget i sig selv, hvor det blot burde være noget der bare var, og var praktisk... Vel derfor pendulet nu er svunget over i den modsatte side, mere eller mindre? Også der...

Jan Weber Fritsbøger

Ete næh mange 68ere gik jo i deres helt egen version af alternativ påklædning, så du kan ikke kalde en populær stil for en uniform, og det signal man sender har man jo selv valgt da ingen forlangte at man skulle gå i sandaler eller noget andet man valgte det selv,
og så er det efter min mening også ligegyldigt om man "klæder om" til visse begivenheder, faktisk ser jeg også det som en borgerlig norm man vil påtvinge andre,
og den tvang der er i visse branchers dresscode skabe stadig et falsk indtryk af borgerlighed uanset bærerens faktiske politiske ståsted.

Jeg synes ikke det er en styrke ved alderdommen at man kan være ligeglad med mange ting. jeg synes det er en sorg og en tristhed i, i min spæde alderdom (65år) at være vidne til hvordan samfundet har udviklet sig og hvordan netop vor generation har drevet rovdrift på naturen. Det er en stor sorg for mig og jeg kvier mig ved at efterlade denne verden til mine børnebørn. der er stadig mange kampe at kæmpe netop mod kapitalen og rovdriften på naturen.
at jeg så synes at jeg med alderen bliver mere blød og smidig, bl.a. i mit syn på konservative værdier men ikke på Konservative partiet, det er en anden sag