Kommentar
Læsetid: 3 min.

DR slipper måske for næste sparerunde – men prisen kan blive høj

I finanslovsudspillet fra regeringen står det til forhandling, om den forrige regerings besparelser på DR skal annulleres. Man aner konturerne til en glidebane, hvor armslængden forkortes yderligere
Det er altså slet ikke sikkert, at DR får alle pengene. Det er til forhandling, skriver mediejournalist Lasse Jensen.

Det er altså slet ikke sikkert, at DR får alle pengene. Det er til forhandling, skriver mediejournalist Lasse Jensen.

Jens Dresling

Kultur
1. september 2020

Regeringen har endnu ikke i sit finanslovsudspil reddet DR fra den næste sparerunde, selv om flere medier har fået det til at lyde sådan.

De omkring 255 millioner kroner, som DR ellers havde planlagt at skulle spare, er ikke afsat som en selvstændig post, men er en del af den pulje på 1,5 milliarder kroner, som internt i Finansministeriet engang gik under navnet »sparkeposen«. Det er en pulje, hvor et eller flere partiers mærkesager kan blive finansieret, når finansforhandlingerne går i gang.

Det er altså slet ikke sikkert, at DR får alle pengene. Det er til forhandling. To af støttepartierne er allerede ude med riven. Den radikale Jens Rohde havde ifølge Mediawatch forventet, at pengene til DR blev afsat særskilt, så man kunne bruge flere midler til andre mediemærkesager som eksempelvis en pulje til at redde lokale og regionale medier.

Enhedslistens Søren Søndergaard siger til samme medie: »Regeringen kommer jo ikke med nogen penge. Det er kun ord. Jeg synes, det er besynderligt, at man vil fjerne besparelserne, men ikke lægger penge til det.«

DR-pengene indgår altså i en forhandling om en række andre mediekæpheste som for eksempel øget støtte til regionale og lokale medier. Søren Søndergaard nævner specifikt DR’s forpligtelse over for børnene, som han er bekymret for efter DR Ultras lukning. Og bag det hele lurer truslen fra de udenlandske streamingtjenester.

Streamingtjenester, der absurd nok får flere og flere millioner til dansk produktion af internationale mainstreamdramaer fra den licens/skattefinansierede public service-pulje. Det bliver ikke nemt.

En lunken holdning

Mandagens udspil om DR udstiller endnu en gang Socialdemokratiets mere end lunkne holdning til DR. Partiet var meget tæt på at indgå i det medieforlig, som VLAK-regeringen lavede med DF i 2018, og Mette Frederiksens (og dengang Henrik Sass Larsens) holdning kom præcist til udtryk, da Mette Frederiksen fra Folketingets talerstol mere end antydede, at flere penge til børnehaver var vigtigere end den massive beskæring på 20 procent (eller omkring 750 millioner) af DR.

I det såkaldte »forståelsespapir« mellem den socialdemokratiske regering og støttepartierne (SF, EL og R) står der kun, at dansk public service skal styrkes, og at regeringen vil tage initiativ til, at de udenlandske streamingtjenester »bidrager mere til danskproduceret indhold.« DR er ikke nævnt. Og det er ikke tilfældigt.

Udspillet fra regeringen udstiller ikke mindst det fundamentale problem ved den tidligere regerings (og Dansk Folkepartis) måde at afskaffe medielicensen på. I modsætning til Sverige og Finland, hvor man også afskaffede licensen, indførte man ikke en særlig øremærket medieskat, der langtidssikrer public service. I Danmark kom public service på finansloven og gjorde det dermed muligt for et politisk flertal årligt at skrue op eller ned på bevillingerne alt efter humør.

Svenskerne og finnerne forsøgte at sikre det økonomiske – og dermed også det politiske – armslængdeprincip, mens danskerne valgte ikke at gøre det.

Den politiske arm ind i den redaktionelle frihed viser sig i øvrigt tydeligt i finanslovsudspillet, hvor regeringen bevilger DR 15 millioner kroner til at lave DAB-kanalerne P6 og P8 i 2021 – altså øremærkede skattekroner til specifikke radiokanaler.

Lur mig om ikke forhandlingerne om de 1,5 milliarder i »sparkeposen« ender ud i, at DR får de fleste af de 255 millioner – til gengæld for håndfaste, konkrete krav om, hvad pengene skal bruges til. Man aner konturerne til en glidebane, hvor armslængden forkortes yderligere. Selv om det selvfølgelig er glædeligt, at yderligere besparelser og afskedigelser kan undgås i landets førende public service-virksomhed, kan prisen blive høj på principperne.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Lasse Jensen

DR skal blot være et en tilvalgsmulighed i TV-pakken, så kan DR gøre lige, hvad de vil;
incl. betale for flyvende heste & million-aftrædelsordninger.

Marie E. Rasmussen

Marie E.
Danmark skal ha et stærkt DR. Vi skulle nødig ende som i USA. Hvor det er Fake News der bestemmer hvad vi skal mene. Og hvilken regering vi skal ha

Kasper Yde, Marianne Jespersen, Eva Schwanenflügel, Karin Mette Petersen og Marianne Stockmarr anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Marie E. Rasmussen 01. september, 2020 - 11:25

Helt fint med mig .... det skal blot være frivilligt om vi vil betale til DR.