Læsetid: 13 min.

Elisabeth Møller Jensen: »Jeg har været på den her bane i 50 år. Nu skal jeg videre«

Den tidligere direktør for KVINFO Elisabeth Møller Jensen har hele sit liv kæmpet imod det, hun beskriver som patriarkatets evigt ulmende gløder. Men efter 50 år i kampzonen lod hun sig pensionere fra den offentlige debat. Det har været svært, næsten umuligt, at lægge forpligtelsen fra sig. Men det har også været en befrielse, siger hun
»Jeg tænker ikke, at ligestillingen er i mål, men det er bare ikke mig, der skal ud på barrikaderne længere,« siger Elisabeth Møller Jensen.

»Jeg tænker ikke, at ligestillingen er i mål, men det er bare ikke mig, der skal ud på barrikaderne længere,« siger Elisabeth Møller Jensen.

Anders Rye Skjoldjensen

28. august 2020

Udmattet efter næsten 50 års konstant debat i kønskampens uforsonlige konfliktzone gik Elisabeth Møller Jensen i 2014 på pension. Eller rettere: Hun gik i seng. Efter et langt arbejdsliv som blandt andet direktør for KVINFO kunne hun endelig slappe af – og hendes krop reagerede med at gå i en form for akut dvale.

»Jeg lagde alt presset fra mig, alt ansvaret. Jeg sov i 12 timer hver nat i tre måneder. Jeg gik i hi. Det var skørt. Jeg er altid stået op klokken halv seks, har læst aviserne og lavet morgenmad, mens min mand lå og sov. Pludselig var det mig, der lå og boblede,« siger hun.

Hvad er det for et liv, der tager så hårdt på sin bærer? Hvad er det for et menneske, der skal nå udmattelsens tilstand, før hun endelig giver sig selv en velfortjent pause?

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Ete Forchhammer
  • John Scheibelein
  • Viggo Okholm
  • Fam. Tejsner
  • Maj-Britt Kent Hansen
  • Ervin Lazar
  • David Zennaro
  • Kurt Nielsen
Ete Forchhammer , John Scheibelein, Viggo Okholm, Fam. Tejsner, Maj-Britt Kent Hansen, Ervin Lazar, David Zennaro og Kurt Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

René Arestrup

Jeg husker Elisabeth Møller Jensen for hendes hysteriske - og fuldstændig forudsætningsløse - angreb på Jørgen Leth i forbindelse med udgivelsen af Leth's bog 'Det uperfekte menneske'.

Det var lidet klædeligt - og et vidnesbyrd om, hvordan ideologi kan gøre et menneske fuldstændig blind.

Hans Aagaard, Erik Fuglsang, Jens Poulsen, Jens Christensen, Bent Nørgaard, jan sørensen og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Nike Forsander Lorentsen

Jørgen Leth! Som udnyttede en ung sort kvinde, bollede med hende og forsvarede sig med at han betalte hendes skolepenge. Elisabeth Møller Jensen gjorde det riktige. Basta!

Birthe Gawinski, Mette Poulsen, Henriette Bøhne, Birte Pedersen, Anina Weber, Viggo Okholm, Lisbet Møller, Estermarie Mandelquist, Fam. Tejsner, Rikke Nielsen, Hanne Ribens, Birgit Kraft og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar
Anders Sørensen

@Rene Arestrup, jeg husker hende mere for - i samme anledning - at tale med en form for fornuft.

Hvorfor er det egentlig, at du forsvarer Jørgen Leths ret til at opføre sig som herremand? Hvorfor forsvarer du hans ret til at kneppe piger, han har en magt over i kraft af sin status? Hvad er egentlig grunden til, at du ikke i samme åndedrag ville forfægte eksempelvis Danmarks ret til at være kolonimagt og slavehold generelt?

Birthe Gawinski, Mette Poulsen, Bent Nielsen, Henriette Bøhne, Birte Pedersen, Fam. Tejsner, Rikke Nielsen, Hanne Ribens og Birgit Kraft anbefalede denne kommentar
Malou Lauridsen

“Hvorfor forsvarer du hans ret til at kneppe piger, han har en magt over i kraft af sin status?“

Hvorfor anfægter du hans ret til at have sex med hvem han vil? Endnu ligger der ingen anmeldelse af Leth noget sted på Haiti.

Kender du forskel på nypuritansk hysteri og lovgivning?

Hans Aagaard, Birte Pedersen, Hans Larsen, Niels Johannesen og René Arestrup anbefalede denne kommentar

Der hvor lovgivningen kommer til kort, er det godt at have et personligt moralsk kompas. Et sådant kompas kan jeg ikke finde hos Jørgen Leth, der tværtimod virkede forblændet af sine hvid-mands-herremands-mentalitet.

Henriette Bøhne, Birte Pedersen, Anina Weber, Estermarie Mandelquist, Fam. Tejsner, Rikke Nielsen, Hanne Ribens og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Anders Sørensen

@Malou Lauridsen, jeg anfægter hans ret, fordi jeg ikke føler den rimelig i forhold til det, jeg betragter som ret.

Jeg kender forskel på nypuritansk hysteri og lovgivning, ja. Hvad er pointen? At det er hysteri, at mene, at man skal stå til ansvar for at opføre sig som herremand og slaveejer i et land, et sted, hvor man frit kan gøre, hvad man vil, fordi man ikke har lov at kneppe mindreårige andetsteds?

Henriette Bøhne, Anina Weber, Rikke Nielsen, Hanne Ribens og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Malou Lauridsen

Jørgen Leth er jo netop selvkritisk i det uperfekte menneske og beskriver fantasier såvel som faktiske forhold. Som dengang i midt 00’erne er det ganske vist at hans kritikere hverken har læst bogen men blot fået et citat refereret.

Den uperfekte kritiker er altid en hykler.

Hans Aagaard, Erik Fuglsang, Niels Johannesen, René Arestrup, Jens Christensen, Bent Nørgaard, Carsten Munk og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
René Arestrup

Jeg kan udmærket se, at det hele tager sig helt forkert ud, og ikke mindst i et moderne nypuritansk perspektiv: Yngre kvinde, sort, hvid mand, ældre, muligvis også et usundt magtforhold. Det er der ret beset ikke nogen, der ved en kæft om, men konklusionen ligger lige for, hvis man hører til det hold, som mener, at menneskelige relationer - altid - kan indkorporeres i en eller anden form for på forhånd given ideologisk formel.

Det er ikke blot et indskrænket men også ulækkert menneskesyn.

Elisabeth Møller Jensen red, så vidt jeg husker, på ryggen af en total primitiv Ekstra Blads-kampagne, hvor alle forestillingerne om herremanden, der knepper den sorte tyende blev skamredet helt ud i det absurde - og vel vidende at der ville være solid klangbund for ikke blot ideologisk- men også snerpet moralsk forargelse.

Vi indgår alle i magtrelationer - uanset om vi vil være ved det eller ej - og selvfølgelig har der også været en magtrelation i forholdet mellem Leth og tjenestepigen. Men deraf kan man ikke konkludere, at Leth har misbrugt sin magt-position blot fordi han har haft sex med pigen. Der kan have været alt muligt andet i spil. Det er der ret beset ikke andre end Jørgen Leth og tjenestepigen, der ved.

I øvrigt er 'Det uperfekte menneske' en fremragende bog. Læs den.

Malou Lauridsen

“@Malou Lauridsen, jeg anfægter hans ret, fordi jeg ikke føler den rimelig i forhold til det, jeg betragter som ret.”

Jeg tror du må lære at skelne imellem dine egne følelser og andres rettigheder.

Hans Larsen, Hans Aagaard og René Arestrup anbefalede denne kommentar
Rikke Nielsen

Jørgen Leth stillede sig selv op på piedestalen og fortalte om sin aftale med pigens mor, der gav ham ret til at kneppe datteren. Som en lille stolt dreng, der havde fået en slikpose. Jeg kan ikke forstille mig, at han skulle have tænkt, at verden ville klappe i hænderne over, at han brugte sig magtposition overfor moren til at få adgang til datteren. Det ville da være ret naivt.

Rene Arestup.
Jeg går ud fra du har læst interviewet her med åbne øjne og hermed har forsøgt at forstå Elisabeths motiver og baggrund for den hårdhed,hun selv er klar over her
Hvorfor du i den grad går i forsvarsposition omkring Jørgen Leth kan du så i dit eget indre fundere over.
Indrømmet jeg kendte ikke Elisabeth Jensens karriere og kamp som sådan, men som mand og med lidt utraditionel karriere, kanjeg faktisk kun tilslutte mig de refleksioner hun kommer med her..
Vi mænd ville intet være uden kvinder,hverken karriere-følelsesmæssig eller biologisk. Så hvorfor bilder nogle af os så ind at vi er de bedst egnede?
PS: Opvokset på landet-ud af 7.klasse og endte som pædagog, men med en klar fornemmelse det var let at komme ind fordi jeg varmand og fik et job som ung mand i huset med små børn, fordi det var noget særligt jeg var mand og ja det var i 1970. Men jeg er nok den bløde mand som nogle griner af.

Birthe Gawinski, Mette Poulsen og Anina Weber anbefalede denne kommentar
Malou Lauridsen

“Vi mænd ville intet være uden kvinder,hverken karriere-følelsesmæssig eller biologisk. Så hvorfor bilder nogle af os så ind at vi er de bedst egnede?“

Vi kvinder har da på samme måde brug for mænd. Elisabeth Jensen er en meget radikal figur sammenlignet med nuværende direktør Henriette Laursen.

Jakob Knudsen

Elisabeth Møller Jensen (EMJ) husker jeg som den svage og politiske korekte forkvinde i Kvinfo, hvor hun i starten af nullerne ikke ønskede, at gå ind i minoritetskvinders kamp for frihed, da hun/Kvinfo ikke ville associeres med Dansk Folkepartis agenda. Ydermere mente EMJ at etniske kvinder skulle kæmpe deres egen kamp og hune ville ikke involvere Kvinfo. Way to to Go EMJ or not! I min verden er du en gammel overpriviligeret pensionist. Men nyd de sidste år - hykler

René Arestrup

'Hvorfor du i den grad går i forsvarsposition omkring Jørgen Leth kan du så i dit eget indre fundere over.'

Der er såmænd ikke så meget at fundere over - andet end den stereotype idioti, som mange tilsyneladende køber ind på.

Josephine Kaldan

Tak for kampen, Elisabeth. Godt kæmpet. Der er stadigvæk vrede mænd, kan jeg læse, så noget må du jo have gjort rigtigt.
Der er vitterligt mange vrede mænd, men heldigvis også mænd, der kæmper side om side med kvinderne.

Malou Lauridsen

Når det så er sagt Josephine så er der ret sjældent nogle kvinder overhovedet der kæmper med mændene. Mænds problemer og diskriminering af mænd i blandt andre Familieretshuset bliver negligeret, gjort til grin og tabuiseret.