Interview
Læsetid: 13 min.

Grønlandsk stjerneforfatter: Jeg vil minde selvstyret om, at vi ikke er færdige endnu. Jeg er her stadig

Den grønlandske forfatter Niviaq Korneliussen har i årevis kæmpet for en større indsats mod det, hun kalder »selvmordskulturen« i sit land. Med sin aktuelle roman ’Blomsterdalen’ nuancerer hun forestillingen om selvmordenes årsag – og kommer med endnu et opråb til sin regering
»Det er blevet normaliseret, det er en del af livet,« fortæller forfatter Niviaq Korneliussen om den »selvmordskultur«, som er et særligt stort problem blandt unge i Grønland.

»Det er blevet normaliseret, det er en del af livet,« fortæller forfatter Niviaq Korneliussen om den »selvmordskultur«, som er et særligt stort problem blandt unge i Grønland.

Emilie Lærke Henriksen

Kultur
21. august 2020

I nærheden af Østgrønlands største by Tasiilaq ligger en dal ved navn Blomsterdalen. Den er omkranset af de spidse fjelde, som er karakteristiske for den østgrønlandske kyst, har en elv, et vandfald og søer, og om sommeren er dalen fuld af farverige, arktiske blomster.

Niviaq Korneliussen, der selv kommer fra Nanortalik i Sydgrønland, kom til Blomsterdalen for første gang, da hun for nogle år siden begyndte at undervise unge i skrivning i Tasiilaq. Hun beskriver dalen som »et af de smukkeste steder, jeg har set i mit liv«, men også som et sted med »enorme kontraster«.

For midt i Blomsterdalens storslåede natur finder man en gammel forfalden kirkegård, hvis grave er overstrøet med plasticblomster, som grønlænderne har for vane at lægge på de dødes grave.

Blomsterdalen er både natur og plastic, idyl og forfald, liv og død.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

David Zennaro

Tillykke! Jeg håber, det lykkes at gøre noget ved børn og unges situation. Og hvis det lykkes for grønlænderne, så er den en vej til at få kolonialismen ud af hovederne. Når man ser "Kampen om Grønland", så slår det en, at det største problem er den kollektive kolonialisering af folk. Så vil en tåbelig dansk lærers forbud mod at synge på grønlandsk aldrig få gang på jord.

Husk at grønlændere også er danske statsborgere, det her er også, og i sidste ende, folketinget og regeringens ansvar!!!

Connie Brask Jensen, Søren Cramer Nielsen og Birte Pedersen anbefalede denne kommentar