Læsetid: 5 min.

Der er grund til at mindes Alan Parker og hans vigtige, musikalske og underholdende film

Umiddelbart er Alan Parkers film – ’Bugsy Malone’, ’Fame’, ’Midnight Express’, ’Birdy’, ’The Commitments’, ’Evita’ – meget forskellige. Men der løber en rød tråd af visuel flair og humanisme igennem dem alle. Nu er den britiske filmskaber død, 76 år gammel
Selv om Alan Parkers film var meget forskellige, løb der en flot rød og indimellem musikalsk tråd gennem alle hans film.

Selv om Alan Parkers film var meget forskellige, løb der en flot rød og indimellem musikalsk tråd gennem alle hans film.

Piero Oliosi

3. august 2020

Bugsy Malone, Midnight Express, Fame, Pink Floyd: The Wall, Birdy, Angel Heart, Mississippi Burning, The Commitments, Evita, Angela’s Ashes. I betragtning af, hvor mange vigtige, underholdende, kritikerroste og succesfulde film Alan Parker nåede at lave i sin karriere, er det mærkeligt, at den britiske filmskaber ikke blev lige så kendt og dyrket som sine jævnaldrende kolleger: Ridley Scott, Mike Leigh, Ken Loach, Stephen Frears.

Måske skyldes det, at Alan Parker ikke selv søgte rampelyset, men var tilfreds med at lave sine film i fred og ro. Måske skyldes det, at filmene var så forskellige i udtryk og genre, at man så at sige ’glemte’, at det var ham, der stod bag – selv om de alle havde hans visuelle flair og store humanisme tilfælles. Måske skyldes det, at han kun lavede meget få film, der handlede om eller foregik i Storbritannien, og at han mest var fascineret af amerikanske historier.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Katrine Damm
  • David Zennaro
Katrine Damm og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Hvorfor springes der over The Wall i stort set samtlige mindeord om Parker? Her nævnes den, men den indgår ikke i enkeltværksrepræsentationerne.

Søren Mortensen, Anja Lønholm, erik pedersen og Sven Elming anbefalede denne kommentar
olivier goulin

Jeg genså 'Mississippi Burning' forleden - med en af mine favoritskuespillere Gene Hackman.
Og Bugsy Malone så jeg vist omkring 10 gange, da den kom ud.

En vidunderlig filmskaber

/O

Peter Mikkelsen, erik pedersen og Pietro Cini anbefalede denne kommentar