Baggrund
Læsetid: 10 min.

Vi har hentet TikTok for at forstå verdens mest downloadede (og kontroversielle) app

Kinesiske TikTok er det hurtigst voksende sociale medie og favorit blandt de fleste af verdens helt unge mediebrugere. Appen er downloadet to milliarder gange, og over ti procent af verdens befolkning bruger den aktivt. Dybest set består den af en uendelig digital brønd af små, uskyldige videoer med primært børn og unge, som danser, mimer og gør skøre ting. Men hvorfor er det så afsindigt populært? Vi har hentet appen i et forsøg på at forstå
USA’s præsident, Donald Trump, har set sig sur på TikTok. Ved hans stort anlagte vælgermøde i Tulsa var der pinligt mange tomme pladser. Det var brugere af TikTok, som via det sociale medie havde iværksat ’troll’-aktion.

USA’s præsident, Donald Trump, har set sig sur på TikTok. Ved hans stort anlagte vælgermøde i Tulsa var der pinligt mange tomme pladser. Det var brugere af TikTok, som via det sociale medie havde iværksat ’troll’-aktion.

Christopher Lee

Kultur
8. august 2020

En teenager står på et værelse. Han har rødt hår og briller, og med ét bryder han ud i en stramt koreograferet dans, mens han fortsat stirrer intenst ind i kameraet. Gillis kæmpehit »C’est la vie« spiller, og drengen mimer de første linjer. »Har de ikk’, hva’ de ska’ bruge/ er det på med elefanthue./ De unge drenge har en plan nu./ De unge drenge har en plan nu.«

Swipe.

Fra point of view ser vi nu en person forlade en perron og træde ind i et S-tog. I baggrunden kører »Ooh Ahh (My Life Be Like)«, en 00’er-rapsang af gruppen Grits. Personen går gennem den forreste vogn og låser sig derpå ind i førerhuset. Aha, vedkommende arbejder som lokomotivfører.

Næste video.

En kvinde i rød bikini står i en eksklusivt udseende swimmingpool et sted i USA og danser og mimer til en coverversion af Aquas »Barbie Girl«. Så glemmer hun teksten og griner pjattet.

Nå.

Dette er handlingen i de tre første videoer, der dukker op på min telefon, efter jeg har downloadet appen TikTok.

Det forekommer alt sammen fjollet og ligegyldigt, og det er det sådan set også.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jeppe Lindholm

"favorit blandt de fleste af verdens helt unge mediebrugere"

Gennem de sociale medier og apps som TikTok ligner de unge verden over hinanden mere og mere. Der er opstået en verdensomspændende fælles kultur, og forståelse, verden aldrig har set før. Tag en ung kineser, russer, amerikaner, brasilianer, tanzanianer, dansker, tysker, finner osv. og sæt dem sammen og de vil omgående have en fælles forståelse og kommunikation.

Som sagt har verden aldring oplevet sådan en fælles forståelse før. Måske ligger nøglen til at redde verden her. En hidtil uset fælles forståelse og kommunikation blandt verdens ungdom.

Dan D. Jensen, Bo Rosenkilde, Torben Arendal, Peter Beck-Lauritzen, David Zennaro, Rikke Nielsen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Vi har fået "skyen" og alle styresystemer opererer alle som "open source" dvs. at alle apps i realiteten kan down-loades til alle moderne mobiltelefoner - også kinesiske. Pompeo´s korstog mod Kina kan overhovedet ikke lade sig gøre på anden måde end at forbyde salget i USA og kun USA.

Ole Schwander

Jeppe Lindholm - Ja, at redde verden er selvfølgelig det, der ligger de unge piger mest på sinde.

Lad os lige tage denne i opløbet, Torben K L Jensen. Din definition af "open source" er langt fra i overensstemmelse med den gængse, som forudsætter at kildekoden er tilgængelig, så alle kan se om er der snyd og svindel eller hvad softwaren gør med dine data. Hverken Facebook eller TikTock er efter den definition open source.

Chris Ru Brix, Morten Nielsen, Fødevarestyrelsen Mørkhøj, Torben Arendal, Peter Beck-Lauritzen, Martin Rønnow Klarlund, Ib Christensen, Ron Levy, Torben K L Jensen og Jane Doe anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Kildekoden ? Er det ikke én man køber af ophavsmanden til app´en eller er det noget jeg har har misforstået ?

Torben K L Jensen

Man kan jo også gøre den gratis og høste oplysningerne til reklame eller til adfærds-økonomiske tiltag - det der passer bedst til "overvågningskapitalisme"

TikTok er IKKE kun for de unge, der er masser af underholdning og indslag for alle gennerationer og produceret af alle generationer!

Jeg er selv væsentligt ældre end skribenten på artiklen. Jeg bruger TikTok flittigt, ikke som producent, men kun som forbruger og more mig ofte højlydt over den humor der florere på mediet.

Der er alt på TikTok, ikke kun unge der danser, der også kattevideoer, politik og ikke mindst humor.

Personligt synes jeg tjenesten er genial, også fordi den er anderledes end de medier der normalt bære præg af at de kommer fra USA. På TikTok føles det som om at man har kontakt med hele verden.

Det ene øjeblik kan man se kinesisk kunstdans, det andet et indslag om eksplosionen i Libanon.

Jeg kan kun anbefale at man giver mediet en chance!

Jeg håber ikke der er en sikkerhedsbrist i den, som ikke også er i facebook osv. i hvertfald vil jeg se beviser før jeg afinstallere den, for indrømmet, jeg er blevet afhængig, og jeg bliver altid glad i låget af at have set halve og hele timers TikTok videoer/memes.

John Andersen, Søren Dahl og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Ole - Internettets frihedsgrader er uendelige og der er sgu ikke nogen som helst der har magt til at fortælle dig hvordan du vil/skal bruge det - Det har sågar en bagside af medaljen - det hedder "Dark web" og en browser der ikke kan spores med navnet "Tor". Pompeo har et vacuum mellem ørerne og intet andet.

Maria Francisca Torrezão

Hvordan "fungerer" verden?

Jeg kan bestemt også kun kalde mig ungdommelig med mine 70 år. Jeg kan kun anbefale TicTok, som det mest underholdende tidsspilde, jeg har oplevet. Masser af interessant information og masser af gode grin.

Peter Hansen, John Andersen og Søren Dahl anbefalede denne kommentar

Torben K L Jensen 12:27: Ja. Det har du misforstået. Læs fx på https://opensource.com/resources/what-open-source

Torben K L Jensen

Tak for det link Søren - jeg blev klogere og det er aldrig at kimse af.

Torben K L Jensen

Er Linux en "open source" - platform ?

Chris Ru Brix

Ja, lad os da endeligt overlade vores børns online tilstedeværelse, aktivitet og data, til endnu et socialt media, denne gang et kinesisk et af slagsen, hvor firmaet bag betragter sig selv som et KI firma, og som er fuldt uden for demokratisk kontrol. Bedste idé nogensinde!

Jeppe Lindholm

"Jeppe Lindholm - Ja, at redde verden er selvfølgelig det, der ligger de unge piger mest på sinde."

I august 2015 satte en pige på dengang 15 år sig uden for parlamentet i Stockholm med et skilt, at hun strejkede fra skolen p.g.a. af de klimaforandringer vi mennesker skader jorden med. Hun hedder Greta Tintin Eleonora Ernman Thunberg - Kender du hende Ole Schwander? Ellers er du da virkelig gået glip af nogen. Hun fik for alvor almindelige mennesker til at åbne øjnene for hvilken situationen klimaetforandringer er ved at undergå. Få uger efter var der små piger (og drenge :-) verden over, som tilsluttede sig.

Så jo Ole Schwander, små piger (og drenge) kan forandre verden. Og de vil det. Og de gør det gennem fælles forståelse og kommunikation verden over gennem de social medier.

For jeg mener, hvad kan dog gå galt, ved at vi lader vores børn deponere deres private data, til et kinesisk firma, der specialiserer sig i kunstig intelligens, am I right? Ingen grund til at forholde sig kritisk, am I right?