Læsetid: 3 min.

Naturskolen: Med en feltflora bliver opvasken en gåtur i skoven

Informations Naturskole, første lektion: At artsbestemme planter er en måde at føre en samtale med naturen på, sagde filosoffen. Til mig talte den først russisk, så ’mansplainede’ den mig i søvn, men til sidst fandt den fælles fodslag i æstetikken
Da Anna von Sperling er ved at miste modet med sine lektier fra første lektion af Informations Naturskole, ser hun gennem sit køkkenvindue en plante med store blade og gule blomster.

Da Anna von Sperling er ved at miste modet med sine lektier fra første lektion af Informations Naturskole, ser hun gennem sit køkkenvindue en plante med store blade og gule blomster.

Peter Nygaard Christensen

26. august 2020

Det går helt galt på dag et, og efter blot en halv times planteidentifikation på alle fire i Corselitze Østerskov er jeg klar til at smide både bog og lup ad helvedes til og kravle i seng med Hollywoodfruer og en pose flæskesvær. Heldigvis finder jeg årsagen, før jeg så groft besudler mit skovbadede sind: Jeg har købt den forkerte bog.

Anna, you had one job. Jeg har fået en opgave af biolog og filosof Claus Emmeche: Hver gang jeg går tur i skoven ved mit sommerhus, skal jeg artsbestemme tre tilfældige, ikkespektakulære planter med en feltflora.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Thomas Tanghus
  • Ejvind Larsen
  • David Zennaro
  • Trond Meiring
  • Eva Schwanenflügel
  • Katrine Damm
  • Kurt Nielsen
Thomas Tanghus, Ejvind Larsen, David Zennaro, Trond Meiring, Eva Schwanenflügel, Katrine Damm og Kurt Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Lillian Larsen

Store blade og gule blomster - den på billedet ligner en asparges. Er der kommet det forkerte billede på artiklen?

David Zennaro, Eva Schwanenflügel, Katrine Damm og Søren Dahl anbefalede denne kommentar
Anna Sørensen

Kære Anna Von Sperling, tak for mail og spændende ny serie med naturskole.
Men hjælp, tænker jeg også?? Hvordan kan man som moderne vidende veluddannet menneske komme så langt ud, at man tror man ikke har brug for naturen? Du = natur. Uden natur = 0. Ingenting.
Det er jo dejligt du er kommet frem til den erkendelse du skriver om, men jeg tænker det stadig er meget vigtigt at undersøge hvad det er, der får nogen, eller mange?, veluddannede / moderne / nulevende mennesker til at glemme de selv er natur? Og til at tro naturen ikke er for dem, ikke er noget de behøver bekymre eller interessere sig for?
Her ligger jo hele årsagen til vores kæmpestore klode-naturkrise. Hvor kun én af dem er klimakrisen, og den er indlysende vigtig. Alt i naturen hænger sammen, så klma er en del af en helhed, som vi er ved at smadre som mennesker. Vi har en vane med at udnævne nogle dyr og planter til skadedyr og ukrudt. Men måske er vi alletiders store skadedyr for kloden, hvis vi smadrer alt liv for alle?
Super du laver denne naturskole, som jeg vil læse med stor interesse og jeg kan helt sikkert lære en masse stadigvæk om naturen, selv om jeg altid har været bevidst om jeg = natur. ;o)
SAMTIDIG skal vi have undersøgt årsagen til den manglende naturforståelse og -erkendelse vi har især i den vestlige civilistation og moderne samfund. Især hos by-mennesker. Måske også især hos akademikere...? ;o) Eller måske især journalister, jeg hører mange af dem sige de ikke har forstand på naturen og der er ofte en lidt latterlig under tone, når man inviterer folk i store gummistøvler og grønt regntøj ind i studiet.
Naturen = os. Den er alles livsgrundlag. Den er meningen med livet og her vi får en fornemmelse ved det uendelige og evigheden, Får lidt forståelse for meningen med at fødes og dø.
Vores indre egen natur, kroppen og alle systemerne, er i sig selv en stor del af en god naturerkendelse.
Jeg tror du har helt ret, når du skriver at en stor del af tidens dårligdomme hænger sammen med en manglende naturforståelse, naturbevidsthed, naturglæde. ;o)

Søs Jensen, Ejvind Larsen, Anders Reinholdt, Lillian Larsen, David Zennaro, Anna von Sperling, Trond Meiring og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Anna Sørensen

Bregner er noget helt særligt, se fx på dens blade, det er som en fraktal. Når de 'springer ud' ligger bladene i en lille spiral, der gradvist åbner sig. De hører til nogle af de helt oprindelige plantearter og hermed hører min viden om bregner op. Jeg har ikke nogen særlig dyb viden om planter, men bregner har altid fascineret mig, om ikke andet så for deres skønhed. ;o)

Ejvind Larsen, Lillian Larsen, David Zennaro, Anna von Sperling, Trond Meiring og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
David Zennaro

Jeg var også bange for, at naturen ikke skulle overleve. Men så så jeg for nogen år siden en udsendelse fra Tjernobyl, som viste, at naturen havde genindtager området omkring atomkraftværkerne. Det fik mig til at indse, at naturen altid vil overleve. Og hvis det fx. lykkes os at slå alle pattedyr ihjæl, ja så vil andre arter af dyr udfylde den niche. Vi mennesker kan påvirker, hvordan naturen udvikler sig, fordi vi kan være med til at ændre betingelserne, men vi kan ikke slå naturen helt ihjæl. Det har Darwin hjulpet os til at indse, og det er vigtigt i disse tider, hvor nogle mennesker går i klimapanik.

Annette Knudsen

Kære Anna! Du har genfortryllet min dag. Avisen var med mig i metroen, da jeg fra Amagerbro til Forum koncentrerede mig om den i stedet for at kontrollere mine medrejsende for brug af mundbind eller deres holden afstand.. Tillykke med forsiden og din naturskole. Min datter og jeg er enige om, at du er skøn, hvadenten du finder på.
Jeg er stadig også glad for Radio Information om lørdagen. Fordi jeg nu er endnu mere overladt til mig selv, da mine børn og børnebørn igen deltager i det pulserende undervisningsliv i skole- og universiteter.
Mit gymnastikhold har genoptaget sin undervisning i morges. Det og de daglige gåture med gensyn af planter, fugle og træer, nabonik og læsning af snart hvadsomhelst på en bænk eller i stuen holder ensomheden i skak.

Søs Jensen, Anna von Sperling og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar