Essay
Læsetid: 8 min.

På vej hen over Portlandmosen, fyldes jeg af mægtigheden under mig og den omkring mig

Danmarks største fredede område, Lille Vildmose i Himmerland, bliver solgt på sine ørne og udsatte elge, så det næsten skygger for de egentlige hovedpersoner: Tørvemosserne, som har bygget dette landskab, og som nu efter århundreders rovdrift er under genopretning
I 1945 udvandt over tusind tørvearbejdere hele 100.000 tons tørv til Aalborgs elværk og cementfabrikker vest for den nuværende Portlandmose, fortæller plancherne i Lille Vildmose.

I 1945 udvandt over tusind tørvearbejdere hele 100.000 tons tørv til Aalborgs elværk og cementfabrikker vest for den nuværende Portlandmose, fortæller plancherne i Lille Vildmose.

C.Y. Frostholm

Kultur
4. august 2020

Det hele starter som en søndagstur. Vi kører fra Aalborg en halv time østpå parallelt med Limfjorden og sydover fra Mou. Alle, jeg har fortalt om udflugten, har lydt lidt forundrede: Lille Vildmose? Den med kartoflerne? Kun en af mine aalborgensiske ledsagere, bestående af tre mennesker og en hund, har været i området før. Straks vi er kørt over færisten ved en port med udskårne ørnesilhuetter, ser vi de første levende rovfugle over trætoppene.

Vi parkerer og begiver os ad en sti forbi spinkle krogede træer og med skov på den anden side af hegnet. Stien ender som planker ud i et sumpet område med totter af kæruld i græsset med en femkantet platform til sidst: kaffepletten. Vi er landet for enden af mosens bredeste gravbane, hvor brændselstørven engang blev udgravet til Portlandfabrikken, og som nu er fyldt med vand. Bassinet skærer fem kilometer nord-syd som en lineal. Langs bredden står der knækkede birkestammer. Vi spejder efter vandfugle.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her