Kommentar
Læsetid: 2 min.

Bedre held med undskyldningen næste gang, Ellen DeGeneres

Undskyldninger er svære, fordi man skal være synligt ked af det, uden at tage fokus fra dem, man skylder undskyldningen. Det erfarede den amerikanske talkshowvært Ellen DeGeneres i mandags
Ellen DeGeneres startede den 18. sæson af sit talkshow med en lang undskyldning.

Ellen DeGeneres startede den 18. sæson af sit talkshow med en lang undskyldning.

Valerie Macon

Kultur
25. september 2020

Undskyldninger har alle dage været spændende, og de er det da især for tiden, hvor det lader til, at der er en del (store tv-kanoner og andre) der skylder på den front. Undskyldninger kan ikke i sig selv skabe ordentlige arbejdsmiljøer, hvor man har nogen at henvende sig til, hvis man er blevet udsat for noget urimeligt, og hvor der bliver taget hånd om problemer som for eksempel chikane. Men mon ikke undskyldninger er en del af løsningen?

Det satsede den amerikanske talkshowvært Ellen DeGeneres i hvert fald på, da hun mandag indledte 18. sæson af Ellen DeGeneres Show med en syv minutter lang undskyldning for det arbejdsmiljø, der har været på programmet.

Hen over sommeren har der været anklager om såvel sexisme og racisme som raseriudbrud og anden destruktiv ledelse. 36 anonyme tidligere medarbejdere stod frem med historier om seksuelle overgreb begået af ledende folk bag kulisserne. Historierne står i kontrast til det image, Ellen DeGeneres har skabt for sig selv med be kind (vær rar) som sit motto og en generelt opmuntrende måde at være talkshowvært på.

En intern undersøgelse blev sat i gang, tre ledende producere blev fyret, og Ellen DeGeneres selv sendte en undskyldning for ikke at have taget hånd om problemerne i et brev til sine medarbejdere. Og undskyld sagde hun så igen i mandags. »Der er sket ting her, der ikke burde være sket,« sagde hun, efter en ironisk udmelding om, hvor vildt god hendes sommer havde været. DeGeneres fortsatte med at anerkende sin egen priviligerede, magtfulde og derfor ansvarlige position og erklærede, at dette skulle være en ny begyndelse.

Og så klappede hun. Det kunne man godt stejle over, for i langt de fleste tilfælde – og da ikke mindst midt i en undskyldning – er det forbudt at klappe ad sig selv. Måske var det dog mere den slags ‘kom så‘-klap, man ser sportsfolk klappe inden en vigtig kamp, end deciderede hyldestklap. I så fald var det okay.

Undskyldninger er svære, fordi man skal være synligt ked af det, for at undskyldningen gælder, men i det øjeblik man virker, som om man har fortjent medlidenhed, er undskyldningen ugyldig. Det duer ikke at tage fokus fra dem, man har svigtet.

Desværre for Ellen DeGeneres mener nogle tidligere og nuværende ansatte ifølge forskellige amerikanske medier, at hun selv tager fokus. Endnu en svær ting ved undskyldninger er, at det suverænt er dem, der er blevet dårligt behandlet, der kan vurdere, om en undskyldning er godkendt. 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Does anyone here care?

Anders Sørensen

@Kenneth Krabat, hvor er "here"?

Nike Forsander Lorentsen

Ak ja, nu kaster man sig over en lesbisk ikon i disse konservativliberale tiders fremmarch der også transaktivismen har stort spillerum. Og jeg kan fortælle disse to herrer Kennet Krabat og Anders Sørensen i all deres barnlighed, at riktigt mange lesbiske og sikkert en del bøsser, "here" and care.

steen ingvard nielsen

Hørt!