Kommentar
Læsetid: 2 min.

Coronanerver kan ødelægge dansk børneteaters fremtid

Det er et skråplan, at borgmestre lokalt kan tilsidesætte regeringens coronapåbud ud fra følelseshensyn, ligesom Horsens borgmester gjorde, da han aflyste Horsens Teaterfestival. Aflysningen kommer til at gå hårdt ud over alle danske børneteatre
’Ud med Knud’ af Teatret Fair Play og Holbæk Teater var en af de forestillinger, der ikke fik muligheden for at spille på Horsens Teaterfestival.

’Ud med Knud’ af Teatret Fair Play og Holbæk Teater var en af de forestillinger, der ikke fik muligheden for at spille på Horsens Teaterfestival.

Mie Neel

Kultur
23. september 2020

Så blev der alligevel ikke nogen børneteaterfestival i den forgangne weekend. Den planlagte Horsens Teaterfestival blev aflyst i onsdags, blot to døgn inden festivalen skulle åbne.

Aflysningen gjorde fremtidssituationen for børneteatrene i Danmark økonomisk uoverskuelig. Børneteatrene i Danmark er fuldstændig afhængige af at blive set på de to årlige festivaler. Det er her, at formidlerne kommer og ser forestillingerne, hvorefter de køber forestillinger hjem til skoler, biblioteker, børneteaterforeninger, teaterforeninger, teatre og musikhuse.

Festivalen var hele kunstartens chance for at få solgt forestillingerne de næste to år frem, ikke mindst fordi den store, nationale børneteaterfestival Aprilfestival i Holbæk for fem måneder siden også blev aflyst på grund af coronaen.

Så det var fantastisk, at Horsens Teaterfestival sprang ind som helten og hjalp kollegerne fra Holbæk og den nationale arrangør Teatercentrum, så en stor del af forestillingerne kunne indgå i programmet. Horsens Teaterfestival udvidede fra 40 forestillinger til 140 forestillinger takket være velvillige nye scenesteder i byen. Derfor troede børneteatrene på, at de kunne klare sig gennem coronaen alligevel – og at salget for sæson 2021/22 ville være reddet. Men så var det altså, at borgmesteren i Horsens, Peter Sørensen, aflyste festivalen.

Kontrolleret festivaltype

Og det er et skråplan. Kulturverdenen skal kunne regne med regeringens coronaregler og ikke være nervøse for, at lokale politikere bremser nationale kunstarrangementer.

I Horsens havde festivalens leder, Maria Suh, og hendes crew ellers sørget for, at alt var coronasikret med afspritning og afstandskrav i opholdsarealer – og at billetsalget kun udbød halvdelen af de mulige billetter. De fleste af forestillingerne ville blive vist for små tilskuergrupper, typisk for 30-50 tilskuere ad gangen. Flere af forestillingerne ville foregå udendørs. Desuden er børneteater netop noget, der foregår i dagtimerne og aldeles uden alkohol – altså en festivaltype med en meget kontrolleret adfærd. Men borgmesterens følelseshensyn til byen i en mere overordnet forstand kom altså til at overrule de nationale coronapåbud – og smadre festivalen.

Nu kan aflysningen af Horsens Teaterfestival ende med at underminere hele børneteaterbranchen. Visse børneteaterforestillinger skabes af egnsteatre, men de fleste produceres af små projektstøttede teatre, der overlever fra forestilling til forestilling. De kommer utvivlsomt til at lide voldsomt under denne aflysning.

Så mens alle i showbiz stirrer på coronatallene og holder vejret, så kan børneteateropkøberne nu blot bladre i det urealiserede program og ud fra fotos og videostumper vælge mellem usete titler som Ingen, Ud med Knud og En hel er en halv og to kvarte

Forhåbentlig køber de en masse børneteater alligevel – ubeset. Netop her i coronafrygten har vi alle sammen brug for kunsten, der kan få os til at drømme os ind i andre verdener. Også børnene.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Alle er frustrerede over Corona og selvfølgelig også udbyderne af børneteater.
Ligesom barejeren og hende der lejer fadølsanlæg ud er det - alle er det.
Der er brancher, som næsten ikke kan få øje på overlevelse, p.g.a. den forbandede virus og de restriktioner den trækker med sig.
Regeringen pålagde os i foråret nogle retningslinjer og restriktioner, som vi skulle handle efter for, at alle kunne komme så skånsomt igennem pandemien som muligt.
Der blev fra de egne af landet, hvor virus ikke var så udbredt som i andre egne, udtrykt ønske om regionale restriktioner, så man kunne holde forretningen kørende i de områder hvor smitterisikoen var lav - sommerhusudlejning i Vestjylland for eksempel.
Nu hvor der er bedre overblik over pandemiens væsen, og der har været mulighed for at udstikke regionale retningslinjer, så kommer der også modstand mod det, fordi frustrationerne ikke længere er til at bære - men det bliver vi nødt til.
Virus tager bare ikke hensyn til hverken vores tålmodighed eller vores mulighed for overlevelse - så kynisk er det.
Hvis Horsens borgmester vurderer, at en teaterfestival på nuværende tidspunkt vil være for stor en risiko for Covid 19's udbredelse, så er det rigtigt af borgmester Peter Sørensen at aflyse.
Det er ikke kun brancher der kæmper for overlevelse - det er der også mennesker der gør.