Dronningen ligner en papfigur, og Stidsen er mere #MeToo-skeptisk end nogensinde

Det er sæson for prisuddelinger, og Emmy Awards har blottet et stort, sort hul i kulturredaktionens populærkulturelle dannelse, som vi lover at få fyldt op ved førstkommende lejlighed. Ligesom vi lover at kæmpe for Filmstriben i Aalborg, som vi kæmpede for den i København – og som Marianne Stidsen kæmper for udryddelsen af #MeToo-bevægelsen
’Shitt’s Creek’ blev den helt store vinder under weekendens Emmy Awards. Serien modtog ni statuetter – herunder samtlige seks i comedy-afdelingen.

’Shitt’s Creek’ blev den helt store vinder under weekendens Emmy Awards. Serien modtog ni statuetter – herunder samtlige seks i comedy-afdelingen.

ABC

Kultur
25. september 2020

Hver uge samler vi på Informations kulturredaktion et potpourri over kulturelle begivenheder og særligheder, som har optaget os.

Vi kalder det Ugen på kulturgangen.

Emmy med klæbrig varme og sardonisk vid

Rasmus Elmelund

Velkendte og her i avisen velanmeldte serier som Succession, Curb Your Enthusiasm og Euphoria blev hædret ved weekendens Emmy Awards. Den store vinder blev imidlertid komedieserien Schitt’s Creek, som ingen på redaktionen havde hørt om. Den modtog ni statuetter – herunder samtlige seks i comedyafdelingen, og det er aldrig sket før, hverken i drama eller comedykategorien. Men tilsyneladende er der god grund til prisregnen. I en blandt mange jublende anmeldelser af feelgood-seriens sjette og sidste sæson skriver Hollywood Reporter, at serien er blevet kendt for »sin særlige kombination af klæbrig varme og sardonisk vid«, og at den i usikre tider som disse er ideel at se eller gense. Så det vil vi gøre. Alle seks sæsoner kan binges på C More.

Red Filmstriben i Aalborg

Christian Monggaard

Tidligere på året var det Københavns Kommune, der ville spare penge på at lukke for adgangen til bibliotekernes gratis filmstreamingtilbud, Filmstriben. Nu er det Aalborg Kommune, som i disse dage forhandler om budget for de næste fire år. Det har fået en bekymret borger, Jørgen Nørggaard, til tasterne. Han frygter for den dannelse og folkeoplysning, der ligger i de mange gratis film fra hele verden: »Hvorfor politikerne gerne vil spare netop det væk, er ret svært at forstå,« skriver han i Nordjyske. Og det kan vi her på redaktionen kun erklære os enige i. Som redaktør Yde skrev, med versaler, da Københavns Kommune luftede samme kætterske tanke: »DER FINDES INTET KULTURTILBUD I DANMARK, SOM JEG SÅ OFTE FØLER MIG SÅ TAKNEMMELIG FOR!«

Marianne Stidsen nu med ’Endlösung’

Peter Nielsen

Nej, ordene faldt ikke i en skummel ølkælder i München i 1920’erne, men forleden i selveste Vartov, det kulturelle kraftcenter i hjertet af København, hvor Grundtvigs lange oplysningslys stråler. Litteraturlektor Marianne Stidsen har tidligere sammenlignet #MeToo med en terrorbevægelse og talt om den som en såkaldt mazisme. Nu overgår hun sig selv ved at forudse »ensretning, tankekontrol og udrensning« på vej mod »den store uhyggelige Endlösung« og sammenligner således bevægelsen med nazisternes masseudryddelse af Europas jøder. Vi venter spændt på reaktioner fra kollegerne i Det Danske Akademi, ligesom vi er flere, der glæder os til, at Weekendavisens chefredaktør, Martin Krasnik, igen vil påtage sig opgaven at forklare os, hvad det er, Stidsen egentlig mener.

Krigsfotografen

Lone Nikolajsen

DR har fået kritik af Pressenævnet for at bruge optagelser fra fotografen Jan Grarups ekskones bisættelse i en dokumentar om ham, fordi de pårørende ikke havde givet lov. Krigsfotografen er instrueret af Boris B. Bertram og viser, hvordan Jan Grarup står alene med ansvaret for tre børn, da deres mor dør. Aftenen inden bisættelsen skrev Grarup til hendes nærmeste familie, at han havde bedt Bertram filme den, men at optagelserne ikke vil blive vist andet end privat, hvis de havde indvendinger. Egentligt samtykke er der aldrig blevet indhentet, vurderer nævnet.

Regenten som flad papfigur

Katrine Hornstrup Yde

Et nyt fødselsdagsportrætfoto af dronning Margrethe II er kommet til verden. Hvad synes avisens billedredaktør, Sigrid Nygaard?

»Først troede jeg, at jeg så en papfigur af dronningen. Hun er fotograferet nedefra, så hun ser ned på mig og alle mulige andre. Og så står hun i en af de der flotte slotssale og har taget en af sine flotteste kjoler på. Det minder mig om et gammelt postkort med kongehuset fra turistkiosken.«

– Er det godt?

»Det synes jeg ikke. Fotografen Per Morten Abrahamsen var i 1990’erne kendt for at få folk med på de mest sindssyge ting, for eksempel fik han Pia Kjærsgaard op på et bord med alle DF-medlemmer samlet omkring hende. Det fungerede fedt dengang, men nu har han skåret alt det fra og får folk stillet op, som om de er photoshoppet ind i rummet. «

– Hvad ville et godt portræt være?

»Politikens Mads Nissen fotograferede hende for nylig helt tæt på, man kunne se, at læbestiften var sat lidt forkert, man kunne se de små hår på hendes overlæbe. Jeg kiggede på det virkeligt længe, fordi jeg her fik lov til at gå på jagt i dronningens ansigt.«

Reumert med kønssatire og Hamlet-monolog

Anne Middelboe Christensen

»Skridtene var tunge i sandet, og hænderne vaskede langsomt den døde kvindes nøgne krop.« Sådan lød de anerkendende ord om forestillingen over Kaj Munks Ordet på Aarhus Teater, der snuppede statuetten for Årets forestilling under Årets Reumert 2020 på Folketeatret, hvor Platt-Form var værter med satire om kønsroller og kulturministerfrygt. Tommy Kenter modtog Årets hæderspris og takkede med en musikalsk monolog over Hamlet. For halvandet år siden trak Bikubenfonden sig fra Årets Reumert. Alligevel har juryen – som denne signatur er en del af – fortsat arbejdet. Fra nytår overtages prisen af CPH Stage, Dansk Teater, Iscene.dk og Have A/S – med en ny jury.

Ugen på kulturgangen

Hver uge samler Informations kulturredaktion et potpourri over kulturelle begivenheder og særligheder, som har optaget dem.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Hun ER altså sjov (på sin helt egen helt igennem bizarre måde) hende der St(r)idsen og Krasnik gør da også sit ;-)

Thomas Andersen

"Janteloven må nærmest være så indgroet hos nogle, at der snart gror mos på dem, ligesom på rigtige trolde - dem er der nogle stykker af herhjemme, snart bliver de vel også til sten."

Tak, du reddede lige hele min dag med den kommentar :)