Læsetid: 6 min.

Forfatter Carl-Henning Wijkmark slog et slag for livets værdi. Nu er hans eget slut

En af vores store europæiske forfattere, svenske Carl-Henning Wijkmark, fornyede romanen og spandt tråde mellem det forgangne og nutiden og insisterede på det liv, der leves i dødens nærhed. Fredag døde han selv, 85 år gammel
»Wijkmark var en europæisk forfatter, nærmest for stor til Sverige. En sjælden fugl, der ikke rigtigt, passede ind, selv om han i mine øjne med sin høje ranglede, aristokratiske fremtoning, en slags intellektuel udgave af Max von Südow, også var noget af det mest arketypiske svenske, man kunne tænke sig.« skriver Peter Nielsen.

»Wijkmark var en europæisk forfatter, nærmest for stor til Sverige. En sjælden fugl, der ikke rigtigt, passede ind, selv om han i mine øjne med sin høje ranglede, aristokratiske fremtoning, en slags intellektuel udgave af Max von Südow, også var noget af det mest arketypiske svenske, man kunne tænke sig.« skriver Peter Nielsen.

Elis Hoffman/Ritzau Scanpix

11. september 2020

Det første, der slår mig ved det triste budskab om den svenske forfatter Carl-Henning Wijkmarks død, er, at en af de vigtige mentale broer mellem Sverige og det kontinentale Europa dermed er brudt sammen. Han var nemlig ikke bare en af Sveriges største forfattere, han var også en formidler af den europæiske kultur, som han bragte med ind i Sverige i form af oversættelser, essays og sine mesterlige romaner.

Wijkmark var en europæisk forfatter, nærmest for stor til Sverige. En sjælden fugl, der ikke rigtigt, passede ind, selv om han i mine øjne med sin høje ranglede, aristokratiske fremtoning, en slags intellektuel udgave af Max von Südow, også var noget af det mest arketypiske svenske, man kunne tænke sig. Det særlige lys i hans øjne vidnede om en stilfærdig humor og intelligens, der samtidig vogtede over alt det vigtige i livet.

Wijkmark blev født i Stockholm i 1934. Allerede i sine unge år og efter krigen begav han sig ud i Europa på rejser og studieophold i München, Frankrig og England. Især Tyskland og Frankrig blev ved med hele hans liv at stå ham nær, ligesom Barcelona og Mallorca især var de steder, han opholdt sig i sine senere år.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Maj-Britt Kent Hansen
Maj-Britt Kent Hansen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu