Kommentar
Læsetid: 4 min.

Kanye West kalder musikindustrien for moderne slaveskibe, men kæmper mest sin egen sag

Kanye West har blæst til fælles kamp mod den multinationale musikindustri. Det sker ud fra et egoistisk ønske om at få ejerskab over egne indspilninger, men handler om noget så afgørende som økonomisk retfærdighed, frihed og ejerskab over sit eget arbejde, ikke mindst for afroamerikanere. Og minsandten om ikke han henter inspirationer fra fagforeningernes kollektive forhandlingsposition
Kanye West har blæst til fælles kamp mod den multinationale musikindustri. Det sker ud fra et egoistisk ønske om at få ejerskab over egne indspilninger, men handler om noget så afgørende som økonomisk retfærdighed, frihed og ejerskab over sit eget arbejde, ikke mindst for afroamerikanere. Og minsandten om ikke han henter inspirationer fra fagforeningernes kollektive forhandlingsposition

Katrine Bælum

Kultur
2. oktober 2020

»Stol på mig … Jeg stopper ikke,« står der i et tweet fra Kanye West den 16. september. Det gør hans stråle heller ikke i den tilhørende video, hvor man i loop ser den ramme ned i en toiletkumme, hvor der ligger en Grammy-prisstatuette.

Den 43-årige amerikanske stjernerapper og -producer Kanye West har erklæret krig mod den amerikanske musikindustri, og det er sket i en storm af tweets med start 15. september. Det udviklede sig allerede dagen efter til, at han uploadede et bjerg af scannede dokumenter, som han hævdede var hans kontrakt med Universal Music Group. Og stormen har i den forløbne tid antaget både morsomme, intimiderende, bibelske, racepolitiske og vanligt megalomane proportioner.

Stridens æble er Universals ejerskab over de såkaldte masters, altså de oprindelige indspilninger af Wests færdige musik. Som det er sædvane, så ejer de disse i lang tid, i Wests tilfælde op til 35 år efter udgivelsen.

Det har fået West op på de høje retoriske nagler og til at kalde til fælles kamp.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her