Feature
Læsetid: 5 min.

Hvor længe varer evigheden? Ifølge John Cages orgelværk til år 2640

I en nedlagt klosterkirke i Halberstadt i Tyskland har avantgardekomponist John Cages ultralangsomme orgelværk ’As SLow aS Possible’ vibreret i 20 år. Tag med til klangskifte i en filosofisk genistreg, der skal være færdig om 620 år. Hvis ikke tiden er gået i stå inden da
Med andægtig mine installerer Neugebauer og tre assistenter med hvide stofhandsker to nye orgelpiber foran et påfaldende hvidt, voksent og velklædt publikum.

Med andægtig mine installerer Neugebauer og tre assistenter med hvide stofhandsker to nye orgelpiber foran et påfaldende hvidt, voksent og velklædt publikum.

Michele Tantussi

Kultur
8. september 2020

Jeg får gåsehud allerede uden for Burchardi-kirken i østtyske Halberstadt. Orgelpibernes skæve femklang skurrer nemlig i ørerne helt ud i klostergården.

Det er ikke nyt. Faktisk har to bastoner og tre lysere piber klinget uafbrudt siden 2013. Men denne lørdag er helt special. Værkets ophavsmand, avantgardekomponisten John Cage, ville være fyldt 108 år. Og hundredvis af tilrejsende musiknørder og Cage-fans samt en kødrand af journalister er valfartet til Halberstadt til det første klangskifte i syv år. Orgelværket As SLow aS Possible eller bare ASLSP skal nemlig spilles ultralangsomt frem til år 2640.

»Det er et ret kort stykke. Cage skrev det oprindeligt til klaver, men på et klaver klinger strengene hurtigt ud,« fortæller professor og projektleder Rainer O. Neugebauer.

»Derfor lavede Cage i 1987 en udgave for orgel. Og hvis man dropper organisten og lader piberne drives elektrisk, så er det meste muligt.«

Den tanke fik i begyndelsen af 1990’erne en flok Cage-entusiaster på et orgeltræf i sydtyske Schwarzwald til at diskutere, hvor langsomt »så langsomt som muligt« egentlig er.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her