Feature
Læsetid: 7 min.

Nyt medie vil fortælle danskerne den del af sandheden, mainstreammedierne ikke gør

Torsdag gik Free Observer i luften. Onlinemediet er startet i frustration over politikernes og de danske mediers håndtering af coronakrisen, siger stifterne. De ønsker at skabe et alternativ til de traditionelle mediers dækning af krisen. Vi har talt med dem i dagene omkring lanceringen
Det nye onlinemedie Free Observer er stiftet af Carolina Simonsen og Martin Juncher.

Det nye onlinemedie Free Observer er stiftet af Carolina Simonsen og Martin Juncher.

Anders Rye Skjoldjensen

Kultur
23. september 2020

»Hej, du. Nu skal du høre, Carolina har fundet ud af, at man skal have mundbind på inde på Cafe Jorden Rundt. Sådan noget skal vi ikke sættes i forbindelse med, når folk skal høre om os for første gang. Så lad os mødes hjemme hos mig i Holte.«

Det er Martin Juncher, der ringer til mig for at ændre lokationen for vores aftalte interview. Han er modstander af krav om mundbind. Sammen med Carolina Simonsen har han startet mediet Free Observer, som denne torsdag går i luften for første gang.

Begge medstiftere er uddannet i statskundskab. Deres medie er p.t. en hjemmeside, hvor der er plads til andre holdninger, end dem der oftest præsenteres i de større medier. Her kan du se Rasmus Nøhr tale om ytringsfrihed og en læge fortælle om D-vitamins effekt på COVID-19. Free Observer skal med egne ord være et »idealistisk« og »ikkepartipolitisk« medie. Mediet er indtil videre blevet finansieret af egen lomme og flere små og store donationer. En kvindelig forfatter har støttet dem med 100.000 kroner. 

20 minutter efter telefonsamtalen mødes vi i Martin Junchers nykøbte villa, hvor der i dagens anledning serveres store, smukke jordbærkager. Her er ingen akavede corona-albue-hilsener. De byder velkommen med et stort varmt håndtryk. Det føles befriende godt og meget forbudt.

Martin Juncher er en høj, flot mand i et stramt mørkeblåt jakkesæt, der leder ens tanker hen på skuespilleren Christian Bale. Carolina Simonsen har en smart kjole i hvid og blå på og en præsidentiel frisure.

De fatale fejl

Hun er ved min ankomst i fuld gang med at tilmelde deres nye medie Pressenævnet.

Martin Juncher kan ikke vente med at fortælle om deres fælles projekt, til hun er færdig. 

Medierne har begået en række fatale fejl i deres dækning af coronakrisen og regeringens håndtering, forklarer han selvsikkert. Eksempelvis stillede ingen spørgsmål, da det kom frem, at Søren Brostrøm frarådede nedlukning af landet, mener han. Der burde have været en stime af kritiske spørgsmål om det.

Anders Rye Skjoldjensen

Han fremhæver også mediernes behandling af sangerinden og influenceren Saszeline. Hun har fået lukket sin instagramprofil ned på grund af misinformation, og flere medier har bragt et klip af hende, hvor hun ikke kan vise en TV 2-reporter, hvor det står i loven, at regeringen nu har mulighed for at tvangsvaccinere.

Martin Juncher sætter sig frem i stolen og lægger hænderne tungt på bordet: »Medierne hænger Saszeline ud, fordi hun ikke har sin telefon på sig og derfor ikke kan vise TV 2-reporteren det, han efterspørger. Men hun har jo ret, der er lovhjemmel til at kunne tvangsvaccinere danskerne i den nye hastelov.«

Selv om de efterspørger kritiske spørgsmål, skal Free Observer ikke selv lave konfliktsøgende journalistik. Carolina Simonsen klapper computeren sammen og forklarer. De er, påpeger hun, inspireret af den tyske sociolog Jürgen Habermas’ tanker om den herredømmefri samtale:

»Free Observer handler om ytringsfrihed og retten til at kunne debattere bestemte emner uden at blive udskammet. Vi skal kunne lytte til hinanden uden fordomme,« siger hun.

En frihedskamp

Mens mørket falder på torsdag aften, kigger de to løbende på Free Observers hjemmeside, der netop er gået i luften. Ved bordet i den lyse villa varter Martin Junchers kone op, og hans tre børn løber omkring i hele huset.

»Har du selv børn,« spørger han.

»Når du får børn, så forstår du, hvorfor vi gør det her,« siger han så.

Sammen med familien har han de seneste ti år boet i Spanien. Da coronaen ramte landet, fik familien udgangsforbud.

»Det dyrebareste, du har, er din frihed, og når den bliver taget fra dig, så er du nødt til at gøre noget ved det. Mennesker før os kæmpede for vores frihed. Det samme gør vi nu for vores børn. De skal ikke vokse op i en ufri verden.«

At Carolina Simonsen og Martin Juncher skulle sidde sammen i villaen i Holte denne aften og sammen publicere et nyt medie, lå ikke i kortene før coronakrisen indtraf.

I Marbella i Spanien var Martin Juncher medejer af ejendomsmæglerselskabet Marbella21, der sælger luksusboliger på solkysten. Han har også været med i tv-programmet Sol for Millioner på Kanal 5, hvor han hjalp kendte danskere med at finde en feriebolig. Oprindeligt er han uddannet i statskundskab på Aarhus Universitet.

Carolina Simonsen har de seneste ni år arbejdet som selvstændig inden for coaching. Inden det var hun specialkonsulent i Forsvarskommandoen. Hun er uddannet fra Københavns Universitet.

Bill Gates skepsis

Før Free Observer gik i luften, havde de to lavet en debatgruppe på Facebook, hvor alle frit kunne ytre deres holdninger. På under to uger tilmeldte over 10.000 danskere sig gruppen. Flere opslag indeholdt konspirationer og misinformation om alt fra 5G til Bill Gates.

– Når I taler om, at vi får taget vores vigtigste rettigheder fra os, og at politikerne har en agenda, vi ikke må få noget at vide om, kan jeg ikke lade være med at tænke: hvorfor? Hvorfor skulle lande verden over indføre disse restriktioner uden grund?

»Det er svært at sige,« siger Martin Juncher. »Måske inkompetence, måske pengeinteresser. Men Danmark lytter til WHO, som støttes af medicinalindustrien. Det er sjovt nok også der, Søren Brostrøm lige er blevet indstillet til en toppost.«

De to taler videre om en global elite – og pludselig om Bill Gates og depopulation.

Bill Gates har nemlig udtalt, at et problem ved at skulle overkomme klimakrisen er klodens hurtig voksende population, som han gerne vil forsøge at bremse ­­– blandt andet via vacciner. 

Carolina Simonsen sænker tonelejet en smule.

»En konspirationsteori, som man i hvert fald kan tænke over, er, at Bill Gates går ind for depopulation. Han vil have udryddet cirka ti procent af befolkningen. Hvis det nu er en større humanitær agenda, han har, så må man spørge sig selv: Hvad nu hvis den coronavaccine, som vi alle sammen skal tage, har et genmodificeret dna-materiale, som gør, at vi ikke kan forplante os. På den måde dør vi ikke nu. Fremover bliver vi bare færre og færre, og til sidst er vi på den population, som Bill Gates og andre ønsker.«

– Tror du på det?

»Jeg ved det ikke, men det er jo en konspirationsteori, som kan være lige så plausibel som andre teorier. Det jo ikke sådan, at jeg har en kilde på det.«

Martin Juncher bakker hende op.

»Du har jo mange kilder på det, men om det er sandheden? Det er svært at sige. Der er jo mange konspirationsteorier, som har været rigtige. Lad os lige slå det fast.«

– Okay, hvad for nogle?

Martin Juncher: »Altså engang var det forbudt at sige, at jorden var rund.«

– Har du nogle eksempler fra nyere tid?

Martin Juncher: »Jeg er ikke specialist i konspirationsteorier. Men altså, det er noget af det, vi gerne vil blive klogere på.«

Det er for længst blevet mørkt i villaen i Holte. Et midaldrende ægtepar fra København har lige skrevet, de gerne vil støtte projektet med 10.000 kroner. Carolina og Martin aftaler at fejre lanceringen af deres nye medie med et glas bobler en anden dag.

Mediemølle og misinformation

Mandag aften taler jeg igen med Martin Juncher. Hele dagen er gået med at tale med P1, TV 2  News og Jyllands-Posten, der vil høre om det nye medie. Klokken lidt over 19.00 sætter Martin Juncher sig i sin bil med kurs mod hjemmet i Holte. I bilen reflekterer han over dagens møde med den presse, han selv er så træt af.

»Jeg skal lige vænne mig til den måde, I journalister stiller de der bidende spørgsmål på,« siger han og griner lidt.

I løbet af dagen har flere medier været ude efter Free Oberservers troværdighed. P1 har fundet to eksperter, der begge mener, at mediet blander fakta sammen med misinformation og blot agerer mikrofonholdere for personer med samme agenda som dem.

En af dem, der har udtalt sig kritisk om Free Observer, er Eske Vinther-Jensen, der er direktør i Common Consultancy og har holdt øje med mediet, siden de dukkede op.

»De sætter helt sikkert spørgsmålstegn ved vigtige ting og fremsætter en legitim kritik: Har regeringens strategi været den rigtige? Går det for hurtigt med at lave en sikker vaccine? De glemmer desværre at stille samme kritiske spørgsmål til folk, de interviewer,« siger han og fortsætter:

»De laver flotte videoer med budskaber, hvor de tager fakta og blander sammen med holdninger, så man bliver i tvivl om, hvornår noget er velunderbygget ekspertviden, og hvornår noget er en holdning. Da mange af de interviewede også taler om sammensværgelser, bliver det svært for seerne at skelne mellem fakta og misinformation«, siger han.

På bilturen hjem forholder Information Martin Juncher til kritikken om mikrofonholderi.

»Problemet har jo været, at ingen af de personer, som har andre synspunkter end os, har haft lyst til at stille op. Vi har blandt andet spurgt Anders Beich, som kritiserede os i P1, om han vil stille op. Det gider han ikke,« svarer han.

– I har også en video med Flemming Blicher, der udtaler sig om sine holdninger til 5G-netværk. Ham har avisen Mandag Morgen afsløret i at sprede decideret usandheder. Hvorfor lader I ham få taletid?

»Nu har Flemming Blicher givet os lov til at fortælle os sine synspunkter. Vi kan jo ikke bedømme alle ud fra alt, hvad de har sagt nogensinde. Vi lytter til de ti minutter, han er i vores studie. Jeg kender flere, der er uenige med ham. Dem skal vi bare have ind i studiet næste gang.«

Kritikken kan ikke slå Martin Juncher ud. På sine sociale medier strømmer det ind med lykønskninger. Mange tusinde har danskere har sendt likes og beskeder i hans retning.

»Jeg tror på, at vi kan få Free Observer til at køre rundt – også på langt sigt.« 

Vi siger farvel, og han går ind i huset hvor Carolina Simonsen, hans kone og børn står klar med aftensmad og et glas længe ventede bobler.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

"Der er jo mange konspirationsteorier, som har været rigtige. Lad os lige slå det fast.«
– Okay, hvad for nogle?
Martin Juncher: »Altså engang var det forbudt at sige, at jorden var rund.«
– Har du nogle eksempler fra nyere tid?
Martin Juncher: »Jeg er ikke specialist i konspirationsteorier. Men altså, det er noget af det, vi gerne vil blive klogere på.«

Fremragende ide. Lad os lige slå det fast!

Olaf Tehrani, Jon Mangerel, Jane Jensen, Katrine Damm, Maj-Britt Kent Hansen, Torben Siersbæk, Dennis Jørgensen, Erik Fuglsang, Carsten Hansen, Hans Houmøller, Mogens Holme, Rolf Andersen, Steffen Gliese, Anders Reinholdt, Torsten Jacobsen, Alvin Jensen og Lisbeth Larsen anbefalede denne kommentar
Carsten Svendsen

"Alternative Facts"!?!

Torben Siersbæk, Hans Houmøller og Rolf Andersen anbefalede denne kommentar
Jens Christian Jensen

"følg den der søger sandheden, men flygt fra den der påstår at have fundet den "

Maj-Britt Kent Hansen, Torben Siersbæk, Sven Elming, Flemming Berger, Eva Schwanenflügel, Susanne Kaspersen, Rolf Andersen, Anina Weber og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Når man bor udenfor landets grænser, læser man andre landes medier. Og her bliver det ganske tydeligt, at mange emner der anses vigtige i andre landes medier, slet ikke omtales af danske medier. Og det sker faktisk dagligt. Og hvis de omtales, sker det ofte flere døgn efter de udenlandske medier.

Jeg har en teori om, at det kan skyldes, at Venstre Pressen og Ritzau forsyner de danse medier med nyheder. Og at de fleste danske medier har for få journalister, og derfor stort kopierer Ritzau.

Derfor hilser jeg det nye initiativ velkommen, hvis det altså på en helt upolitisk måde formidler "rigtige" nyheder.

Citat: "Problemet har jo været, at ingen af de personer, som har andre synspunkter end os, har haft lyst til at stille op. Vi har blandt andet spurgt Anders Beich, som kritiserede os i P1, om han vil stille op. Det gider han ikke,« svarer han."
Jeg kan oplyse, at jeg på intet tidspunkt har været i kontakt med Free Observer. Jeg har ikke kritiseret mediet, jeg har kritiseret nogle udtalelser, som en læge kommer med i mediet.
mvh
Anders Beich

Ole Kristensen, Karsten Aaen, Jon Mangerel, Katrine Damm, Maj-Britt Kent Hansen, Dorte Sørensen, Torben Siersbæk, jørgen djørup, Ruth Sørensen, Karen Grue, Erik Nissen, Marianne Jespersen, Eva Schwanenflügel, Susanne Kaspersen, Jakob Sulsbrück Møller, Kjeld Hansen og Mogens Holme anbefalede denne kommentar

De leverer i hvert fald et stærkt argument for dem, der mener, at statskundskabere lever i deres eget parallelunivers.

Katrine Damm, Bjørn Pedersen, Egon Stich, Karen Grue, Hans Houmøller og Rolf Andersen anbefalede denne kommentar

Ja Steffen .. kunne de ikke bare blive politikere ligesom alle de andre 'statskundskabere' ? ;)

Endnu et CEPOS organ. Liberal Aliance, Nye Borgerlige, 180grader, 24nyt, kontrast, Free Obsever. Ja, listen af ivrige CEPOS organer er næsten lige så lang som listen over nye højre orienterede partier, der står i en laaang kø for at komme i folketinget.

Ole Kristensen, Steffen Gliese, Ole Frank, Dorte Sørensen, Karen Grue, Lillian Larsen, Marianne Jespersen, Eva Schwanenflügel, Susanne Kaspersen og Hans Houmøller anbefalede denne kommentar
Hans Houmøller

“..., hvor der i dagens anledning serveres store, smukke jordbærkager. Her er ingen akavede corona-albue-hilsner. De byder velkommen med et stort varmt håndtryk”. Hvad er det for en form for journalistik? Hvem er det, Information vil tækkes med den sprogbrug?

Steffen Gliese, Jan Damskier, Erik Boye, Torben Siersbæk, jørgen djørup, Erik Nissen, Marianne Jespersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Artiklen lyder betænkeligt som et sponsoreret indlæg.

Ole Kristensen, Steffen Gliese, Erik Boye, Ole Frank, Dennis Jørgensen, Ruth Sørensen, Erik Nissen og Hans Houmøller anbefalede denne kommentar

Jeg holder mig til de gamle veletablerede nyhedskanaler, som i gennem snart 100 år har bevist deres troværdighed og holdbarhed. Alle de her nye onlinemedier, som udelukkende opstår fordi internettet giver nem og nærmest gratis adgang til at offentliggøre alverdens tåbeligheder til hele klodens befolkning i 150 forskellige sprog gennem google translate.

Sådan en omgang overfladeirsk sætinteresse skriveri kan jeg kun sorterer hen under satirer og fiktion.

- Om der så er nok så mange læger, forfattere, psykologer, musikere, kokke og hvad ved jeg involveret, så er indholdet udokumenteret kontra demokratisk.

- Det er jo nærmest lige som Facebook. Ha ha ha

Marianne Jespersen

Her er igen igen et horribelt puttenusset mikrofonholder interview og kælent portræt af højrefløjens udvalgte. Hvad har I gang i på redaktionen. Det sker alt for tit på Information for tiden. Jeg savner virkelig en helt anden tilgang, hvis i føler trang til at omtale det bedre borgerskabs forsøg på at få nye magtbaser og medier. Og så send lige jeres journalist til coronatest og karantæne for idiotisk uansvarlig opførsel

Ole Kristensen, Peter Moos Peter Moos, Erik Boye, Jane Jensen, Martin Rønnow Klarlund, Torben Siersbæk, Dennis Jørgensen, jørgen djørup, Ruth Sørensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Mikael Benzon, Erik Nissen, Lillian Larsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Det er for syret. Er de på stoffer?

Ole Kristensen, Eva Schwanenflügel og Lillian Larsen anbefalede denne kommentar
Daniel Rasmussen

Nu har det jo aldrig været forbudt at sige, at jorden var rund,men derimod at jorden ikke var centrum i universet. Men de går jo nok ikke ind for at vide ting, så det er sikkert intet problem, men stadig morsomt for os andre der stadig går ind for viden.

Olaf Tehrani, Eva Schwanenflügel, Bjørn Pedersen og Torben Siersbæk anbefalede denne kommentar

I Tyskland har vi set demonstrationer der har samlet segmenter fra højre - og venstrefløjen i protest mod myndighedernes håndtering af corona. Disse fraktioner findes også i Danmark og det er dem der fiskes efter.

Jeg kan da godt pege på en konspirationsteori. Den der førte til Irakkrigen - at Sadam Husein havde masseødelæggelsesvåben som udgjorde en trussel for os alle. Det kom der mange ødelæggelser ud af, så her var det måske mediernes mikrofonholderi der var masseødelæggelsesvåbenet.

Så jo konspirationsteorier findes skam og de bliver bragt til torvs af mainstreet medierne. Og det får konsekvenser for os alle.

Hver gang nogen nævner ordet frihed så ringer mine alarmklokker. Men de selvfølgelig frihed til at lave deres nyhedskanal som blot er en af mange. Jeg har frihed til at ignorere den og sortere det fra jeg mener er underlødigt.

Spørgsmålet er så om der er skjulte ideologiske eller personlige interesser bagved der tilsidesætter og sorterer i hvad der bliver bragt. Eller er formålet virkelig blot at give dem som aldrig bliver hørt i main stream medierne et talerør.

Er der ikke altid det, - skjulte dagsordner? Og hvordan sorterer mainstreet medierne i nyhederne?

For tiden synes jeg at en sag - som alle journalister og frie aviser burde interessere sig for er nedtonet. Retsagen mod Assange. Flere aviser har angiveligt, af ikke helt klare grunde (?) slået hånden af Assange - Bl.a. the Guardian. Hvorfor?

Ja dette indlæg bliver lidt langt men det er fordi jeg synes det er vigtigt og relevant i forhold til diskussionen om hvilke medier vi har og hvilke bevæggrunde der ligger bag.

Hvornår dækker Information hans sag. Vil man tie ham ihjel - og det kan blive helt bogstaveligt - at tie ham ihjel. Han lider for øjeblikket af en depression som indebærer en høj risiko for at han tager sit eget liv. Hvis det sker skal Information ikke efterfølgende skrive tårevædende historier om fænomenet - så er jeg ikke abonent længere.

Der har været denne artikel i information hvor vi bliver præsenteret for muligheden - at Assange er en forbryder: Men vi får ikke rigtig at vide hvad Information mener!
https://www.information.dk/moti/anmeldelse/2020/02/assange-politisk-fang...

Så hvilken holdning har Information til Assange - er han virkelig en forbryder?

I artiklen nævnes også en række toneangivende personer som støtter Assange. Jeg kan tilføje en mere, Noam Chomsky som besøgte Assange da han sad i ambasaden. Her er et indlæg af ham.
Julian Assange is not on trial for his personality – but here’s how the US government made you focus on it.( fra Independent. co.uk ). Linket er her https://www.independent.co.uk/voices/julian-assange-trial-us-trump-chels...

Og mange andre støtter Assange - men hvor er mainstreem medierne henne - Den sag burde jo være højt prioriteret: https://assangedefense.org/supporters/

Sagen er så vigtig at alle journalister og aviser burde støtte Assanges sag verden over - Det vælger de så ikke at gøre. Og det kan man så undre sig over - eller måske ikke..

Følg sagen her
https://assangedefense.org/live-blog/

Olaf Tehrani, Randi Christiansen, Carsten Svendsen, Karsten Aaen, Erik Boye, Eva Schwanenflügel, Trond Meiring og Ole Frank anbefalede denne kommentar

Måske Assange sagen har udviklet sig til en konspirationsteori.

https://braveneweurope.com/jonathan-cook-the-us-is-using-the-guardian-to...

Det lugter lidt af 2 x Selsing

Peter Moos Peter Moos

Her er en ny konspirationsteori. Free observer er et sammenrend af anti-waxers, etno-nationalister og Turningpoint USA folk. Den naturlig metaltræthed, der er i befolkningen, omkring Covid-19 begrænsning, skal udnyttes. Der bliver blæst til samling i sort stue.

Carolina Simonsen

Det er ikke korrekt, at Anders Beich ikke har været inviteret i studiet. Vi har inviteret Anders Beich to gange, den 18. august og den 23. september, men Anders Beich har ikke ønsket at deltage. Sundhedsdebatten foregik i stedet på P1, hvilket vi er glade for at have været medvirkende til at bidrage til: https://freeobserver.org/sundhedsdebat-paa-free-observer-og-p1/
Det forudgående Indlæg med Claus Hancke kan ses her:
https://freeobserver.org/saadan-kan-du-styrke-dit-immunforsvar/
Vi er på Free Observer stolte over at have sat gang i en sundhedsdebat i Danmark.
Mvh. Carolina Simonsen, Free Observer